Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Colonelul Radu Țipișcă, originar din Dorohoi, consilier de stat privind managementul situațiilor de urgență în aparatul propriu de lucru al prim-ministrului României, este primul ofițer în activitate din cadrul structurilor pentru situații de urgență care ajunge în această funcție.
Activitatea sa la ISU Botoșani, dar și cea din cadrul ISU Suceava, ca șef al Serviciului Inspecție Județeană, proiectele multiple referitoare la siguranța cetățenilor în care a fost implicat de-a lungul timpului precum și pasiunea întreprinsă în activitatea de zi cu zi, l-au determinat să exceleze în domeniul situațiilor de urgență.
Întrebare: Cum vedeți prezenta politică de limitare a efectelor dezastrelor prin măsuri preventive?
Radu Țipișcă: Caracteristic managementului situaţiilor de urgenţă este faptul că predictibilitatea locului de manifestare a situaţiilor respective determină posibilitatea avertizării populaţiei din zonele potenţial a fi afectate, precum şi a autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Apărarea în domeniul situaţiilor de urgenţă se realizează prin măsuri generale, de natură economică, socială şi politică, precum şi prin măsuri speciale, cu caracter preponderent preventiv.
În ultimii ani se constată creşterea frecvenţei manifestării riscurilor care ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător şi valorile patrimoniului naţional, precum şi apariţia unor noi riscuri, generate îndeosebi de schimbările climatice şi de diversificarea activităţilor economice care utilizează, produc şi comercializează substanţe și materiale periculoase.
În prezent, securitatea naţională poate fi pusă în pericol de o serie de fenomene grave, de natură geofizică, meteoclimatică ori asociată, inclusiv ca urmare a unor activităţi umane periculoase, dăunătoare sau iresponsabile. Între acestea se pot înscrie catastrofele naturale, industriale, ecologice ori posibilitatea crescută a producerii unor pandemii. Totodată, inundaţiile care au afectat în ultimii ani întinse regiuni ale ţării au scos în evidenţă vulnerabilitatea comunităţilor umane expuse riscului, manifestată prin slaba lor capacitate de a putea absorbi efectele fenomenului şi de a se reface după trecerea acestuia.
Toate acestea sunt argumente care ne-au determinat să schimbăm optica asupra modului de abordare a problemelor managementului situațiilor de urgență și de a se trece de la conceptul de acţiune de tip reactiv la o atitudine proactiva, de prevenire a manifestării riscurilor ori de limitare a pagubelor potenţiale.
Întrebare: Care sunt mecanismele de cooperare regională, europeană și internațională la care am putea apela în caz de dezastre?
Radu Țipișcă: În caz de dezastre, România, în calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene și Alianţei Nord-Atlantice, poate solicita sprijin la nivel european prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii, respectiv prin intermediul ERCC (Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe) și la nivelul NATO prin intermediul EADRCC (Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre). De asemenea, în baza documentelor/Acordurilor de cooperare bilaterală în domeniul managementului situațiilor de urgență, încheiate cu state partenere, România poate solicita sprijin, prin lansarea unei cereri de asistență internațională.
Întrebare: Cum putem oferi oportunități de dezvoltare agenților economici români care activează în această industrie (a securității la calamități și dezastre)?
Radu Țipișcă: Având în vedere atribuțiile IGSU și unităților subordonate, respectiv misiunile din competență care sunt cu preponderență în domeniul prevenirii și gestionării situațiilor de urgență sau de protecție civilă, considerăm că îndeplinirea acestora nu trebuie condiționată în nici un fel de crearea sau oferirea de oportunități de dezvoltare pentru agenții economici români din domeniul în cauză, criteriul calității și performanței produselor folosite sau a serviciilor oferite fiind singurul care poate oferi cetățenilor certitudinea unui nivel de protecție și siguranță ridicat.
Întrebare: Ce mesaj doriți să transmiteți cititorilor?
Radu Țipișcă: Mesajul meu este unul elementar și extrem de important pentru noi toți: Conștientizarea pericolelor și informarea corectă nu te va transforma într-un erou, dar te va transforma într-un cetățean responsabil. Nu fi o victimă, fii un salvator!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.