Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Învăţătorii botoşăneni au posibilitatea să fie trecuţi pe post de profesori pentru învăţământ primar şi asta doar în baza unor grile de punctaj. Primul termen pentru depunere a dosarelor de evaluare la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) este 15 decembrie. Ada Macovei, inspector general al IŞJ, a declarat că se estimează că în această primă etapă vor fi depuse aproximativ 300 de dosare pentru evaluare. Trebuie precizat că metodologia privind recunoaşterea şi echivalarea competenţelor profesionale dobândite de cadrele didactice face referire la învăţătorii, educatoarele, institutorii şi chiar maiştrii sau antrenorii, care nu au studii superioare, dar care au au rezultate deosebite în munca la catedră. Ei vor fi numiţi profesori pentru învăţământ pre-primar, profesori pentru învăţământul primar, de instruire practică sau profesori antrenori.
“Pe măsură ce îşi acumulează punctajul necesar echivalării acestor studii, pot să aducă dosarele indiferent de perioadă. Dar un prim termen, pentru că acum vor fi foarte mulţi, este 15 decembrie. Fiecare cadru didactic care doreşte să parcurgă această formă de echivalare a competenţelor profesionale trebuie să depună un dosar la şcoală, care ulterior să ne fie trimis spre verificare. Asta înseamnă o recunoaştere a competenţelor pe care aceşti oameni le au deja, pe care le-au dobândit şi dezvoltat în şcoală de-a lungul unei cariere. Pe de altă parte, este vorba şi de o mărire de salariu şi o recunoaştere a muncii desfăşurate la catedră“, a precizat Ada Macovei, citată de botosaninews.ro.
Urmează ca ulterior IŞJ să stabilească şi alte termene pentru activitatea de recunoaştere şi echivalare a studiilor.
Cadrul didactic care doreşte să devină profesor trebuie să îşi completeze dosarul, iar în momentul în care atinge punctajul solicitat, i se vor recunoaşte competenţele de către şcoala în care activează, respectiv Inspectoratul Şcolar. Beneficiază de această măsură cadrele didactice calificate care îndeplinesc următoarele condiţii minimale: pentru învăţământul preşcolar trebuie să fie absolvent al Liceului Pedagogic sau şcoală postliceală pedagogică acreditată sau autorizată şi să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii, respectiv sunt titulari sau suplinitori calificaţi la data când solicită echivalarea, nu au fost niciodată sancţionaţi în ultimii doi ani şcolari şi să aibă calificativul “foarte bine” în anul şcolar în care solicită recunoaşterea. De asemenea, trebuie să aibă cel puţin definitivatul, deţin avizele şi atestatele necesare pentru ocuparea postului didactic la data solicitării, au participat la programe de formare continuă şi perfecţionare avizate de minister în ultimii cinci ani în specialitate, didactica specialităţii sau în domeniul psiho-pedagogiei.
În cazul maiştrilor instructori, absolvenţi cu diplomă a unei şcoli de maiştri sau a unei şcoli postliceale acredidate sau autorizate în profilul postului trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să fie titulari sau suplinitori calificaţi, au finalizat liceul cu diplomă de bacalaureat, deţin atestatul de formare psiho-pedagogică, nu au fost sancţionaţi, au calificativul “foarte bine”, au definitivatul şi deţin avizele necesare pentru această echivalare. (DorohoiNews.ro)
14.12.2011 la 17:24
Văd că se încing spiritele.anici nu aţi înţeles bine despre ce e vorba şi vă temeţi ca nu cumva să vă întreacă cineva.Dacă aţi fi studiat mai bine şi documentele ministerului(se găsesc pe internet)aţi fi văzut ncă este vorba doar de acea categorie de cadre didactice care au obţinut,pe lângă o şcoală pedagogică de nivel mediu(liceu pedagogic,şcoală postliceală pedagogică,institut pedagogic de 2 ani etc.)şi colegiul pedagogic de 3 ani,considerat de nivel superior de scurtă durată,sau fostele institute pedagogice de 3 ani,de pe timpul lui Ceauşescu,considerate învăţământ superior de scurtă durată.Dacă acest tip de cadre funcţionează astăzi în învăţământ şi îndeplinesc şi celelalte condiţii impuse de metodologie atunci doar aceste cadre pot să primească această bonificaţie.
11.11.2011 la 11:58
Dragi colegi, nu va panicati ca e BINE ! "Pentru cauza PARTIDULUI si inflorirea invatamnatului romanesc:Tot inainte !".
10.11.2011 la 08:28
O aberatie!!!Rezultatele remarcabile ale unui cadru didactic din orice treapta de invatamant ii da dreptul sa se inscrie la diferite concursuri in vederea salarizarii - ex. cel de gradatie. Fara o licenta profesor... si cei care au absolvit o facultate pe pricipiul X si 0 au o licenta.
09.11.2011 la 22:08
Chiar nu stiti despre ce vorbiti, unii dintre voi! Ati citit metodologia? Din punctul meu de vedere sunt forte multi profesori cu licenta care nu au nimic in comun cu meseria de dascal si multe educatoare si invatatoare care merita sa fie numite profesori mai mult decat altii. Sa nu uitam, totusi, ca sunt facultati care merg inca pe principiul X si O!!!!!!!!
09.11.2011 la 20:52
Foarte bine ca li se recunoaste valoarea celor cu liceu pedagogic!Eu am muncit si am cheltuit bani sa fac o facultate ,cu toate ca am facut liceul pedagogic,...doar pentru ca mi se parea nedrept ca unuia care nici nu stia sa scrie si sa vorbeasca corect sa i se spuna PROFESOR sau INSTITUTOR, iar eu... eram o ,,biata invatatoare,,! Nu uitati ca liceul pedagogic il urmau numai niste elevi foarte buni,care invatau si se pregateau serios pt meseria de dascal!
09.11.2011 la 15:01
Nu va imbatati cu apa rece! Observ ca nici d-na inspector general nu e bine informata! E vorba doar de incadrarea pe post de profesor. Salarizarea se face la nivelul studiilor, adica rofesor cu studii medii- platit diferit de profesor cu studii superioare. Mai informati-va de pe forumul ministerului!!!
09.11.2011 la 10:49
ai dreptate,dar nu si in situatia ta jan. tu care ai pierdut o viata timpul si nu ai facut nimic doar sa mananci mult si sa .... mult.tu care stai zi de zi,cu toti boschetii,ba in parcare,ba la piata,ba la orizont ,ba in alte locuri frecventate de multi puscariasi. mai bine ai tace si ti-ai vedea de treburile tale si de somajul tau
09.11.2011 la 08:37
Ai mare dreptate jan ! de unde moda asta ca tot invatatorul sa devina profesor, bine... cei cu rezultate deosebite, da...sa zicem, dar nu este deloc corect; de acord sunt si profesori care nu-si merita numele de profesor, nu au ce cauta la catedra, dar nici asa sa facem profesor pe cei ce nu au fost capabili sa faca studii superioare, nu s-a putut, stai la locul tau. Da, jan acum este orice posibil si noi, cativa, suntem prea putini ca sa putem face ceva, cand claca e asa mare....
09.11.2011 la 07:36
Sa faca facultate si masterate asa cum au muncit cei numiti cu adevarat profesori...dar acum este posibil orice...sa vedem, de unde-i vor plati pe toti????Geme invatamantul romanesc de atatia profesori..cand deschid gura e tragedie!!!!dar sunt profesori! Nu este corect fata de cei care au muncit cu adevarat pentru acest lucru!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.