Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pe site-urile universităților românești vor fi publicate periodic evaluări ale profesorilor, realizate de către studenți, iar absolvenții liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori vor beneficia de un număr de locuri bugetate garantate.
Sunt două dintre prevederile Codului Drepturilor şi Obligaţiilor Studenţilor, semnat astăzi de ministrul Educației, Cătălin Baba, și de reprezentanții celor trei federații studențești din România: Daniela Alexe (ANOSR), Cristian Lumezeanu (USR) și Ion Cristian Poenaru (UNSR).
Noul document le garantează tinerilor, între altele, dreptul de a folosi spațiile universitare pentru proiecte proprii, de a refuza să participe la cursuri, laboratoare și seminarii, peste programul legal de opt ore pe zi și de a beneficia de reduceri de 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituțiile publice.
Asociațiile studențești vor elabora anual un raport cu privire la respectarea acestor prevederi în fiecare universitate. Acesta va fi făcut public înainte de începerea fiecărui an universitar, pe site-ul instituției. În cazul în care sunt constatate deficiențe, universitatea e obligată să caute soluții, se mai precizează în Cod.
„Semnarea acestui document are o importanţă deosebită pentru că preia principalele prevederi din Legea Educaţiei Naţionale. Pe de altă parte, reuşeşte să prezinte în detaliu mecanisme, structuri şi să dea răspunsuri la câteva dintre problemele esenţiale pe care le-au ridicat toate organizaţiile studenţeşti”, a spus ministrul Educației, Cătălin Baba, la întâlnirea cu studenții.
31.03.2012 la 12:11
Degringolada incepe cu pierderea autoritatii profesorului. Profesorul va fi la mâna studentului de nota 5, pe care va trebui să-l curteze, ca să-i câstige bunăvointa. Si cum o va face? Evident, dîndu-i 10 pentru o prestatie de 5. Îti dau ca să-mi dai! Ca în politichie! Îti dau un porc, un sac de mălai si un butoi de vin si mă pui pe listă, pentru Senat...!... Iti dau o lămâie si un un kg. de orez si mă votezi! Guvernantii cunosc procedurile si vor să le aplice în toate domeniile. Diriguitorii sistemului de învătământ ne spun că e bine ca studentul să dea note profesorului, pentru că asa se procedează la marile universităti din vest, pe care le-au absolvit ei. Probabil că dacă s-ar fi procedat altfel, ei, agramati si analfabeti, cum îi stim, n-ar fi reusit niciodată să le termine. E drept, există si universităti unde profesorul notat de studentii săi nu trebuie să recurgă la compromisuri înjositoare. Dar la acele universităti, toti studentii sunt de nota 10, pentru că sunt selectati după criterii extrem de riguroase. Si una e să fii notat de un student de nota 10, si alta - de un student de nota 5, de răzbunarea căruia trebuie să-ti fie frică! Să nu uităm, la situatia jalnică în care se află astăzi învătământul românesc a contribuit masiv si faptul că, în ultimii anii, studentii au putut acorda calificative profesorilor. Domnii profesori, pe care îi respect, nu au la dispozitie decât târgul si trasul de sireturi cu studentii slabi si lenesi. Rezultatul, la nivel de sistem, e coborârea stachetei valorice si dezastrul.
31.03.2012 la 12:06
"iar absolvenții liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori vor beneficia de un număr de locuri bugetate garantate." Adica ei is mai cu mot sau cum vine asta? La fel ca si locurile pentru minoritati...ii impiedica cineva sa invete?
31.03.2012 la 10:00
Ar trebui extinsă aplicaţia şi în celelalte ramuri... ale administraţiei, de exemplu! Nu pe domeniul "a refuza să-şi îndeplinească atribuţiile" ci ca o oglindă a caracterului şi o cale de a câştiga în prestanţă, prestigiu...
31.03.2012 la 08:36
Inteleg sa-si puna note colegii intre ei, dar asa...Cum poare evalua un student pregatirea unui profesor? Daca profesorul pune note mari si face glume cu studentii atunci va iesi FB, dar daca este mai sever(lucru cu adevarat bun) risca multe penalizari.
Noaptea, pe la ora trei, brusc, vecinul începe să bată cu pumnul în ușa mea.
M-am speriat atât de tare încât am scăpat bormașina din mâini!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.