Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Într-o atmosferă pătrunsă de măreția evenimentului istoric, elevii Şcolii Cornerstone, Dorohoi au omagiat Ziua Unirii înfăptuite la 24 ianuarie 1859.
24 Ianuarie, zi de sărbătoare, când se împlinesc 164 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, ne oferă prilejul să onorăm o pagină ilustră din istoria noastră, din ceea ce suntem și am devenit în ultimul veac și jumătate. Dorința românilor, de o parte şi de alta a Milcovului, de a fi împreună, a fost înțeleasă de elitele vremii, care au reușit să transpună această nevoie a locuitorilor din două state într-un act de înaltă abilitate politică şi solidaritate.
Unirea de la 1859 este legată de un eveniment și o alegere, în definitiv - alegerea ca domn al Moldovei și al Țării Românești a lui Alexandru Ioan Cuza, omul potrivit la locul potrivit, prin care două state au devenit unul singur. Acest moment a reprezentat începutul unei perioade de transformări şi reforme într-un context politic dificil, marcat de multiple crize interne și externe. În șapte ani de domnie, acest lider vizionar a transformat Principatele Unite, în pofida tuturor presiunilor, care nu au fost puține sau neînsemnate, și a demarat reforme profunde în numeroase domenii. La alegerea sa ca domn al Moldovei, Mihail Kogălniceanu i-a transmis într-un memorabil discurs: „Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: La legi noi, oameni noi! […] Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare... Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate...”.
Elevii au avut ocazia să înţeleagă evenimentele care au pregătit Unirea Principatelor Române de la 1859 si să se familiarizeze cu marile figuri ale epocii moderne româneşti.
Elevii şi cadrele didactice au pregătit o serie de activităţi specifice marelui eveniment istoric: scenete, cântece şi poezii, confecționarea unor ecusoane, desene tematice, toate realizate în cadrul proiectului: „Uniţi în cuget şi simţiri”.
Activitatea a avut rolul de a „conecta” tânăra generaţie la valorile trecutului. Astfel, elevii au realizat că, dacă vor cunoaşte istoria, vor înţelege mai bine prezentul şi complexitatea lui şi vor putea prefigura viitorul, învăţând din trecut.
Atmosfera creată a fost deosebită în finalul activității când, cu mic cu mare, au cântat și au dansat împreună Hora Unirii.
Un tip, mort de beat, stă pe trotuar în faţa unui bar. Un străin vrea să îl ridice. Insul îi zice:
- Hei! Ştii tu cine sunt eu?
- Nu! Cine?
- Isus Hristos!
Străinul nu-l crede, însă insul ţine morţiş să i-o dovedească.
- Vino cu mine!, îi spune insul, intrând în bar, cu străinul după el.
Barmanul îl vede pe beţiv şi zice supărat:
- Isuse! Iar eşti aici...
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.