Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Celebrarea zilei vorbitorilor de limbă franceză ne -a dat prilejul să găzduim în cadru festiv Cercul pedagogic de limba franceză la Școala Gimnaziala Nr 1 Dimăcheni. Am avut alături de noi ca oficialități pe d-na inspector de limbi moderne prof. Telișcă Elena, d-na responsabilă de cerc pedagogic prof. Surdu Alina, precum și stimați colegi, profesori de limba modernă din tot județul.
D-na prof. Brumă Miallebuau Magda de la Școala Gimnazială Nr.1 Dimăcheni,a desfășurat activitatea - lecția deschisă „La francophonie est un poème haïku” , a captat atenția celor prezenți, iar D-na prof. Aiftincăi Petronela de la Școala Gimnazială Nr.1 Corlăteni a venit în completare prin susținerea referatului „La francophonie dans le monde”,ce au condus spre dezbateri constructive, în vederea asigurării unui act educațional eficient și a unui proces instructiv-educativ performant și în școlile din mediul rural.
„Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual pe 20 martie și marchează fondarea Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) în anul 1970.
Limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulație internațională, fiind mai întâi un simbol al culturii și creativității, iar apoi un vector al democrației și umanismului, valori pe care UNESCO le promovează.
Cu 300 de milioane de vorbitori pe cinci continente, limba franceză este a cincea cea mai vorbită limbă din lume după chineză, engleză, spaniolă și arabă. De asemenea, franceza este limba oficială în 32 de guverne și în majoritatea organizațiilor internaționale, dar și a patra limbă utilizată pe internet.
Ziua Internațională a Francofoniei celebrează comunitatea francofonă mondială, formată din peste 320 de milioane de vorbitori de franceză de pe toate continentele. Este o ocazie de a evidenția valorile francofoniei, precum solidaritatea, dialogul intercultural și drepturile omului.
În multe țări, inclusiv în România, sunt organizate festivaluri, conferințe, concursuri literare și spectacole pentru a celebra această zi și pentru a încuraja învățarea și utilizarea limbii franceze. În ceea ce privește promovarea limbii franceze în România, predarea limbii franceze rămâne o prioritate pentru România. Limba franceză își păstrează statutul de a doua limbă modernă cea mai vorbită din România (mai mult de un milion de vorbitori). În învățământul primar și secundar, aproximativ 88% dintre elevi învață limba franceză drept prima sau a doua limbă străină.
Tema din 2025 este 'Mă educ, deci acționez' ('Je m'éduque, donc j'agis'), face referire la educație în general și îndeamnă la acces la educație de calitate pentru toți, mai ales într-o lume în care avansul tehnologic redefinește reperele, contribuie la dezvoltarea durabilă și la pace, formând totodată generații angajate și responsabile.
De ce trebuie să învățăm limba franceză?
Franceza este una dintre cele mai vorbite limbi din lume și a doua limbă internațională de comunicare, utilizată în diplomație, economie și educație.
Evenimentele organizate în această zi pun în valoare tradițiile, literatura, muzica și arta țărilor francofone, sprijinind diversitatea culturală.
Prin inițiativele sale, Francofonia sprijină educația, accesul la resurse pentru tineri și dezvoltarea durabilă în țările membre.
„Felicitări pentru implicare, dăruire și pentru modul frumos în care lucrați cu elevii!” - insp. Prof. Telișcă Elena
„Suntem încântați să avem astfel de evenimente în cadrul școlii noastre și asemenea invitați de vază. Mulțumiri alese tuturor participanților la acest eveniment!” (Director, prof. Ilaș Ana – Maria)
– Cum a fost întâlnirea cu tipa de pe Facebook?
– Nasoală! Tipa a apărut într-un Rolls Royce Phantom din 1945.
– Păi asta-i o maşină extraordinară! Ce e rău în asta?
– Ea era primul proprietar…
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.