Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Asemenea unui „drum de parcurs” este imaginea rarisimă pe care v-o prezentăm astăzi, din patrimoniul istoric şi arhitectural al Dorohoiului de altădată, dar şi proiectul fotografic „Amintiri despre trecut”, care aşteaptă noi colaborări prin fotografiile expediate de cititorii site-ului Dorohoi News.
O secvenţă de pe str. Dumitru Furtuna (purtătoare a numelui ilustrului preot şi cărturar) aduce în memoria colectivă, o lume exotică de la capătul hărţii Moldovei, în care oamenii se anevoiau să-şi ducă existenţa, un pas mai departe. În spaţiul suprapopulat, divers, prin clădiri şi moda timpului, cu oameni preocupaţi de cursa vieţii, fiecare cu destinaţia lui, cu trasee şi vaduri comerciale ispititoare, în care nimic nu era reglementat, în care puteau apărea întâlniri neaşteptate, nimic nu se supunea unei ordini, iar pulsul târgului era sub semnul necunoscutului, în comparaţie cu „agenda zilei”, de azi.
Precizăm că fotografia ne-a parvenit de la dorohoianul Maricel Palamaru, un pasionat colecţionar. Pentru a facilita exerciţiile de imaginaţie ale cititorilor care au cunoscut această „uliţă” a municipiului, redam şi câteva precizări oferite de cunoscutul scotocitor de arhive, prof. Ilarion Mandachi: „Deşi nu prea întinsă, având doar 240 m lungime, strada Dumitru Furtună, aflată în centrul oraşului, a fost şi este mereu printre cele mai circulate artere din oraş. De la începuturile existenţei ei, strada se întindea de la Calea Dorobanţi, până la bariera Broscăuţi. O bună bucată de vreme s-a numit „Uliţa de prin faţa bisericii lui Ştefan cel Mare”, apoi s-a numit Calea Broscăuţilor. În anul 1948, strada a fost numită de noile autorităţi comuniste strada „6 martie”, iar după 1990, edilii oraşului au hotărât ca numele străzii să fie Dumitru Furtună.
In proximitatea pieţei de alimente, care era un punct de atracţie, urmau câteva case alăturate până la strada principele Carol, toate aparţinând cetăţeanului Gh. Cucu. După strada principele Carol, până în strada I.C. Brătianu mai erau locuinţele lui Iancu Linscher, Leiba Rapaport şi magazine.
Pe partea dreaptă, venind spre centrul oraşului, printre alţii, locuiau: familia Estera Şelzer, Ioan Gheorghiu Haverna; în faţa intrării în piaţă fraţii Leibler, Uşer Blumer, Şcoala Israelită de băieţi, apoi Nicolae Petrovici, Herşcu Făgădău, Bostan Manoliu, Mihal Rabinovici. Urma strada Speranţei, fraţii Zianer, până în strada I.C. Brătianu. Dintre personalităţile care au locuit pe această arteră de circulaţie, amintim pe: procuror Jager M. Renee, profesoara Alaci Valeria, poetul şi pictorul - profesor Valerian Ţopa, doctorul Mendel Pomârleanu, Bercu Faibiş, scriitoarea Madeleine Rozen-Davidsohn.” (Marius Petrescu)
Mamă, tata de ce este chel?
- Oameni fără păr sunt mai deștepți.
Dar tu de ce ai așa mult păr în cap?
- Taci și mănancă!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.