Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Se schimbă legea educației în România. Sorin Cîmpeanu a vorbit despre noile modificări care urmează să intre în vigoare începând cu anul viitor și totodată a prezentat și beneficiile pe care elevii le vor avea de acum.
Se schimbă legea educației în România, iar toți elevii și profesorii trebuie să știe ce modificări vor intra în vigoare începând de anul viitor. După ședința de Guvern de miercuri, 13 iulie, ministrul Educației a anunțat și lansarea în consultare publică, de astăzi și până la data de 24 august, a doua proiecte.
Este vorba despre proiectele celor două legi ale educației, care vor schimba complet sistemul educațional din România. Sunt vizați atât elevii din învățământul preuniversitar, superior și nu numai.
„Este o zi importantă, astăzi, când lansăm în consultare publică, pentru o perioadă de o lună şi jumătate, mai exact până pe data de 24 august, proiectele celor două legi ale educaţiei, Legea învăţământului preuniversitar şi legea învăţământului superior. Sunt două legi care doresc să reformeze, într-o manieră radicală, în egală măsură necesară şi aşteptată, sistemul de educaţie din România”, a spus ministrul Educației.
Peste 10.000 de specialiști, implicați în realizarea celor două proiecte
Referitor la realizarea celor două proiecte, Sorin Cîmpeanu susține că peste 10.000 de specialiști au contribuit la realizarea lor, care a durat o bună perioadă de timp. Totodată, au existat și consultări cu Comisia Europeană, dar și cu OECD, astfel încât să fie reunite ”toate aşteptările societăţiii româneşti în raport cu educaţia”.
Odată cu punerea lor în dezbatere publică, ministrul se așteaptă ca proiectele să poată fi îmbunătățite, iar în acest sens așteaptă un set de propuneri în perioada următoare.
Sorin Cîmpeanu speră la propuneri constructive în următoarea lună, astfel încât proiectele de lege să poată fi îmbunătățite, iar mai apoi să meargă spre aprobare.
„Mizăm pe propuneri constructive, în aşa fel încât, la finalul perioadei de consultare publică, de o lună şi jumătate, să avem o formă îmbunătăţită a acestor proiecte de lege, pentru ca mai apoi proiectele să intre în procedură parlamentară de aprobare”, a declarat ministrul.
Cum arată noua lege a educației?
Sorin Cîmpeanu a vorbit despre câteva dintre prevederile celor dou legi. El susține că de anul viitor, toate evaluările vor fi standardizate şi Ministerul Educaţiei va avea o proprie platformă de evaluare standardizată.
„S-a început deja lucrul la standardele de evaluare”, a afirmat el.
Astfel, elevii care începând cu luna septembrie 2023 vor intra la liceu vor avea planuri cadru noi, dar și o șansă în plus să intre prin examen de admitere. De asemenea, aceștia vor avea o pondere de mult timp cerută de 50% discipline în trunchiul comun, 20% discipline de specializare şi până la 30% curriculum la decizia şcolii.
Documentele mai arată că pentru 30% dintre discipline, vor putea fi organizate până la 4 grupe pentru a exista o personalizare a educaţiei. Totodată, alte patru grupe vor putea să îşi aleagă disciplinele de interes şi pe care profesorii le pot corela cu aptitudinile elevilor.
În ceea ce privește organizarea examenului de Bacalaureat, ministrul Educației anunță că acesta va fi cu totul diferit. Mai exact, Sorin Cîmpeanu precizează că își dorește o schimbare radicală, astfel încât examenul să devină unul echitabil.
Cum se va organiza examenul de Bacalaureat?
„Ştiu că este de înţeles o schimbare radicală de paradigmă, examenul de bacalaureat se doreşte un examen echitabil, care să nu servească doar la acces în facultate ci să îţi ofere o calificare, credibilă, pe care angajatorii şi universităţile să o ia în considerare”, a mai punctat el.
Referitor la organizarea probelor scrise, precum cea la limba și literatura română, ministrul anunță că o noutate ar putea fi reintroducerea gramaticii în programă, astfel încât comunicarea în limba română să fie susținută.
Și la matematică vor fi modificări, a mai anunțat Sorin Cîmpeanu.
„O noutate ar fi reintroducerea Gramaticii în programă, pentru a susţine abilităţile de comunicare în limba română. A doua probă este cea de matematică. Aceste două probe ar putea avea o pondere în proba scrisă de 40% sau 50%”, a mai precizat ministrul.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.