Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
21 martie este Ziua Mondială a persoanelor cu Sindrom Down și semnifică unicitatea triplării cromozomului 21 (trisomie) care produce modificarea genetică a celulei. Ziua a fost marcată de către Fundaţia Star of Hope la Centrul „Steaua Speranţei" Dorohoi, obiectivul fiind acela de a creşte nivelul de conştientizare şi înţelegere a acestei boli, de a promova drepturile persoanelor cu dizabilitati şi de a crea premisele necesare pentru a fi participanţi activi şi valoroşi în comunităţile şi societăţile în care acestia trăiesc.
Cu acest prilej copiii grupei „Iepuraşii” de la Grădiniţa Ştefan cel Mare şi Sfânt au invitat copiii de la Centrul de zi în lumea poveştilor, prezentându-le dramatizarea „Iedul cu trei capre” şi antrenându-i în jocuri distractive. Astfel, au învăţat împreună să conştientizeze consecinţele negative şi pozitive ale actelor lor de comportament, să manifeste autonomie în activitatea zilnică şi să-şi cunoască responsabilităţile.
La activitate au fost prezenti mai mulţi invitaţi care ne-au impărtăşit impresiile lor: „În cadrul parteneriatului dintre Grădiniţa „Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi Fundaţia Star of Hope prin Centrul de Zi „Steaua Speranţei” Dorohoi, se desfăşoară lunar diverse activităţi educative ce au drept scop integrarea şi socializarea copiilor afectaţi de sindromul Down. În cei 6 ani de colaborare, împreună am invăţat multe lucruri şi am făcut paşi mari, dezvoltând modele de bună practică in ce priveşte integrarea şi socializarea acestor copii. Ei au aceleşi drepturi ca toţi ceilalţi iar faptul că astăzi i-am văzut zâmbind este o incununare a eforturilor tuturor celor implicati în această muncă frumoasă”, a spus dir. Anişoara Doiniţa Dupu.
„M-am bucurat mult văzându-i pe copiii de la Centrul Steaua Speranţei Dorohoi integraţi in comunitate, alături de voluntari am putut inţelege că sunt priviți astfel și sunt acceptaţi de către cei din jur ca urmare a campaniilor de sensibilizare şi informare a comunităţii locale despre problematica acestor categorii de persoane. Potenţialul uriaş a fost pus in valoare de specialiştii de la Star of Hope care, cu dăruire şi răbdare se ocupă de recuperarea şi dezvoltarea acestor copii cu nevoi speciale. Sunt bucuroasă să văd că societatea românească şi-a schimbat atitudinea faţă de copiii cu nevoi speciale şi au inceput să-i privească nu ca pe o curiozitate a naturii ci ca oameni cu limitele lor. Privesc cu speranţă in viitor la ziua în care comunitatea ii va considera persoane cu aceleaşi drepturi”, a precizat Heather Dyce- Anglia.
„Suntem onoraţi de faptul că prietenii noştri au ales să petreacă această zi importantă împreună cu noi. Astfel, sărbătoarea lor a devenit, pentru câteva ore, şi sărbătoarea noastră, iar atmosfera a fost demnă de o frumoasă zi de primăvară. Intregul colectiv al Clubului Copiilor Dorohoi ureaza sărbătoriților un călduros La mulți ani!"
„Într-o societate în care încercarea de a supravieţui şi lupta de azi pe mâine persistă, ducând la manifestarea unor prejudecăţi şi a indiferenţei, noi, cei activi în cadrul voluntariatului, dorim să schimbăm acest mers al comunităţii prin implicarea în activităţi ce dezvoltă latura socială. Cu ajutorul acestora reuşim să redescoperim copilăria şi inocenţa prin ochii copiilor de la Fundaţia „Star of Hope”, depăşindu-ne anumite prejudecăţi şi făcând încă un pas în integrarea acestora în societate. Rolul nostru este de a-i asculta, de a-i ajuta să îşi dezvolte potenţialul, de a-i îndruma şi de a-i sprijini, iar pentru aceasta nu avem nevoie de specializare sau cursuri de pregătire, ci doar de multă dăruire şi un suflet deschis. În schimbul a ceea ce facem primim un zâmbet sincer, din inimă, şi un simplu: „Mulţumesc!”,realizând că aceşti copii nu sunt diferiţi, nu sunt bolnavi, sunt doar SPECIALI”. (clasa X E -Colegiul Naţional Grigore Ghica V. Voievod)
„Suntem încantaţi şi mulţumiţi de activitatea pe care copiii noştri o desfăşoară la Fundaţia Star of Hope şi de modul cum se implică cei din străinătate. Ne-am dori o mai mare implicare din partea comunităţii române, să vină in intâmpinarea nevoilor reale ale copiilor noştri. Eu am un băiat cu Sindrom Down care a fost integrat in scoală normală cu sprijinul Fundaţiei Star of Hope, dar din clasa a V-a nu a mai fost posibilă continuarea. Ne pare rău ca incă nu sunt dezvoltate programe şi suficienţi profesori de sprijin pentru copii noştri. Astfel, ei sunt privaţi de drepturile lor”, a spus Băietu Laura. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.