Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
„Educația este ceea ce supraviețuiește după ce tot ce a fost învățat a fost uitat” (Frederic Skinner)
Școala este locul unde tinerii ar trebui să se dezvolte ca viitori cetățeni, unde ar trebui să învețe, dincolo de curriculum, lucruri esențiale pentru viață, să învețe cât de important este să ne acceptăm, să ne tolerăm indiferent de originile pe care le avem.
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi este școala care a pus mereu accentul pe legătura de suflet dintre elevi și personalul școlii. Persoana care ne-a încurajat mereu și a fost alături de noi în toate acțiunile întreprinse în acest sens, a fost „Părintele nostru drag”, Pr. Prof. Constantin Muha. A înțeles întotdeauna cât de important este ca mediul în care lucrăm, atât noi, cât și elevii noștri, să fie armonios, sigur, prietenos, dezvoltativ, dialogat.
Prin zecile de proiecte Erasmus+, pe care am început să le implementăm în școala noastră încă din anul 2016, am reușit ca sute de elevi și profesori să participe la activități transnaționale de predare/formare/învățare în Turcia și multe alte țări din Europa. Din primul moment am înțeles că dezvoltarea personală a fiecărui participant a devenit esențială și oferă șansă unică pentru fiecare în parte.
Elevii noștri au înțeles că este cel mai important să vorbești cu inima și din inimă, mai mult decât să vorbești foarte corect într-o limbă străină, au înțeles că este important să trăiască frumos, simplu, cu dragoste față de semeni și doar în echipă pentru a putea reuși. Noi, personalul școlii, i-am încurajat să îndrăznească, să fie curajoși, să se dedice acțiunilor care îi dezvoltă ca și viitori cetățeni și care le conturează personalitatea.
Proiectele au contribuit la orientarea profesională a elevilor, la creșterea stimei de sine și la îmbunătățirea și dezvoltarea competențelor lingvistice, interculturale, sociale, digitale, civice. Erasmus+ continuă, prin strădania echipei și a părintelui director Pr. Prof. Chichioacă Petru- Georgel, la Seminarul Teologic Dorohoi, „Școala de la Răscruci”, an de an, fără a îndrăzni să rupem șirul minunat al experiențelor de neprețuit trăite prin participarea la acest program.
Proiectul Eramus+ unește oameni din diferite părți ale continentului. Aici nu contează religia, etnia, cultura sau tradițiile pe care le ai, toți suntem egali. Împreună cu elevii care au venit în mobilitate în țara noastră, am avut ocazia să trăiesc experiențe de neuitat, să leg prietenii pe viață și mai ales să îmi îmbogățesc cunoștințele în limba engleză. Cu prilejul acestui proiect voi avea oportunitatea să vizitez Republica Cehă, unde sunt mai mult decât sigură că voi avea parte numai de experiențe memorabile și voi întâlni oameni frumoși. I stay Erasmus! (Bianca Stredie, XI B)
Chiar dacă nu am participat (încă) într-o mobilitate Erasmus și nu pot să zic că am fost cel mai implicat elev, activitățile desfășurate în cadrul școlii și oamenii noi pe care i-am întâlnit cât timp au fost partenerii noștri în România au fost UNICE. M-a impresionat tot, de la felul de a fi al invitaților până la implicarea și dăruirea tuturor (mai ales a profesorilor români). Erasmus goes on!!! (Theodor Sebastian Șurubaru, XB)
Erasmus+ este un proiect minunat, care deschide fiecărui elev noi orizonturi și ne arată că indiferent de etnie și religie, toți suntem egali. Acest proiect pentru mine a fost o experiență deosebită, deoarece am avut șansa să plec în două țări, Slovacia și Croatia, unde am legat prietenii frumoase și am remarcat faptul că limba engleză nu trebuie să o știi la perfecție pentru a comunica cu ceilalți. Sunt foarte fericită că am avut șansa să particip în acest proiect și să învăț lucruri noi, să îmi îmbunătățesc engleza și să mă simt ca într-o familie. (Emanuela Cozmiuc, XII B)
Pentru mine Erasmus+ este, a fost și va fi cea mai frumoasă experiență la care am participat. Pe lângă faptul că mi-am făcut prieteni noi și mi-am îmbunătățit cunoștintele în limba engleză, dar și în alte limbi, Erasmus+ m-a învățat cu adevărat ce înseamnă munca în echipă și m-a făcut să-mi descopăr adevăratul sine. Am participat doar în două mobilități, Grecia și Spania. O mulțime de lucruri m-au impresionat: cultura și tradițiile lor, locurile atât de frumoase și pline de istorie, dar cel mai mult m-a impresionat dedicarea, munca în echipă, prietenia partenerilor noștri din proiecte! Sper că voi mai avea posibilitatea de a merge pentru că nu vreau să pierd aceste momente frumoase împărtășite cu oameni frumoși. We stay Erasmus! (Andra Buțerchi, XI B)
Erasmus+ mi-a oferit posibilitatea de a cunoaște persoane extrem de frumoase, cu care am avut cea mai superbă mobilitate în Croația, m-a învățat că nu contează exprimarea corectă în limba engleză, cât contează caracterul. Datorită autobuzului cu care am mers destul de mult, mi- am dat seama că profesorii iți pot fi prietenii pe care nu i-ai avut vreodată și asta m-a bucurat extrem de tare. (Roberta Prisacariu , XII B)
Pentru mine Erasmus+ este și a fost cea mai frumoasă experientă pe care am trăit-o! Pe mine m-a dezvoltat și chiar dacă nu am avut deplasări (încă) mi-am făcut mulți prieteni și spre surprinderea mea mi-am dezvolat mult engleza! (Alexandra Olariu, XII B)
