Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti cu sprijinul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă anunţă organizarea selecţiei pentru studenţii care doresc să desfăşoare o activitate lucrativă pe teritoriul Germaniei pe perioada vacanţei de vară, in perioada 06.01–20.01.2011, orele 09.00–15.00.
La selecţie pot participa studenţii care urmează cursuri la zi, la orice facultate acreditata conform legii, cu excepţia celor din ultimul an de studii.
Depunerea dosarelor şi susţinerea testului de limba germană va avea loc la Centrul de Informare şi Consiliere privind Cariera, din strada Vânători nr. 1, sector 5, Bucureşti.
Pentru detalii puteţi suna la numerele de telefon 021.337.21.94, 0758.102.149 sau 0758.236.632. (Dorohoinews.ro)
INFORMAŢII PENTRU STUDENŢII STRĂINI
Ocuparea pe perioada vacanţei de vară în Germania pentru studenţii străini
(§ 10 reglementarea privind ocuparea forţei de muncă)
Ce trebuie să ştiţi:
Cine poate solicita un loc de muncă ?
Studenţii au nevoie de un permis de muncă ?
Cât timp am voie să lucrez ?
Ce condiţii trebuie să îndeplinesc ?
Unde pot să depun solicitarea ?
Care sunt documentele necesare pentru o solicitare completă ?
Ce înseamnă un certificat de înmatriculare original ?
Care este termenul final pentru depunerea solicitărilor ?
Ce se întâmplă dacă nu pot veni în Germania ?
Voi obţine în orice situaţie un job în Germania pe perioada vacanţei de vară ?
11. Cum îmi găsesc un angajator ?
12. Ce se întâmplă dacă cunosc deja un angajator german ?
13. Ce trebuie să fac dacă obţin o ofertă de loc de muncă ?
14. Ce fel de locuri de joburi de vacanţă se oferă ?
15. Cum sunt condiţiile de muncă ?
16. Cum se procedează cu cazarea şi întreţinerea ?
17. Care sunt modalităţile de plată ?
18. Ce trebuie să am în vedere înainte de plecarea în Germania ?
19. Cum şi unde solicit viză ?
20. Cui trebuie să mă adresez după sosirea mea în Germania ?
21. Ce cheltuieli trebuie să am în vedere ?
22. Care este situaţia cu asigurările sociale în Germania ?
23. Asigurarea de accidente
24. Despre taxe?
25. Adrese ale organizaţiilor parteneriale ZAV
Agenţia Federală pentru Muncă (BA)
Centrala pentru medierea străinilor şi a specialiştilor (ZAV)
Echipa 327, 53127 Bonn
Tel:+49(0)228/713 1330, Fax: :+49(0)228/713 2701525
E-mail: ZAV [email protected]
Internet: www.arbeitsagentur.de www.zav.de
1. Cine poate solicita un loc de muncă ?
Un loc de muncă pot solicita studenţii/studentele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani. Aceştia trebuie să fie înscrişi la o universitate sau la o facultate de specialitate în străinătate ( nu şi studii care se finalizează la fără frecvenţă).
Studenţii au nevoie de un permis de muncă ?
Studenţii străini au voie să ocupe un loc de muncă în Germania pe perioada vacanţei de vară numai în cazul în care ocuparea pe perioada vacanţei de vară a fost mediată şi aprobată de către ZAV. Aprobarea se dovedeşte în baza unui document oficial cu ştampila de serviciu ZAV.
Excepţii: cetăţenii din următoarele ţări nu au nevoie de aprobări.: Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Austria, Portugalia, Suedia, Elveţia, Spania, Cipru, precum şi de la data de 01.05.2011, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Cehia şi Ungaria.
Persoanele cu dublă cetăţenie ( una străină şi una germană ) nu necesită deasemenea aprobare de muncă.
Cât timp am voie să lucrez ?
Aveţi voie să lucraţi o perioadă de 3 luni pe an calendaristic, pe perioada oficială a vacaţei semestriale din ţara de origine.
Ce condiţii trebuie să îndeplinesc ?
In primul rând trebuie sa aveţi cunoştinţe bune până la foarte bune de limba germană. Experienţa în muncă constituie avantaj. Trebuie să fiţi pregătit să lucraţi minim două luni în Germania. Vă îmbunătăţiţi şansele de mediere cu cât sunteţi dispus sa fiţi la dispoziţie mai mult timp în vederea angajării şi cu cât sunteţi dispus să acceptaţi mai multe ramuri economice.
