Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Școlile Gimnaziale „Ștefan cel Mare” Ibănești și „Mihail Sadoveanu” Dumbrăvița, în parteneriat cu Căminul Cultural și Primăria comunei Ibănești, vineri, 24 februarie 2017, au pus în scenă un frumos spectacol artistic dedicat tradițiilor culturale românești la început de primăvară.
Îndrumați de dna înv. Alboiu Lucia, dna înv. Berechea Mihaela, prof. Lavric Camelia și prof. Racu Oana, elevii ibăneșteni au prezentat o suită de momente artistice deosebite în care culorile primăverii și ale iubirii au dansat pe ritmuri populare și au încântat cu frumusețea și dulceața graiului cântecului românesc.
Surprinzători prin naturalețea interpretării, elevii claselor primare au pus în scenă câteva snoave care i-au avut protagoniști pe cunoscuții eroi populari, „Păcală și Tândală”, în timp ce elevii mai mari au prezentat câteva istorisiri legate de „Năvalnicul Dragobete”.
Spectacolul artistic a fost încununat de prezența meșterilor populari ibăneșteni, Racu Aurelia, Țîrliman Ileana, Pîrleanu Maria și Aiacoboaie Mihaela, care au creat atmosfera de odinioară a unei șezători tradiționale românești.
Sub ochii micilor curioși, meșterii populari au făcut demonstrații de artă populară înfățișând o parte din etapele producerii costumului popular și a celorlalte elemente tradiționale: au tors, au depănat, au urzit firele pentru războiul de țesut și au nevedit.
Pentru câteva ore, dragostea pentru tradiția strămoșească și elementele autentice ale portului tradițional românesc au prins viață, prin cântec și joc, aducând bucuria primăverii în sufletele celor prezenți. De asemenea, solista de muzică populară, ibăneșteanca Oana Racu a stârnit admirația prin interpretarea unor cântece de dragoste și dor din folclorul românesc.
Pe parcursul spectacolului, creațiile unor talente ținute ascunse până acum, descoperite în persoanele doamnei Filip Alina și a domnișoarei Nanu Anca au făcut obiectele unor prime expoziții personale. Astfel că, o pictoriță sensibilă, cu un vădit simț artistic și o creatoare plină de măiestrie de produse handmade prin tehnica quilling au pătruns în lumina simbolurilor primăverii spre a fi împărtășite.
Prezent la manifestare, primarul comunei Ibănești, dl. ing. Romică Magopeț a ținut să precizeze următoarele aspecte: „Astăzi am pus în scenă o nouă pagină a culturii populare românești prin intermediul căreia tinerii au avut ocazia să descopere și să-și însușească îndeletniciri și valori sprituale perene. Tradițiile, portul popular și folclorul sunt comori inestimabile ce definesc satul românesc și implicit pe cel ibăneștean. Suntem datori să păstrăm aceste comori cu sfințenie pentru că ele reprezintă identitatea noastră. Felicit cadrele didactice pentru că de fiecare dată însuflețesc elevii cu dragoste pentru arta populară tradițională pentru a crea momente de excepție. De asemenea, îmi exprim admirația și prețuirea față de meșterii populari ibăneșteni care prin munca lor îmbogățesc tezaurul tradițiilor ibăneștene și reușesc să transmită mai departe această vocație. A fost un spectacol care a prilejuit un nou moment de întâlnire între generații. Vă mulțumesc!”
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.