Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Scopul educaţiei ecologice este de a forma cetăţeni conştienţi şi preocupaţi de mediul natural şi de cel creat de om, care să înţeleagă şi să acţioneze cu responsabilitate pentru ocrotirea mediului, şi, de aici, necesitatea implicării în acest proiect într-o măsură cât mai mare a cetăţenilor unei comunităţi prin instituţiile existente.
Proiectul pe care Liceul „Regina Maria” Dorohoi l-a derulat, între 21-25 octombrie 2024, și-a propus să invite elevii într-o călătorie regenerativă și de reconectare cu natura.
Activitățile au fost structurate în 5 domenii:
- Excursii tematice, vizite, drumeții;
- Vizionare filme/documentare pe teme care vizează: schimbări climatice, poluare, ecosistem etc.
- Minte sănătoasă în corp sănătos: ateliere culinare, activități sportive în aer liber;
- Activități practic-aplicative de cunoaștere și protejare a mediului; voluntariat;
- Ateliere de creație;
Dimensiunea internațională a activităților noastre a fost dată de implicarea elevilor în Impact Campaigns for Climate Action, acțiune desfășurată de Station Europe. Astfel, în zilele de 24 și 25 octombrie 2024 a avut loc, la Liceul „Regina Maria” Dorohoi, un workshop susținut de Station Europe.
Proiectul Impact Campaigns for Climate Action și-a propus să sporească abilitățile digitale ale tinerilor și cunoștințele lor despre acțiunea climatică, oferindu-le noi metode de conștientizare pentru problemele de mediu. Proiectul promovează și sprijină colaborarea strânsă dintre tineri și autoritățile locale pentru un impact sporit în comunitățile lor. Impact Campaigns for Climate Action se desfășoară pe o perioadă de 12 luni, în comunități locale din România și Turcia.
La nivel național, proiectul este implementat în Dorohoi, unde 20 de tineri de la Liceul ”Regina Maria” au participat la activități despre democrația participativă, acțiuni climatice, implicare civică și utilizarea instrumentelor și platformelor digitale pentru a genera schimbări pozitive în comunitatea lor. Voluntarii au învățat cum să se implice în elaborarea de politici participative și să colaboreze cu liderii locali pentru a influența deciziile. Nu în ultimul rând, reginiștii și-au propus să contribuie la campanii de impact care abordează provocările climatice și problemele civice din comunitatea lor.
Evenimentul de pregătire s-a desfășurat pe parcursul a două zile, joi, 24 octombrie, și vineri, 25 octombrie, între orele 09:00 și 16:30. În prima zi, tinerii au explorat subiecte precum democrația participativă, implicarea activă în comunitate și rolul lor în generarea unor schimbări de impact. Totodată, au discutat despre utilizarea instrumentelor și platformelor digitale pentru a mobiliza comunitatea locală, promovând un impact pozitiv prin informare, consultări și apeluri la acțiune. Cea de-a doua zi a fost dedicată acțiunilor climatice și campaniilor de comunicare online, prin care tinerii au evidențiat necesitatea implicării în protecția mediului și au propus soluții pentru diversele nevoi ale comunității locale. Ei au învățat despre rolul social media în promovarea cauzelor și inițiativelor cetățenești, dezvoltându-și cunoștințele în domenii precum mediul, orașele verzi, politici verzi și digitale la nivel național și european.
De asemenea, participanții au analizat și discutat aspectele din comunitatea locală care necesită implicarea lor activă, identificate în urma unei analize de nevoi realizate la nivel local. Această consultare le-a oferit o perspectivă clară asupra problemelor care necesită soluții și le va permite să dezvolte campanii de impact adaptate nevoilor reale ale comunității. Autoritățile locale au un rol esențial în desfășurarea acestui proiect. De aceea, pentru viitoarea întâlnire, ne propunem să implicăm și Primăria Dorohoi în cât mai multe etape ale proiectului.
Prin cooperarea dintre Turcia și UE promovată de această inițiativă, organizațiile partenere Station Europe (RO) și Green Thought Association (TR) vor facilita interacțiunea între grupurile de tineri din Beșiktaș și Dorohoi. Aceștia vor schimba idei și bune practici, învățând împreună cum să genereze un impact mai mare în comunitățile lor. În plus, partenerii din Turcia vor vizita Dorohoiul între 5 și 8 noiembrie 2024 pentru a observa procesul de lucru cu tinerii și autoritățile locale, și pentru a înțelege mai bine contextul local privind acțiunile climatice și participarea civică.
Informații despre proiect:
Station Europe este o organizație non-profit dedicată pregătirii, împuternicirii și inovării comunităților din Europa pentru a acționa pentru un viitor durabil, divers și democratic. Aceasta crede în puterea creativității de a conecta oamenii și de a distruge barierele, considerând că fiecare are un rol de jucat în viitorul comunității lor.
Creators for Change este un grup vibrant și incluziv de tineri cu vârsta între 16-25 ani care conduc schimbări pozitive prin educație, creativitate și activism. Voluntarii organizează campanii de comunicare, colaborează pentru a implementa ateliere, își reprezintă colegii în evenimente naționale și europene, creează content util, se angajează în activități creative și lucrează în contexte educaționale.
Green Thought Association (Yesil Düsünce Dernegi) a fost creată ca asociație independentă cu obiectivul principal de a promova ideile verzi în Turcia. Lucrează împreună cu mișcările ecologiste, ecologistii și organizațiile politice verzi cu scopul de a extinde raza de acțiune a gândirii ecologice și a politicilor ecologice prin campanii naționale și internaționale. THE:PLACE – Türkiye Hand in hand with Europe: Programme for Local Authorities and Civil Society Exchange își propune să construiască rețele durabile de organizații ale societății civile din Turcia și Uniunea Europeană care lucrează pe probleme locale, promovând un schimb menit să le sporească capacitatea pentru a crea un impact semnificativ în domeniile lor de activitate.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.