Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Incursiunea noastră fotografică „AMINTIRI DESPRE TRECUT – Dorohoiul de altădată” este o întoarcere în timp.
Pe drumul imaginii, pe care am pornit prin acest proiect, adunând rotund, ilustrate şi fotografii, ale oraşului de odinioară, demersul nostru surprinde şi prin nota uşor nostalgică, adresându-se dorohoienilor trecutului, celor din noile generaţii, dar şi celor care s-au zburătăcit la mari distanţe.
Poposind în ultimele articole asupra unor spaţii şi zone comerciale, care au funcţionat cu decenii în urmă, încercăm să captăm atenţia cititorilor, lăsând fotografia să vorbească, fără a face pledoarie pentru un anume segment de comerţ sau activitate, ori produse, care se comercializau în aceste spaţii. Ceea ce este remarcabil este implicarea colaboratorilor noştri în a depista şi a aduna imagini ca nişte amintiri, din trecutul acestei aşezări. Astăzi, vă prezentăm o fotografie a Bufetului “Trandafirul”, care era situat în zona în care acum se află situate Studioul foto “AGFA” şi sediul Firmei de transport internaţional “Atlassib”.
Postăm și o altă fotografie, pentru ilustrarea și identificarea acestei zone. Localul la care facem referire avea o firmă atrăgătoare prin oferta timpului, scrisă cu o caligrafie impecabilă, sub aspect artistic, dar cu o ortografie personalizată. Acest bufet era cunoscut în anii din urmă ca un punct de atracţie prin simplitatea lui, dar şi prin poziţionarea în geografia oraşului, având de-a lungul timpului ca gestionari pe doamnele Alexandrescu, Vatamanu, Cuciureanu şi pe domnii Buium, Dodu şi Jitaraşu.
În zonă, locuiau evrei cu notorietate şi influenţă: faimosul medic chirurg Craisler, farmacista Pesa Nadler, geamgiul Grimberg şi un frizer. În acelaşi areal, era un magazin de pălării administrat de Niculina Axinte, iar prin apropiere locuia şi Lucian Gireadă, un pionier al proiecţiilor cinematografice în zona Dorohoiului, prin deplasările cu caravana special destinată.
Precizăm şi faptul că fotografia ne-a fost oferită cu generozitate de Cristian Nistor, a cărui implicare poate fi un exemplu pentru toţi posesorii de fotografii ale oraşului vechi, de a se alătura iniţiativei noastre, în a promova istoria celui de-al doilea municipiu al judeţului nostru, prin intermediul imaginilor, rugându-i să le expedieze pe adresa redacţiei Dorohoi News. (Marius Petrescu)
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.