Deasemenea trebuie să fiţi foarte flexibili, mobili şi dispuşi să lucraţi peste tot în Germania. Din păcate nu se pot lua în considerare dorinţe speciale pentru anumite localităţi. Solicitanţii care doresc să lucreze numai intr-un anumit oraş sau într-o anumită regiune a Germaniei, vor primi răspuns negativ. În orice caz nu este posibil să precizaţi angajatorul la care doriţi să fiţi mediaţi. In cazul în care specificaţi în fişa de solicitare că deţineţi carnet de şofer, să specificaţi şi categoria ( de exemplu pt tractor, autoturism etc.). Vă rugăm să anexaţi la dosar, în acest caz, o copie a carnetului de conducere.
În cazul acesta vă rugăm să fiţi atenţi la exactitatea informaţiilor, pentru că, în caz contrar celor declarate, angajatorul vă poate întrerupe contractul.
Unde pot să depun solicitarea ?
Dacă în ţara dvs. există un partener ZAV, de acolo puteţi obţine fişa de solicitare. ( adresele sunt trecute la finalul fişei de informaţii ). In această situaţie o solicitare directă la ZAV este imposibilă.
Studenţii din ţările fără partener ZAV pot depune fişele de solicitare direct la ZAV sau descărca de pe internet.
Care sunt documentele necesare pentru o solicitare completă ?
Un dosar complet conţine:
2 fişe de solicitare;
un certificat de limbă străină;
un certificat de înmatriculare original;
2 poze actualizate tip paşaport;
eventual copie după carnetul de conducere.
SUGESTIE: In caz de mediere vă rugăm să obţineţi un duplicat al certificatului de înmatriculare în pentru că angajatorul dvs. are şi el nevoie de un exemplar.
Trebuie să fiţi atenţi la informaţiile privind actele solicitate, deoarece vor fi acceptate numai dosarele care vor fi complete. Dosarele incomplete, actele fotocopiate sau venite prea târziu (după 01 martie), solicitările privind un anumit loc de muncă nu vor fi luate în considerare.
Ce înseamnă un certificat de înmatriculare original ?
Un certificat de înmatriculare în original, este un document eliberat de universitatea sau facultatea de specialitate, care confirmă că sunteţi înscris. Acest document demonstrează statutul dvs de student.
ZAV acceptă numai documente în original, asta înseamnă documente ştampilate şi semnate de către universitate.
Certificatul de înmatriculare trebuie să fie completat cu litere latine şi să conţină următoarele informaţii:
nume, prenume precum şi data naşterii studentului;
cetăţenia
specialitatea ;
anul începerii studiilor şi anul probabil de finalizare a acestora;
durata exactă a vacanţelor semestriale ( IMPORTANT: indicarea exactă a datei (zilei) de începere a vacanţei semestriale. Datorită faptului că ocuparea este admisă numai pe perioada vacanţei semestriale, trebuie trecută de către universitate pe certificatul de înmatriculare durata exactă a vacanţei semestriale de la zi, lună, an şi până la zi, lună, an);
trebuie să conţină şi faptul că studiul va fi continuat şi după vacanţa semestrială oficială;
semnătura originală şi ştampila originală a universităţii respectiv a facultăţii de specialitate;
ATENTIE: ZAV acceptă documente originale în germană şi engleză. ( În cazul celorlalte limbi, vă rugăm anexaţi certificatul de înmatriculare în original şi o copie legalizată a acestuia ! ).
SUGESTIE: Aşa procedaţi cel mai bine: Puteţi să daţi formularul certificat de înmatriculare de la ZAV universităţii pentru completare şi ştampilare. Vă tranmsitem cu plăcere prin e-mail, fax sau poştă formularele pentru certificatul de înmatriculare în germană-bosniacă, germană-croată, germană-polonă, germană-română, germană-rusă, germană-slovacă, germană-cehă, sau germană-maghiară.
Formularele le puteţi găsi şi accesând: www.arbeitsagentur.de<întreprinderi>necesar de forţă de muncă>ocupare>stăini>studenţi/angajări pe perioada vacanţei. (www.arbeitsagentur.de>Unternehmen>Arbeitskräftebedraf>Beschäftigung>Ausländer>Studenten/Ferienbeschäftigung).
