Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Este prima generaţie care nu a avut niciodată manualele la timp pe bănci, iar subiectele sunt diferite faţă de anii trecuţi.
Peste 131 de mii de elevi s-au înscris la Evaluare Națională. În sălile de examen, accesul a fost permis până la ora 8 și jumătate.
Examenul de Evaluare Națională a început marţi, 22 iunie 2021, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Joi, 24 iunie, se va desfăşura proba la Matematică. Proba la Limba şi literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.
În premieră, elevii au primit o broșură cu subiectele. Cerințele de anul acesta au scopul de a le testa în primul rand creativitatea și capacitatea de a folosi noțiunile, nu doar de a le memora. Modelul este preluat din testele PISA.
Au avut de parcurs două texte la prima vedere, „Falsa generozitate” de Stela Giurgeanu și „Pantera Neagră” de Sorin Titel, autor care s-a regăsit și în subiectele de anul trecut de la Evaluarea Națională.
Nu au lipsit nici exercițiile de gramatică. De asemenea, au avut de scris și un text argumentativ cu tema „Crezi că ar trebui să-ți urmezi visul în orice condiții?”, un text de 50 până la 90 de cuvinte.
Subiectul al II-lea:
„Imaginează-ți că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea școlii. Scrie un text narativ de cel puțin 150 de cuvinte în care să prezinți o situație neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.
Notă: Compunerea nu va fi precedată de titlu sau de motto.Punctajul pentru redactare se acordă doar în cazul în care compunerea are minimum 150 de cuvinte șu dezvoltă subiectul propus.”
În plus, Ministerul Educației a flexibilizat regulile pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Potrivit noilor reguli, elevii au scăpat de stresul triajului epidemiologic înainte de examen, dar sunt obligaţi să poarte mască de protecţie. În toate centrele vor exista măști și dezinfectanți.
Elevii care sunt în carantină sau internaţi în spital vor susţine probele într-o sesiune specială, programată în iulie, și care se va încheia până la etapa admiterii în licee.
Primele rezultate vor fi afişate marţi, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen). Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) şi 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00), acestea putând fi transmise şi prin mijloace electronice.
„Candidaţii care depun/transmit contestaţiile prin mijloace electronice completează, semnează şi depun/transmit tot prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, precizează Ministerul Educaţiei.
Rezultatele finale la Evaluarea Națională vor fi afişate sâmbătă, 4 iulie.
Absolvenţii învăţământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 - 12 iulie, precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie).
„Dacă aceştia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfăşurate în perioada 22-25 iunie 2021. Accesul candidaţilor, cu respectarea măsurilor de siguranţă epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 - 8:30”, afirmă aceeaşi sursă.
Examenul s-a desfăşurat în 3.850 de centre, iar probele au început la ora 9:00, când candidaţii au primit broşura cu subiectele şi hârtie ştampilată pentru ciorne.
Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare.
“Intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat. În sălile de clasă în care se desfăşoară probele, locurile se stabilesc astfel încât să existe între candidaţi o distanţă de 1 metru unul faţă de celălalt, pe rânduri şi între rânduri. În situaţia în care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distanţarea maximă posibilă. Fiecare persoană care intră în şcoală va primi câte o mască la sosire şi, dacă solicită, şi la plecare. Sălile de clasă vor avea dezinfectanţi pentru mâini. În incinta centrului de examen va fi purtată, obligatoriu, masca de protecţie. Colectarea măştilor purtate se va face în locuri special amenajate şi semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenţă medicală”, reaminteşte Ministerul Educaţiei care subliniază că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (dezinfectanaţi, măşti etc.).
De asemenea, Ministerul Educaţiei pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale. Numărul va fi disponibil în perioada 22 - 26 iunie, între orele 8:00 - 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.
Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecţia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite candidaţilor, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.
Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.
„Absolvenţii clasei a VIII-a îşi vor putea continua studiile în învăţământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toţi elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, afirmă Ministerul Educaţiei.
Etapa specială a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 - 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie - 2 iulie). Sursa: stirileprotv.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.