Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Concursul naţional de creaţie literară „Tinere Condeie" se desfășoară anual, pe etape (locală / judeţeană / naţională) şi se adresează tuturor elevilor iubitori de literatură din clasele Vll-XII (XIII), membri ai cenaclurilor din şcoli generale, licee, palate şi cluburi ale copiilor. Acesta va avea patru secțiuni literare: poezie, proză, dramaturgie și eseistică și va avea mai multe etape.
Concursul „Tinere Condeie” a luat fiinţă în anul 1967, continuând vestitul concurs „Tinerimea
Română" (1877-1944), din iniţiativa fostului Minister al Învăţămîntului şi cu sprijinul Uniunii
Scriitorilor, ca o formă de evaluare şi valorificare a talentului şi capacităţii creatoare a elevilor în
domeniul literar. Obiectivele pe care le urmărește sînt: descoperirea, cultivarea şi stimularea talentului literar al elevilor, pentru formarea unor cetăţeni culţi, iubitori de literatură de calitate, valorificarea activităţii cenaclurilor literare de toate tipurile din învăţământul preuniversitar, cunoaşterea, la nivel naţional a potenţialului de creativitate literară a copiilor şi a adolescenților din România și încurajarea schimburilor de experienţă culturală între elevi şi intre elevi şi profesori.
Elevii concurenţi, indiferent de clasă, se pot înscrie la patru secţiuni literare: poezie, proză,
dramaturgie, eseistică. Texte obligatorii:
- pentru poezie: 5-10 creaţii lirice sau epice.
- pentru proză: 3 schiţe de 1-3 pagini, o nuvelă de maximum 10 pagini sau un fragment de
maximum 10 pagini de roman (însoţit de o succintă povestire a întregii acţiuni) sau 2-3 file jurnal-reportaj.
- pentru dramaturgie: o scenetă, o piesă scurtă de teatru sau 2-3 scene dintr-o creaţie dramatică
mai amplă, însoţite de o scurtă rezumare a acţiunii întregii piese.
- pentru eseistică: 2-3 eseuri cu opinii personale (max. 4 pagini / eseu).
Materialele trimise vor fi redactate cu caractere Times New Roman. mărimea 12, la un rînd şi vor putea fi trimise sub formă de foi volante sau volume/antologii. Vor fi selecţionate textele care dau dovadă de sensibilitate, inventivitate creativă, autenticitate, originalitate, acurateţe gramaticală şi stilistică, criterii care constituie repere universal valabile în aprecierea juriului, sprijinite obligatoriu pe principiul respectării varietăţii de stiluri şi modalităţi. Materialele premiate şi care participă la o etapă superioară vor fi obligatoriu însoţite de proces-verbal de jurizare al etapei anterioare.
Etapa locală (pînă în martie inclusiv): La nivelul cercurilor/cenaclurilor literare din școli / cluburi / palate ale copiilor, profesorii coordonatori vor selecta materiale literare pentru concurs şi le vor transmite la Inspectoratul Școlar Judeţean (IȘJ) Botoșani, pînă la data de 15 aprilie a.c. Vor fi selectaţi maximum 10 elevi / unitate şcolară.
Etapa judeţeană (martie-mai). În luna martie sau aprilie se va constitui juriul judeţean, prin decizie a ISJ. Juriul va fi format dintr-un inspector de specialitate, doi profesori cu palmares literar şi doi scriitori locali, membri ai Uniunii Scriitorilor (acolo unde este posibil). Pînă la data de 1 mai va avea loc jurizarea lucrărilor primite din teritoriu.
Lucrările care au primit premiile l, Il, lll pentru fiecare secţiune literară (maximum 20 elevi / judeţ), însoţite de un tabel care să conţină numele şi prenumele elevilor, clasa, unitatea şcolară şi numele şi prenumele profesorului coordonator, vor fi expediate până la data de 10 mai la Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Direcţia Generală Educaţie şi Învăţare pe Tot Parcursul Vieții cu specificația „Concursul naţional Tinere Condeie".
Etapa naţională (mai-iunie): Se va constituijuriul naţional al concursului, prin notă a DGEÎTPV.
Juriul va fi format din 5 scriitori de notorietate şi cu experienţă în acest domeniu, recomandaţi de preşedintele Uniunii Scriitorilor, la solicitarea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi
Sportului. Juriul naţional va analiza, selecţiona, evalua şi premia lucrările, până la finalul lunii mai. Criteriile de evaluare sunt: sensibilitate, inventivitate creativă, autenticitate, originalitate, acurateţe gramaticală şi stilistică. Vor fi desemnaţi 80 de laureaţi în fiecare an (25 din şcolile gimnaziale şi 55 din unităţi cu învăţământ liceal) cu precizarea secţiunii la care a participat fiecare (pentru poezie, proză, dramaturgie, eseistică). Din cei 80 de laureaţi, va fi selectat un număr de 40-50 de elevi care vor participa la tabăra de vară „Tinere condeie", organizată în fiecare an de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, în perioada vacanței de vară a elevilor. Elevii vor fi însoţiţi de profesori coordonatori de cenaclu / cerc literar din judeţele de provenienţă. În cadrul acestei tabere vor avea loc ateliere de creaţie şi lectură, întîlniri cu scriitori şi poeţi consacraţi, schimb de experienţă etc.
La etapa naţională participă elevii calificaţi în urma etapei judeţene, precum şi elevii cu activitate publicistică remarcabilă (minimum 2 volume / romane publicate). Din totalul celor 80 de laureaţi maximum 10 pot fi selectaţi din această categorie. Pînă la data de 1 iunie preşedintele juriului va prezenta direcţiei de specialitate din MECTS procesul verbal şi lista celor 80 de laureaţi, iar pînă la finalul anului şcolar direcţia de specialitate din MECTS va comunica inspectoratelor şcolare numele laureaţilor şi numele elevilor selectaţi pentru a participa la tabără.
Toate lucrările elevilor, revistele pentru concurs vor fi predate inspectorului şcolar de specialitate pentru educaţie permanentă, Alexandra Hrincescu, în intervalul 23-27 aprilie 2012. Evaluarea judeţeană va avea loc pe 28 aprilie 2012. (DorohoiNews.ro, Mădălina O.)
Autor: DorohoiNews.ro
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.