Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
15 ianuarie reprezintă în fiecare an un moment prin carene reafirmăm aprecierea pentru bogatamoștenire culturală și pentru impactul durabil al operei lui Mihai Eminescu asupra literaturii și identității naționale.
În acest context, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” a fost motorul parteneriatului inițiat în vederea desfășurării unei activități inedite, derulată în cadrul proiectului „Zilele Eminescu – Ziua Culturii Naționale”, ianuarie 2025.
Desfășurat în bine cunoscuta Aulă a colegiului, „Dimitrie Pompeiu”, evenimentul a fost organizat sub forma unor lecturi și discuții (moderat de dna muzeograf Oana Buzatu Iliescu) cu două personalități clujene, cadre didactice și poete, invitate în cadrul proiectului menționat. Este vorba despre Olga Ștefan și Laura Francisca Pavel, care au oferit elevilor noștri posibilitatea de a dialoga direct cu creatorii de valori cultural-artistice, cultivând astfel interesul tinerilor pentru cultură și pentru lectură.
Olga Ștefan este profesoară de limba română în învățământul preuniversitar, are un doctorat în Filologie și se bucură de un palmares considerabil, primind mai multe premii pentru opera sa literară. Debutul în poezie a fost distins cu Marele Premiu "Tudor Arghezi" (2007), a fost nominalizată la Premiile "Sofia Nădejde" pentru literatură scrisă de femei, a primit Premiul Tânărul Poet al Anului 2020 și este prezentă cu poezii în mai multe antologii publicate în România.
Laura Pavel este istoric literar, cercetător științific, profesor universitar, eseist, romancier. Este membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj, o personalitate complexă și diversificată în spațiul literaturii române. A publicat cărţi despre Eugen Ionescu, Nicolae Breban și Dumitru Țepeneag; semnează volumele de poezii cu numele Laura Francisca Pavel. De asemenea, a fost recompensată cu Premiul pentru debut editorial (secțiunea eseu, 1997), Premiul Henri Jacquier al Centrului Cultural Francez din Cluj, 2003, Premiul Cartea anului-Critică și istorie literară al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj, 2007, Premiul „Tudor Vianu” - pentru teoria literaturii și a culturii al Muzeului Național al Literaturii Române, 2022, Premiul pentru Cartea de poezie laFestivalul Național „George Bacovia”, 2023.
Într-o atmosferă destinsă și elevată, s-au purtat discuții captivante pe baza poeziilor audiate, iar elevilor li s-a oferit posibilitatea de a dialoga cu cele două poete invitate. Acest tip de interacțiune directă nu doar că le-a permis elevilor participanți să înțeleagă mai bine procesul de creație a unei opere literare, dar a reușit să creeze o atmosferă intimă și plină de emoție, întrucât au avut parte și de confesiuni personale cu iz nostalgic, încărcate de un farmec aparte.
Astfel, întâlnirea dintre cele două scriitoare și elevii din Ghica a transformat un eveniment literar într-o experiență emoționantă și memorabilă, captând atenția și inimile celor prezenți.Participanții au avut astfel ocazia să înțeleagă mai bine nu doar poezia, ci și oamenii din spatele cuvintelor.Salutăm inițiativa unui astfel de eveniment, căci este un mod excelent de a facilita accesul elevilor la literatură, cultivând interesul generațiilor tinere de cititori pentru poezie. Participarea activă a elevilor la eveniment nu doar că i-a motivat și inspirat, dar a subliniat și importanța literaturii în educația lor, astfel de momente fiind esențiale pentru dezvoltarea lor personală și intelectuală. (prof. Iulia Șlincu, C.N. „G.G.”)
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.