Pentru mine, proiectul Erasmus+ este, a fost și va fi cea mai frumoasă experiență din anii de liceu. Mi-a oferit oportunitatea de a învăța lucruri noi despre culturile altor țări, de a vizita frumusețile Turciei și, de asemenea, să leg prietenii de lungă durată. Prima mea experiență Erasmus m-a făcut să vreau să nu mă opresc aici; aș vrea să vizitez toată lumea și să învăț mai multe despre țările alăturate nouă. Mobilitatea din Karaman, Turcia, m-a supus la niște provocări cărora, consider că le-am făcut față. Una din ele a fost să comunic cu persoane de vârsta mea, în limba engleză. Fiind o limbă stăină pentru toate țările participante, ne descurcam cum se putea (fie prin semne, fie prin Google Translate, uneori ajungeam să ghicim cuvintele în limba lor ). Cu toate astea, a fost o experiență de neuitat, ceva ce îmi voi aduce aminte peste ani și ani. De asemenea, te îndrum și pe tine, cititorule, să participi la asemenea proiecte… Îți promit că nu vei regreta! Teşekkür ederim, Erasmus! (Anisia-Ioana Țigănescu, X B)
The Erasmus+ project has been a very important factor in me, growing as a person and as a friend. I learned to expand my views to other cultures and languages. Be it my mobility in Turkey or the recent one in Spain, I have learned that throughout our differences, we are all the same, and we hold one beautiful mission with this project, to unite and grow together, we are Erasmus! (Vlad Macovei, XII B)
From my only and latest to Croația, the Erasmus+ project is an unforgettable experience. Never have I ever been more excited to learn about their culture, traditions, and especially the people. Making friends is an absolute easy thing, as everybody is very friendly and very welcoming. I love learning new words and I feel very lucky to have been chosen in this amazing project. Long live Erasmus+! (Damian Chicoș, X B)
Ceea ce pot spune despre Croația și Turcia e simplu…Perfecțiune…Oamenii foarte drăguți și foarte serviabili…Deși sunt în clasa a IX a am avut foarte mare noroc participând la 2 proiecte într-un timp foarte scurt…Mulțumesc tuturor persoanelor care m-au făcut să mă simt bine și de ce nu să ne vedem și în alte proiecte. Erasmus + o experiență de neuitat! (Matei Butescu IX B)
Turcia a fost întotdeauna țara mea de suflet și chiar dacă am mai fost acolo în vacanțe, când am fost în proiectul Erasmus+ a fost o experiență inedită care nu se poate compara cu nimic. Am avut ocazia să îmi fac foarte mulți prieteni, să învăț despre cultura lor, să învăț cuvinte în limba lor, să încerc mâncare tradițională și să vizitez locuri extraordinare. Mi-am dat seama că, deși suntem diferiți în multe privințe, cu toții suntem oameni cu dorințe, vise, aspirații și idealuri. (Maria Grigore, X B)
Erasmus+ unește oameni și suflete, prin acest schimb de experiență și engleză stâlcită, zâmbete, îmbrățișări și lacrimi de adio. Deși nu am mers în nici o mobilitate, activitățile din cadrul școlii ne-au oferit experiențe minunate alături de oameni frumoși. (Ștefania Muha, X B)
Chiar dacă nu am avut parte de plecări in Erasmus Plus, participând la activitățile organizate în cadrul școlii, acestea m-au motivat si îmi oferă șansa de a călători și de a-mi oferi experiențe incredibile si de neuitat alături de oameni minunați. Prin proiectele Erasmus ai oportunitatea de a-ți defini propriile idealuri si aspirații. (Loredana Ungureanu, XI B)
Erasmus+ înseamnă pentru toți dăruire, răbdare și dorința de cunoaștere. Personal, consider că proiectele Erasmus+ vin în ajutorul nostru pentru a deschide mai multe căi spre viitor și pentru a ne aduce la cunoștiință diferite aspecte din culturi diferite, fie ele bune sau rele. Din păcate, nu pot alege o mobilitate preferată din toate cele 3 la care am luat parte, acestea fiind în Spania, Italia și Grecia, fiecare având unicitatea ei, așteptările noastre, ale elevilor și profesorilor, fiind întrecute de fiecare dată. (Teodora Ghivireagă, XII B)
Proiectul Erasmus + reprezintă cu adevărat o oportunitate, o noua șansă de a te cunoaște pe tine, cât și de a descoperi diverse locuri frumoase din lume. Interactionând cu diferite persoane și descoperindu-le tradițiile și obiceiurile, iți îmbogățești perspectiva, gradul de cultură și iți dai frâu propriei gândiri de a cunoaște, de a împărtăși și de a se bucura de fiecare moment petrecut într-o nouă experiență. Pentru mine, mobilitatea din Croația a fost o provocare, dar în același timp îndeplinirea unui vis măreț. Aceasta experientă mi-a îndeplinit visul de a călători pentru prima dată într-o țară străină. Fiind în ultimul an de liceu a reprezentat și o provocare deoarece mi-a oferit șansa să descopăr că nici o familie din lume nu se compară cu familia mea și că nicăieri nu e mai bine ca acasă. (Ștefania Ignat, XII B)
Erasmus + pentru mine înseamnă viață, o cu totul altă viață care te scoate din zona de confort de acasă. Te întorci cu perspective de viitor, știind exact în ce măsură te poți baza pe propria persoană, care îți sunt limitele și până unde îți poți înălța aripile singur. (Antonia Acsinte, XI B)
Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei. (Prof. Gianina Butescu – Manager proiecte Erasmus+)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.