ZAV nu acceptă:
copii (color);
documente scanate;
documente fără ştampila universităţii;
documente cu ştampila universităţii scanată/copiată;
documente cu date modificate, fără ca aceste modificări să fie dovedite ca modificări autorizate printr-o ştampilă a universităţii;
documente care conţin modificări/corecturi făcute cu tipp-ex;
Care este termenul final pentru depunerea solicitărilor ?
Data finală pentru preluarea fişelor de solicitare originale de la ZAV, poate fi aflată de către studenţi de la partenerii ZAV din ţara respectivă.
Termenul final pentru studenţii din ţările fără partener ZAV este 01. martie, asta inseamnă că până la la data de 01 martie fişele dvs de solicitare trebuie să fi ajuns la ZAV.
Ce se întâmplă dacă nu pot veni în Germania ?
In cazul în care, după depunerea solicitării vă pierdeţi interesul pentru o ocupare în Germania, vă rugăm să anunţaţi lucrul acesta cât mai repede posibil.
In cazul în care sunteţi bolnav, dacă aveţi examen sau aţi obţinut un job într-o altă ţară, transmiteţi o înştiinţare la ZAV cât mai curând posibil astfel încât ca şi alţi studenţi să mai aibă o şansă de mediere.
10. Voi obţine în orice situaţie un job în Germania pe perioada vacanţei de vară?
ZAV încearcă să medieze toţi studenţii pe perioada vacanţei de vară, dar nu există o garanţie în acest sens. Puteţi primi o ofertă de loc de muncă cel mai devreme în aprilie.
SUGESTIE: Ofertele de locuri de muncă se anunţă de cele mai multe ori în foarte scurt timp. De aceea vă rugăm să ne indicaţi o adresă de e-mail actualizată pe care o utilizaţi în mod frecvent şi pe perioada vacanţei semestriale.
Vă rugăm să aveţi înţelegere că din motive de protecţia datelor nu oferim informaţii către terţi (exemplu rude) asupra stadiului medierii.
Cum îmi găsesc un angajator ?
Nu căutaţi singuri ! O activitate pe perioada vacanţei de vară pentru studenţii străini, este admisă în Germania numai dacă sunteţi mediat prin intermediul ZAV. Angajatori interesaţi anunţă locurile de muncă disponibile la ZAV. In momentul în care ZAV a găsit pentru dvs. un angajator potrivit, primiţi o informare în acest sens.(ofertă de loc de muncă).
Ce se întâmplă dacă cunosc deja un angajator german ?
In cazul în care sunteţi student şi cunoaşteţi un angajator în Germania care doreşte să vă angajeze, atunci NU trebuie să depuneţi o solicitare la organizaţia parteneră sau la ZAV. Angajatorul dvs german trebuie să se anunţe ca o “solicitare nominală” la ZAV, asta înseamnă că îşi anunţă întreprinderea/firma la ZAV ca fiind disponibilă pentru angajare pe perioada vacanţei de vară şi comunică în acelaşi timp că deja cunoaşte studenţii care urmează să lucreze la el. ZAV corespondează cu angajatorul şi transmite formularele necesare angajatorului.
Angajatorii germani se adresează la :
Centrala pentru medierea străinilor şi a specialiştilor (ZAV)
Echipa 327 – mediere studenţi
53107 Bonn
Tel: + 49 (0) 228 / 713 1330
Fax: +49 (0) 228 / 713 270 1525
E-mail:[email protected]
Dacă aţi transmis deja o solicitare către ZAV nu se mai poate să fiţi solicitat şi “nominal” de către angajator.
Ce trebuie să fac dacă obţin o ofertă de loc de muncă ?
In momentul acela trebuie să vă decideţi dacă acceptaţi locul de muncă. In cazul în care nu acceptaţi locul de muncă, primiţi o a doua propunere numai în momentul în care toţi studenţii au primit deja o propunere.
