Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Liceul Tehnologic "Alexandru Vlahuţă" Şendriceni, a inceput seria evenimentelor gastronomice prin organizarea luni, 1 aprilie 2024, a Workshop-ului „Importanța educației gastronomice în formarea noii generații de specialiști în domeniul HORECA” invitat special- Dr. Iulia Drăguț, Președinte al Asociației Culturale Euro Est Alternativ-A.C.E.E.A, Georgiana Păstrăv-Băcănia Boierească, Mirela Nechita- Dolheștii Mici, promovarea Văii Şomuzului și Claudiu Moroșan-chef A.C.E.E.A.
A fost un dialog deschis pe marginea conceptelor pe care dr. Iulia Drăguț le-a arătat încă din 2021 în Manualul de Educație Gastronomică despre bucătăria tradițională românească. S-a discutat despre posibile perspective asupra bucătăriei tradiționale care, ca orice altă bucătărie din lumea largă, și cea românească se supune acelorași cutume, adică unui lung șir de obiceiuri și practici rafinate și transformate grație întâlnirilor culturale.
Elevii au ințeles ce înseamnă, de fapt, bucătăria autohtonă. Bucătăria unui popor devine autentică și aparținătoare acestuia datorită produsului local. Spațiul geografic ne ajută într-o foarte mare măsură să determinăm autenticitatea unei rețete, a unei cutume.
Invitații au prezentat activitățile pe care le întreprind în promovarea obiceiurilor culinare și produselor locale din Bucovina și au pregătit bucate tradiționale pe care le-au oferit invitaților spre degustare.
Au participat elevi si profesori din 6 unităţi de învaţamânt care au avut parte de o experienţă profesională unică, descoperind că în România rurală, bucătarii celebri ar trebui să transmită în lumea largă o imagine valoroasă a țării noastre. „Bucătăria nouă”, regională, reprezintă o întoarcere a bucătarilor la bucătăria populară, regională. Astfel, dezvoltarea patrimoniului este cu adevărat o preocupare colectivă. Un număr mare de comunități îl revendică, îl apără și îl laudă, considerându-l ca o sursă de venit, o etichetă și un instrument pentru dezvoltarea locală.
Colegiile și liceele participante la workshop au fost: Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară "Vasile Adamachi" Iași, Colegiul Tehnic "Petru Muşat" Suceava, Liceul ”Demostene Botez” Truşeşti, Liceul Tehnologic "Ştefan cel Mare și Sfânt" Vorona, Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.