Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Ziua Jandarmeriei Române a fost sărbătorită în acest an în tot județul Botoșani cu evenimente care au impresionat publicul participant. Duminică, 2 aprilie 2017, jandarmii au organizat ateliere de prezentare a tehnicii și mijloacelor din dotare în parcul Cholet din municipiul Dorohoi.
La manifestare au luat parte zeci de elevi din Dorohoi care s-au bucurat de spectacolul oferit de jandarmii dorohoieni. În cadrul acestui eveniment s-au prezentat exerciții demonstrative de intervenție profesională, exerciții de autoapărare, s-au prezentat echipamentele din dotare și s-au prezentat informații pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră de jandarm.
„Cu o cazia împlinirii a 167 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române, astăzi am desfășurat un exercițiu demonstrativ de luptă corp la corp cu armă și fără armă, exercișii de forță și extracție persoană suspectă din auto. Aceste demonstrații au fost prezentate de către cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Botoșani, prin Detașamentul de Jandarmi Dorohoi.”, a declarat pentru Dorohoi News, lt. col. Benone Grigoruță, împuternicit la comanda Detașamentului de Jandarmi Dorohoi.
La 1893 s-a a fost instituit un post de jandarmi care avea misiuni atât pe ordine de siguranță a statului, cât și de menținere a ordinii și menținerea legilor. Mai mult, tot jandarmii din acea vreme aveau calitatea de politici de ceară și în arhivele de la Botoșani noi am găsit dosare penale făcute de către șefii de post, judecătorul din acea vreme dând o mare apreciere calității acestor documente.
La Botoșani, după 1850 a funcționat un legion de jandarmi, ulterior, din 1893, cu modificări în 1921, au funcționat două: unul în județul Dorohoi cu o secție și 40 de posturi, iar la Botoșani o secție și 47 de posturi. Secțiile cooperau foarte bine cu parchetul, impuneau legea în mediul rural, având în vedere că în apropiere era granița cu Uniunea Sovietică, aveau atribuțiuni și pentru siguranța statului. Mai mult, ei s-au implicat foarte mult și în ajutorarea populației în situații de criză (inundații, foamete ș.a.).
Structurile de jandarmi au funcționat până în 1949, când au fost desființate și înființate acele structuri de tip comunist. Ele au fost reînființate în 1990 pintr-un decret, ulterior a apărut legea 116 de organizare și funcționare a Jandarmeriei, iar din 2004 a funcționat o lege nouă de inspirație franțuzească, Legea de organizare și funcționare a Jandarmeriei Românilor. Instituția este definită ca o instituție cu statut militar de aplicare a legii, protecției, drepturilor și libertăților cetățeanului, având atribuțiuni pe cele trei paliere: de ordine publică, de război privind imobilizarea și asigurarea ordinii în spațiul frontului și pe linia situațiilor de urgență (de exemplu inundațiile din 2010 în Dorohoi când am stat aproape o lună jumătate și am ajutat populația).” (Andrei B.)
Autor: DorohoiNews.ro
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.