Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Consider ca acest concept de economie sociala bine inteles si corect aplicat poate genera o schimbare substantiala de abordare a sprijinului acordat unui grup tinta bine definit - categoriile de persoane defavorizate.
De ce sa nu aplicam programe si proiecte verificate cu succes de altii?
De ce sa tinem timp de decenii persoane captive in zona ajutorului social?
Daca analizam impactul bugetar al acestui mod de a oferi protectie sociala si ma refer aici la persoanele beneficiare de venit minim garantat o sa vedem ca acesta este major insa rezultatele sunt efectiv niste dezastre.
Toate acestea sunt aspecte binecunoscute dar solutiileintarzie sa apara. Filiala Judeteana Botosani a ACOR isi propune ca alaturi de ONG uri si autoritatile implicate in gestionarea problematicilor sociale sa cristalizeze un grup de lucru care sa vina cu niste propuneri viabile, sustenabile si datatoare de sperante iar economia sociala este conceptul care trebuie sprijinit in zona legislativa deoarece exista deja modele de buna practica in tarile europene.
Avem o mica experienta acumulata in cadrul proiectului Economia sociala – un pas spre un viitor mai bun fapt ce ne motiveaza sa incercam promovarea modelelor de structuri de economie sociala mai ales in zona rurala unde antreprenoriatul este la un nivel foarte scazut. Sansa de a dezvolta o mica afacere in comunitatea ta, de a capacita persoane din grupurile defavorizate care sa lase deoparte ajutorul social si sa se implice in activitati de productie sau in zona serviciilor in cadrul unei structuri de economie sociala este datatoare de mari sperante. O persoana poate astfel sa beneficieze de formare profesionala, de un loc de munca pentru o perioada limitata de insertie dupa care sa patrunda mai usor in campul muncii cu abilitati profesionale certe capatate in structura de economie sociala sau de ce nu, sa-si creeze propria afacere in domeniul in care a obtinut calificarea. Instrumente financiare, proiecte, programe etc exista insa doritori sunt din pacate foarte putini. Este adevarat ca aceste instrumente financiare nu sunt tocmai facile dar nici imposibile. Incercam sa adunam tineri motivati care sa reuseasca sa inteleaga aceste mecanisme si sa le aplice. In acelasi timp noi, structurile asociative o sa facem toate demersurile necesare catre zona legislativa pentru a crea instrumente de lucru viabile si acte normative care sa asigure cu adevarat functionalitate structurilor de economie sociala.
Acestea au fost cateva din gandurile noastre, ale organizatorilor Conferintei regionale Solutii eficiente pentru sustinerea economiei sociale organizate la Universitatea Stefan cel Mare Suceava, unde am avut ca invitati factori de decizie din cadrul administratiilor judetene si locale, parlamentari, ONG uri, studenti si persoane din grupuri defavorizate din judetele Botosani, Suceava, Iasi si Neamt. Am lansat cu aceasta ocazie TARGUL ECONOMIEI SOCIALE BUCOVINA – editia I unde timp de trei zile au expus gama de produse si servicii, structuri de economie sociala infiintate in ultimii ani in Regiunea de Nord –Est a Romaniei
Mentionez ca Filiala Judeteana Botosani a ACOR a depus in cadrul Componentei 1 – Apel POCA /111/1/1/ Dezvoltarea si introducerea de sisteme si standarde comune in administratia publica ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre cetateni si mediul de afaceri in concordanta cu SCAP /1/Dezvoltarea si introducerea de sisteme si standarde comune in administratia publica ce optimizeaza procesele decizionale orientate catre cetateni si mediul de afaceri in concordanta cu SCAP, proiectul POLITICI PUBLICE ALTERNATIVE IN DOMENIUL ECOMOMIEI SOCIALE PENTRU O DEZVOLTARE LOCALA SUSTENABILA, proiect in valoare de cca 10 miliarde lei vechi. Indiferent daca vom avea succes sau nu cu acest proiect noi vom continua demersurile noastre si actiunilecatre acest sector al economiei sociale pe care il consideram prioritar si benefic.
Adresez multumiri tinerilor colaboratori care au fost truditorii din primul proiect de economie sociala aplicat cu succes in comunitatea mea, Florin Gradinariu, presedinte al Asociatiei Biosilva si Vasile Gafiuc, presedinte al Institutului pentru parteneriat social Bucovina.
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.