Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Astăzi, 21 februarie 2025 am derulat activitatea ZIUA INTERNAȚIONALĂ A LIMBII MATERNE cuprinsă în proiectul educativ DIVERSITATEA NU ÎMPIEDICĂ UNITATEA.
COORDONATORI PROIECT:
• profesor Grădinariu Violeta şi director Dohotariu Dumitru Viorel (Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni);
• director Apostol Andreea Iuliana (Şcoala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuţi);
• profesoarele Ailoaie Felicia Cristina, Gherasim Elena Claudia şi Vatamaniuc Iuliana şi director Cobzaru Elena (Şcoala Gimnazială nr. 1 Cândeşti);
• inspector școlar – minoritatea ucraineană Paul Bilocopetiuc.
Scopul acestei activități este promovarea unei atitudini tolerante, deschise, de acceptare şiînţelegere firească a raporturilor dintre etnii.
Activitatea s-a desfășurat la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cândeşti, având următorul program:
trecerea în revistă a semnificației Zilei Internaționale a Limbii Materne;
recital de poezie și interpretare de cântece în limba ucraineană (elevii de la Şcoala Gimnazială nr. 1 Cândeşti);
interpretare de cântece în limba română (elevii din ansamblul Datina Străbună de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuţi, îndrumător profesor Atodiresei Constantin);
recital de poezie (elevii de la școala Gimnazială „Alecu Ivan Ghilia”, structură a Liceului Tehnologic „Alexandru Vlahuţă” Şendriceni)
suită de melodii populare interpretate la saxofon de elevul Costea Raul de la Școala Gimnazială „Alecu Ivan Ghilia”, îndrumat de profesorul Hariga Daniel.
Ancorați în realitatea războiului din Ucraina, elevii și-au manifestat mesajul lor de susținere pentru copiii din Ucraina.
Domnul inspector Paul Bilocopetiuc a subliniat importanța studiului limbii materne ca mijloc de realizare a unor noi semnificații sociale și culturale. La activitate a participat si domnul viceprimar al comunei Cândești Șeucaliuc Sorin.
Educaţia interculturală nu trebuie să se limiteze în mod exclusiv la transmiterea unor conţinuturi specifice în cadrul unei discipline particulare, consolidarea abordării sale interdisciplinare este fundamentală; nu poate fi concepută doar pentru mediul şcolar, ci şi în legătură cu extraşcolarul (familie, grupuri sociale, instituţii, comunităţi, mass - media).
Formarea atitudinii interculturale va facilita apariţia unei sinteze de elemente comune, ca bază a comunicării şi înţelegerii reciproce între diferitele grupuri culturale. Prof. Grădinariu Violeta
- Unde mergi?
- O conduc pe soția mea la gară.
- Și de ce ești supărat?
- Dacă mă vede vesel, nu mai pleacă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.