Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sub auspiciile dialogului cultural, vineri, 20 mai 2022, a avut loc la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, o activitate deosebită, în care au fost implicați elevii școlii, ca urmare a parteneriatului încheiat cu Memorialul Ipotești - Centrul Național de Studii Mihai Eminescu și Consiliul Județean Botoșani.
„Poeți în dialog”, activitate moderată de doamna Lucia Țurcanu, a presupus prezența poeților Vlad Sibechi și Vlad Mușat. Contactul cu lirica domnului Vlad Sibechi, radiografiată de Mircea Diaconu, cu „rădăcinile în străinătatea suprarealistă” și trecută prin „optzeciștii substanțiali”, dar și provocarea flash fiction-ului lui Vlad Mușat au generat numeroase interogații și aplauze spontane. Întrebările adresate de elevi, boboci ori viitori absolvenți, au stat, deopotrivă, sub semnul curiozității și al dorinței de informare, dar au fost, în același timp, încercări reușite de a pătrunde în ispititoarea lume a creatorilor de literatură. Dialogul poeților a fost potențat de intervenții calitative ale elevilor, de tipul – „Cum decurge actul creației?”, „Care au fost influențele literare care v-au marcat parcursul liric?”, până la subtilități precum: „Unde se intersecteză filosofia cu actul creației, acesta din urmă fiind rezultatul unei introspecții sau al unei transcendențe în gândire?, „Care este dimensiunea ridicolului în viața unui poet?” ori „Eminescu este un om sau o cultură?”.
Sintetizând rodul unei astfel de provocări culturale, una dintre prezențele dinamice ale dialogului a mărturisit: „Am ajuns la întâlnirea cu cei doi poeți stăpânit de o preconcepție a scriitorului egocentrist, superior, închis în propriile gânduri și marcat de propria creație. După primele întrebări adresate, am realizat faptul că mă înșelasem. Ambii poeți au impresionat printr-o deschidere a ideilor remarcabilă și un dialog cursiv și neinhibat de diferența de cunoaștere, validând o cultură literară vastă, atât în timp, prin cunoașterea de la literatura clasică pană la cea modernă și contemporană, cât și în spațiu, de la literatura rusă până la cea franceză sau americană pe care au avut generozitatea să o împartă cu cei din sală, într-o atmosferă echilibrată. Am fost plăcut surprins de modestia, realismul și deschiderea dumnelor și sper să mai am ocazia de a participa la astfel de evenimente.”, a declarat Andrei Răileanu, elev în clasa a XII-a A.
Feedback-ul oferit de invitați a fost unul motivant, intuind, cu facilitate, perspectivele unei colaborări de calitate pe aceeași dimensiune culturală atât de necesară elevilor de liceu. (prof. Alina Foca)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.