Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
De luna viitoare, profesorii vor completa obligatoriu declarații de interese actualizate anual în care vor scrie dacă fac meditații pe bani cu elevii claselor la care predau. Legea interzice acest lucru încă de 7 ani.
Totuși, inspectoratele și Ministerul Educației primesc și acum numeroase reclamații despre dascăli care iau până la 2.000 de lei pe lună pentru pregătire privată de la elevii lor. Simulările recente ale examenelor naționale arată că, în multe școli, jumătate dintre cei testați ar pica dacă probele s-ar ține acum.
Piața neagă a meditațiilor e estimată la 400 de milioane de euro pe an. Oficialii din educație cunosc fenomenul, deși n-au mers niciodată la sursa problemei.
Reporter: Faci meditație?
Elev: „Da”.
Reporter: La ce?
Elev: „La matematică și română. Ca să am note mai bune la școală. Și să mă pregătesc mai bine pentru evaluare”.
Reporter: Câți dintre colegii tăi fac meditații?
Elev: „Cred că toți”.
Părinte: „O să facă”.
Reporter: De ce?
Părinte: „Pentru că trebuie”.
Acest „trebuie” are, din nefericire, două înțelesuri deloc onorabile pentru sistemul de învățământ. Arată calitatea slabă a predării la școală, care trebuie compensată cu pregătirea privată. Dar și faptul că sunt cazuri în care familia este constrânsă chiar de profesorii clasei să-și mediteze copilul. Ceea ce legea interzice categoric.
Ideea din spatele declarației de interese a profesorilor este aceea de a asigura un tratament nediscriminatoriu și o evaluare obiectivă a elevilor dintr-o clasă. Chiar dacă dascălul nu o face în mod direct sau intenționat, este greu să nu-i favorizeze într-un fel sau altul pe elevii de la care primește bani. Procedura pentru completarea și depunerea declarației de interese a fost deja publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare pe 1 februarie, anul acesta.
Declarația de interese se face în scris, pe propria răspundere și cuprinde norma didactică, materiile predate și activitățile de pregătire cu elevii, pe bani sau nu.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.