Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dar dacă…?
La finalul anului școlar trecut, speranța și dorința tuturor actorilor implicați în desfășurarea actului educațional era să ne regăsim, în toamnă, în clase și să ne desfășurăm activitatea în mod obișnuit!
Dar, cum la sfârșitul lunii iunie situația nu era prea încurajatoare, iar părerile specialiștilor nu exprimau certitudinea că până în septembrie COVID-ul va deveni doar o amintire, au început să apară tot felul de întrebări: Dar dacă și în anul școlar următor vom fi nevoiți să ne desfășurăm activitatea tot online? Cum vom reuși să ne pregătim de pe o zi pe alta câte 3-4 lecții de predare, la înalte standarde de calitate, în condițiile în care foarte mulți dintre noi nu au fost formați pentru predarea online, nu știu să lucreze pe platforme sau să se ajute de aplicații pentru a-și crea materialele necesare pentru ore?...
Pe fondul acestor frământări s-a născut ideea proiectului „Start lecții on-line, cu AIJBT!”, inițiat de ASOCIAŢIA ÎNVĂŢĂTORILOR DIN JUDETUL BOTOŞANI și derulat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și cu Casa Corpului Didactic Botoșani.
Acest proiect vizează înființarea unei ”Biblioteci virtuale”, care să conțină atât secvențe de lecții proiectate și filmate de către cadre didactice botoșănene, cât și materialele suport care au stat la baza acestor filmări: proiecte didactice și PPT-uri suport.
Aceste lecții sunt gândite a fi un suport:
- pentru predarea on-line (sincron)/în sala de clasă - pentru cadrele didactice;
- de învățare (asincron) - pentru elevi;
- de sprijin acordat propriilor copii - pentru părinți.
„Biblioteca virtuală” se adresează beneficiarilor din învățământul primar, atât celor din județul Botoșani, cât și celor din țară și de peste hotare, care predau în limba română, cu posibilitate de extindere și la nivelul învățământului preșcolar/gimnazial/liceal.
Secvențele de lecții filmate vor fi postate și pe YouTube, https://www.youtube.com/channel/UCXTNuQ2fMrAmuYa3ZZM4ZZA/videos , putând fi accesate/descărcate și vizionate, în mod gratuit, de oricine este interesat.
La apelul AIJBT, au răspuns peste 60 de cadre didactice, care, în vacanța aceasta, au ales munca susținută în locul relaxării, realizând că, dacă ne vom asocia ca să îndeplinim obiectivele acestui proiect, rezultatele vor da plus valoare învățământului botoșănean/românesc, cadrele didactice din învățământul primar vor beneficia de un suport care le va ușura munca, elevii vor desfășura activități atractive și vor putea învăța fiecare în ritm propriu, iar părinții vor putea beneficia de un material care să-i ajute să-și sprijine copiii în mod eficient.
Toți colegii din echipa constituită au fost conștienți de faptul că fac muncă de pionierat, pășind pe un teren nebătătorit încă, ceea ce presupunea foarte mult studiu, profesionalism și creativitate. Implicarea lor este cu atât mai mult de apreciat cu cât noi am plecat în acest proiect aproape de la 0: ”0” bani din sponsorizări, ”0” dotări IT, aproape ” 0” formare pentru activitatea de predare on-line, ”0” abonamente la diverse aplicații etc!
În lunile iulie și august 2020 s-au organizat ateliere de lucru, prin intermediul Casei Corpului Didactic Botoșani, la care au fost invitați: un profesor de informatică care s-a oferit să lucreze cu noi, colegi din Republica Moldova care creaseră deja tutoriale în limba română pentru diferite aplicații/susținuseră Webinare pe această temă la ei acasă, inspectori școlari și metodiști ai CCD Botoșani, colegi din echipă cu abilități crescute în domeniul IT etc, care ne-au călăuzit primii pași prin ”avalanșa” de platforme/tutoriale/aplicații care invadase Internetul.
În faza următoare am început să fim autodidacți, să studiem materiale postate de colegii din Republica Moldova pe Platforme educaționale online pentru cadrele didactice (Le mulțumim din suflet pentru această oportunitate!) și să ne creăm propriile noastre materiale, pe diferite aplicații. Pe măsură ce fiecare dintre noi descoperea câte ceva nou, împărtășea și celorlalți colegi. Primele exerciții realizate de un coleg pe o aplicație, primele PPT-uri elaborate, primele lecții filmate au fost prilej de acumulare de noi cunoștințe, pentru că pașii parcurși pentru a ajunge la acea finalitate erau enumerați/explicați, ca și ceilalți să beneficieze de noile experiențe…
Pas cu pas, cu multă muncă, dăruire, perseverență și determinare am ajuns ca, acum, la începutul lunii septembrie, să avem postate deja pe You Tube primele 6 lecții filmate și alte în jur de 150 de lecții pe punctul de a fi expuse în spațiul virtual sau filmate. Acestea vizează conținuturile din Programele școlare în vigoare, de la aproape toate disciplinele de învățământ prevăzute în Planurile cadru pentru clasele: pregătitoare, I, a II-a, a III-a și a IV-a, ce vor fi predate în luna octombrie a noului an școlar.
Fiecare secvență de lecție filmată presupune elaborarea prealabilă a unui proiect didactic și a unui PPT-suport pentru filmare. Aceste materiale, împreună cu link-ul filmulețului reprezintă un „pachet educațional”, sunt/vor fi salvate cu același cod și vor fi postate pe Blog-ul Asociației Învățătorilor din Județul Botoșani, pe care-l puteți accesa folosind link-ul https://lectiiaijbt.wordpress.com/ .
Durata proiectului este din iunie 2020 și până pe 31 mai 2021, cu posibilitate de prelungire, și vom acoperi cât mai multe dintre conținuturile prevăzute pentru acest an școlar. După estimările noastre, la finalul anului școlar, vor fi în jur de 2500 de lecții.
La final, exprim toată considerația Consiliului Director al AIJBt față de colegii care sunt artizanii proiectului „Start lecții online, cu AIJBt!” și mulțumirile și respectul nostru față de coordonatorii „Platformei educaționale online pentru cadrele didactice”din Republica Moldova!
prof. Rotariu Florica, președinte AIJBT
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.