Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Concursul național de Titularizare 2020 a fost suspendat, potrivit unui Ordin de Ministru semnat azi de Monica Anisie, obținut de Edupedu.ro. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat Luminița Barcari.
Potrivit Ordinului, toate activitățile programate în calendarul de mobilitate începând din data de 18 iunie, se suspendă. Ordinul apare cu doar câteva ore înainte ca profesorii să își poată depune dosarele de înscriere. Acest document nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.
Ordinul nr 4549 din 17.06.2020 prevede: „Pe durata stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării se suspendă organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare în din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020 2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările și completările ulterioare.
Reluarea activităților, prevăzute la alineatul (1), se va realiza conform unui calendar aprobat prin Ordinul Ministrului Educației și Cercetării, după încetarea stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării”
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Proba scrisă a examenului pentru titularizare în învățământ urma să aibă loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare.
Calendarul concursului de Titularizare la princtul 12 că prevedea că din 18 iunie încep înscrierile. Conform noului ordin, toate aceste etape se suspendă.
Edupedu.ro a scris încă de pe 9 iunie despre concursul național pentru ocuparea posturilor în sistemul de învățământ, numit titularizare, și despre faptul că organizarea acestuia contravine prevederilor legii stării de alertă. În acea zi președintele Iohannis a anunțat prelungirea acestei stări de alertă din cauza că nu înregistrăm scăderi ale cazurilor de infectare cu COVID-19. Edupedu.ro a analizat prevederile legale:
Legea 55/2020 care reglementează starea de alertă pe teritoriul României prevede la articolul 27, alineatul 3 următoarele:
„Pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante”.
nu permite desfășurarea concursurilor de angajare în școli. Concursul național de titularizare este concursul de angajare în sistemul de învățământ, adică în instituțiile publice de învățământ. Oficial acesta se numește „concursul naţional de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate în învăţământul preuniversitar”.
Deja primele etape ale acestui concurs au început pe 29 mai, când lista posturilor a fost actualizată, apoi pe 5 iunie, când pe site-ul minsiterului a fost publicată lista cadrelor didactice titulare care au depus cereri de pretransfer.
Potrivit Metodologiei în vigoare pentru Titularizare, aceasta reglementează:
-condiţiile de ocupare a posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate înînvăţământul preuniversitar;
-organizarea şi desfășurarea etapelor de mobilitate a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar;
-angajarea personalului didactic de predare în învăţământul preuniversitar, precum şi eliberarea din funcţie a personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar.
Conform legii 55/2020, etapele care au loc în acest moment legate de concursul național de angajare în învățământ ar putea fi contrare legii.
Examenul scris pentru Titularizare, o etapă a concursului de angajare în instituțiile publice de învățământ, este programat pentru data de 15 iulie, iar starea de alertă ar putea fi prelungită cu 30 de zile, pe baza legii existente, exact până în jurul datei de 15 iulie.
În consecință, dacă Legea 55/2020 nu va fi modificată, concursul național de angajare în sistemul de învățământ nu va putea avea loc decât după ridicarea stării de alertă. Sursa: edupedu.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.