Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O nouă oportunitate de afaceri, care are în centru unităţile de alimentaţie publică de tip familial şi mâncarea tradiţională, este pe cale să se dezvolte, dorindu-se un astfel de business şi în cât mai multe gospodării din judeţul Botoşani.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Botoşani va desfăşura o campanie de informare în unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, prin împărţirea de broşuri, iar cei interesaţi se vor putea adresa instituţiei, unde vor primi toate informaţiile necesare.
Această campanie are ca scop aducerea la cunoştinţa publicului larg detalii despre aceste unităţi de alimentaţie publică de tip familial şi de a oferi celor interesaţi argumente pentru a deveni proprietarii unui Punct Gastronomic Local.
Ce înseamnă un astfel de Punct Gastronomic Local?
O familie, mai ales din mediul rural, va putea să îşi deschidă în propria gospodărie un mini-restaurant, iar produsele care vor fi servite consumatorilor vor trebui gătite de membrii familiei, obligatoriu gătite şi consumate în aceeaşi zi, iar preparatele trebuie să fie tradiţionale, cu materie primă care să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, punându-se accentul pe acele produse autohtone, specifice zonei în care punctul gastronomic îşi desfăşoară activitatea.
Meniul punctelor gastronomice este diferit de cel al restaurantelor, şi va fi cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale si eventual 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.
„Vom da broşurile acolo unde sunt locaţii care vin în contact cu cei interesaţi, ne referim la oamenii din mediul rural de pe anumite trasee turistice din Botoşani, unde în condiţii de igienă ale propriilor bucătării îşi pot deschide un mini-restaurant familial cu 3,4, 5 mese, pot servi prânzul sau cina şi poate fi o sursă de venit, poate fi o sursă de dezvoltare şi de a arăta ceea ce putem face. Vorbim doar de mâncare tradiţională. Ziua de azi este un start de informare, pe data de 8 noiembrie vom avea o şedinţă cu toţi primarii, iar pe data de 13 va fi un periplu prin toate comunele cu Prefectura şi alte deconcentrate în care vom face şi noi această informare. Botoşaniul este o zonă turistică la fel de importantă cum sunt alte judeţe, se pot dezvolta lucruri importante, sunt oameni care ştiu să facă anumite tipuri de mâncare şi care pot primi în unitatea lor consumatori care să se bucure. Acele produse preparate zilnic nu vor fi preparate de angajaţi, ci doar de cei din cadrul familiei. Sper să aibă succes, să ne trezim cu mulţi doritori la DSVSA, să le dăm consultanţă să înceapă o astfel de activitate”, a declarat Minodora Vasiliu, directorul DSVSA Botoşani.
Fiecare familie care îşi va deschide o astfel de afacere va putea să îşi stabilească ce preţuri doreşte pentru produsele oferite.
Metodele de preparare ale meniului vor fi pe cât posibil tradiţionale, respectându-se condiţiile de igienă în momentul preparării. Cei care doresc să înfiinţeze aceste Puncte Gastronomice Locale trebuie să se constituie într-o formă de organizare juridică, de tipul Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială.
Prima condiţie, având în vedere aceste tipuri de activităţi depăşesc cadrul consumului privat, este necesitatea obţinerii documentului de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, în conformitate cu Ordinul ANSVSA nr.111/2008. Dosarul depus pentru obţinerea înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor trebuie să conţină şi: schiţa locului de producere a alimentelor, copie după certificatul constatator eliberat de Oficiul Naţional al Registrului comerţului, copie după actul de identitate.
După această etapă, inspectorii din cadrul DSVSA judeţene vor efectua o vizită la locul de preparare al alimentelor, unde vor efectua evaluarea unităţii, dacă aceasta corespunde normelor generale pentru acest tip de activitate. În caz contrar se vor notifica proprietarului deficienţele constatate, precum şi termenele de remediere.
O altă condiţie, pe care trebuie să o îndeplinească un Punct Gastronomic Local, este aceea ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia, iar starea de sănătate a acestora trebuie să fie verificată periodic.
Înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale va genera o dezvoltare pe orizontală a regiunii respective, prin crearea unor noi locuri de muncă, prin contribuţia locuitorilor din zonă la asigurarea, din producţia proprie, a materiilor prime necesare desfăşurării activităţii acestor Puncte şi, implicit, o dezvoltare a turismului la nivel naţional.
Pentru punerea în practică a acestui proiect, o primă etapă constând în identificarea şi informarea potenţialilor aplicanţi a fost demarată la sfârşitul lunii august a acestui an şi se va încheia pe data de 31 decembrie. Urmează ca, după finalizarea procesului de evaluare şi înregistrare a acestora, Punctele Gastronomice Locale să înceapă să funcţioneze de la începutul anului viitor.
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.