Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În Ţara de Sus a Moldovei lui Ştefan cel Mare, profesorul C.N.Iancu înfiinţa, la 1 septembrie 1919, la Dorohoi, Şcoala Normală de Învăţători, prima de acest fel din nordul ţării. În această toamnă, în capitală se stingea din viaţă poetul şi semănătorul de cultură Alexandru Vlahuţă. Şcoala a primit numele său.
Luni, 21 noiembrie 2011, la Grupul Şcolar “Alexandu Vlahuţă” a fost comemorat însuşi autorul care dă numele unităţii de învăţământ. La eveniment au luat parte cadrele didactice ale catedrei de Limba şi literatura română, bibliotecara şi elevii şcolii care au pregătit o serie de activităţi, printre care amintim: prezentarea vieţii şi operei artistului, însoţită de desene realizate de elevi, recital de poezii susţinut de elevii ciclului gimnazial, alături de cei ai celui liceal şi prezentarea cătorva pasaje reprezentative ale prozei lui Vlahuţă.
Amintim că, Alexandru Vlahuţă (5 septembrie 1858- 19 noiembrie 1919) este poet şi prozator, fiul unui ispravnic din Piatra, mare proprietar de moşii. Debutul său editorial se înregistrează cu Nuvele (1886) şi Poezii (1887). Scrie romanul Dan (1893), care este un mare succes editorial, apoi volumele de proză Din goana vieţii (1892), În vâltoarea (1896), Clipe de linişte(1899), Din durerile lumii (1908), File rupte (1909). România pitorească (1901) rămâne până astăzi un model de reportaj literar. Culegerile sale de poezii sunt Poezii vechi şi nouă (1894), Iubire (1896), Poezii (1909). Participă la elaborarea revistei Vieaţa (1893-1896), apoi colaborează la Sămănătorul (1901). Cariera prozatorului se încheie cu Pictorul N.I. Grigorescu (1910) şi Dreptate (1914). Alexandru Vlahuţă este un posteminescian şi un fervent promoter al sămănătorismului, contribuind direct, prin susţinerea ideilor noului current literar în revista care îi dă şi numele, Sămănătorul, întemeiată în 1901, împreună cu George Coşbuc, sau prin creaţiile sale, inspirate din lumea satului,remarcându-se ca un adevărat purtător al aspiraţiilor populare, continuând tradiţiile progresiste ale literaturii noastre.
Opera lui Vlahuţă, privită în ansamblu, închide în paginile ei o prezentare veridică a societăţii vremii sale şi deschide noi căi de reflecţie asupra celei actuale, care se regăseşte din în ce în ce mai mult în mărturiile despre condiţia neumană de viaţă a celor săraci şi în parazitismul claselor dominante. Adesea, societatea vremii lui Vlahuţă care înfăţişează sumbru tablou al satului, mizeria în care se zbăteau zeci de mii de ţărani, se reflectă în oglinda societăţii noastre: “<<Biruri noi!>> guvernul strigă, / Iar ţăranul: <<Mămăligă!>>.../ Nu-s parale nu-s: / Ce mai plănuiţi palate/Şi oraşe ca-n Apus!/ Ştiţi voi ce-i la sate?” (Ananghie)
Mărturie a dragostei sale pentru poporul român, adesea asuprit, puternic act de acuzare la adresa nedreptăţii societăţii, opera lui Vlahuţă, întăreşte funcţia socială a literaturii şi sensul înalt al actualităţii: “Arta izvorăşte şi respiră din aerul epocei în care se naşte. Artistul este rezultatul, sau, mai bine zis, sinteza spiritului general al societăţii în care trăieşte” - afirma A. Vlahuţă.
Moştenirea scriitoricească, alături de numele ce l-a lăsat, trebuie admirată, ţinând cont că:”Admiraţia este una din formele bunătăţii şi simpatiei omeneşti; cea mai aleasă poate, fiind cea mai fecundă.”, cum însuşi mărturisea autorul României pitoreşti. (DorohoiNews.ro)
25.11.2011 la 17:02
va multumesc este vorba de violeta dar nu stiam cum ii spune familia dupa casatorie este o veche prietena a mea din liceu.va multumesc inca odata
23.11.2011 la 17:41
stie cineva cum se numeste d-na profesoara cu ochelari din fotografia de la pozitia nr.11 va multumesc
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.