Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Sâmbătă, 7 decembrie 2024, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” a fost gazda Cercului Pedagogic al profesorilor de biologie, zona Dorohoi. La activitate au fost prezenți profesori de biologie din școlile dorohoiene și împrejurimi, coordonați de doamna responsabil de Cerc pedagogic, profesor Pinteală-Saviuc Lavinia-Roxana. De asemenea, ne-a onorat prezența domnului inspector școlar, profesor dr. Mîndrescu Ciprian-Radu.
Activitatea a debutat cu un scurt colaj de colinde oferit de membrii Corului Haris al Seminarului, dirijat de profesor Răzvan-Gabriel Sarafim.
Activitățile metodice specifice cercului s-au axat pe tema centrală „Rolul activităților extrașcolare în predarea biologiei”. Astfel, s-a analizat interpretarea unui chestionar de feedback și de interese aplicat elevilor la începutul anului școlar, care a relevat și analiza SWOT a activităților extrașcolare desfășurate în anul școlar anterior. Activitatea a continuat cu prezentarea unor forme de organizare ale activităților extrașcolare susținute de elevii Seminarului teologic dorohoian în parteneriat cu alte instituții.
Au fost exemplificate în prezentare activități de tip voluntariat-ecologizare și colectare selectivă a deșeurilor, plantarea unor specii autohtone, activitate de promovare a ariilor naturale protejate din județul Botoșani și însușirea de către elevi a unor norme de comportament ecologic necesar asigurării echilibrului dintre sănătatea individului și a mediului- parteneriat cu A.N.A.N.P. Botoșani, Programul Național Școli Prietenoase cu Natura, desfășurat de SOR- Societatea Ornitologică Română, Proiectul ,,Nu trăim ca să mâncăm, ci mâncăm ca să trăim” dedicat Zilei Mondiale a Alimentației- parteneriat cu nutriționist, concursuri cu tematică integrată multidisciplinar, incluse în calendarul proiectelor de educație extrașcolară naționale, acțiuni de plantare organizate de Primăria orașului, precum și ateliere de lucru - Crafting din materiale reciclabile. Lucrările elevilor și obiectele din lemn reciclat în cadrul acestor ateliere au stat mărturie în stabilirea impactului pozitiv pe care activitățile extrașcolare le au asupra elevilor, fiind expuse și oferite invitaților.
Toate aceste exemple de bune practici oferite în cadrul activității metodice au evidențiat contribuția activităților extrașcolare la completarea procesului de predare-învățare-evaluare, la dezvoltarea comportamentelor de socializare, de cunoaștere interumană în alt context decât cel formal, la dezvoltarea înclinațiilor și a aptitudinilor elevilor, abilităților de muncă în echipă, la ideea de apartenență la un grup, precum și la formarea elevului ca cetățean activ-participativ, în sensul dobândirii aptitudinilor de identificare și soluționare a problemelor de mediu.
Importanța activităților extrașcolare a fost punctată și în referatul prezentat, subliniindu-se dezvoltarea unor aptitudini speciale, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru activități socio-culturale, facilitarea integrării în mediul școlar, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale. De asemenea, rolul activității extrașcolare în formarea personalității elevilor cu CES, astfel încât acestea să fie organizate pentru a răspunde nevoilor de bază ale elevului cu cerințe speciale: nevoia de a fi respectat, nevoia de a fi responsabil, nevoia de a fi activ și de a fi inclus social.
Activitatea s-a încheiat în urma discuțiilor și aprecierilor asupra activității metodice susținute de doamna profesor Budacă Corina, prilejuind totodată un moment de reflecție asupra activității profesorului care plasează elevul în centrul procesului instructiv- educativ, în scopul formaării competențelor, atitudinilor și deprinderilor pentru a fi capabil să gândească autonom și critic. Mulțumim părintelui director, preot profesor Chichioacă Petru-Georgel pentru susținere și sprijinul acordat în realizarea acestei activități metodice. (Prof. Budacă Corina-Mariana)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.