În cazul în care nu sunteţi contactat deja de către angajator, vă rugăm neapărat să îl contactaţi imediat şi să clarificaţi toate întrebările referitoare la activitate, salariu, cazare, întreţinere, călătoria până la locul de muncă, etc. Dacă în oferta de muncă primită de către dumneavoastră este bifată PLATA ÎN ACORD GLOBAL, discutaţi separat cu angajatorul despre acest fapt. Nu călătoriţi către Germania fără a avea în prealabil contact cu angajatorul.
Ce fel de joburi de vacanţă se oferă ?
Locuri de muncă se oferă în special acolo unde alte persoane sunt în concediu, asta înseamnă pe coasta germană, în Bavaria şi în Baden Württemberg (Schwarzwald, Bodensee).
Majoritatea locurilor de muncă sunt în hoteluri şi în gastronomie, în gastronomia de sistem (exemplu McDonalds), în agricultură şi în domeniul curăţeniei de clădiri.
In hotel şi gastronomie puteţi obţine un loc de muncă în servire, în bucătărie, ca şi cameristă sau ca persoană care se ocupă de curăţenie. In aceste cazuri sunt necesare cunoştinţe deosebit de bune de limbă germană. Avantaj constituie experienţa în hotelărie şi gastronomie.
Cum sunt condiţiile de muncă ?
Activitatea pe perioada vacanţei de vară trebuie să vă ofere în primul rând posibilitatea să câştigaţi bani pentru studiu. Din această cauză trebuie să fiţi pregătiţi să vă susţineţi angajatorul cu toate forţele şi să îl ajutaţi suplimentar chiar şi în cazul în care în parte este muncă grea corporală pentru terminarea activităţii din perioada de activitate sezonieră. Vă rugăm să ne informaţi în cazul în care aveţi probleme de sănătate pentru a putea să le luăm, în acest caz, în considerare.
S-ar putea să existe posibilitatea efectuării de ore suplimentare (plătite) sau să trebuiască să lucraţi la sfârşit de săptămână sau în zilele de sărbători legale. Se poate întâmpla deasemenea ca ziua dvs liberă să nu fie la sfârşit de săptămână. Vă rugăm să aveţi în vedere faptul că de regulă săptămâna de lucru are şase zile lucrătoare.
In caz de vreme nefavorabilă sau conjunctură proastă poate să apară situaţia în care angajatorul nu vă poate ocupa atât de multe ore pe cât v-aţi dori dvs iar în cazul acesta veţi câştiga mai puţin decât aţi sperat iniţial. Trebuie deci să fiţi foarte flexibili.
Vă rugăm să vă întrebaţi angajatorul dacă aveţi nevoie de echipament de lucru.
Experienţa culturală precum şi îmbunătăţirea cunoştinţelor de limbă străină nu constituie un motiv primordial în cazul ocupării pe perioada vacanţei de vară. Angajatorul aşteaptă din partea dvs aceeaşi performanţă ca şi din partea unui lucrător “adevărat”. In orele şi în zilele dvs libere aveţi bineînţeles posibilitatea să cunoaşteţi împrejurimile în care lucraţi. De cele mai multe ori lucraţi cu studenţi de alte naţionalităţi, ceea ce vă va face mare plăcere şi vă oferă în acelaşi timp posibilitatea unui schimb de experienţă internaţional.
In cazul în care aveţi aveţi probleme la locul de muncă, vă rugăm să vă adresaţi în primul rând angajatorului! Adesea astfel se pot clarifica multe neînţelegeri. Dacă nu puteţi clarifica situaţia în urma discuţiei cu angajatorul, sunaţi imediat la ZAV înainte ca raportul de muncă să înceteze. Noi vom fi cu plăcere gata să mediem rezolvarea situaţiei oferindu-vă sprijin iar pentru aceasta să purtăm o discuţie clarificatoare cu angajatorul.
SUGESTIE – Oferta de loc de muncă de la ZAV nu este un contract de muncă. Conform reglementărilor germane în vigoare, contracte de muncă se pot încheia şi verbal. ZAV sugerează însă ca cel mai târziu în momentul în care ajungeţi în Germania să solicitaţi angajatorului un contract de muncă scris care să cuprindă toate punctele esenţiale cum ar fi salariul mediu pe oră, durata de ocupare etc. În cazul în care nu vă puneţi de acord cu angajatorul asupra activităţii pe care urmează să o prestaţi, puteţi rezilia contractul.
Informaţii generale privind legislaţia muncii (timp de lucru, remuneraţie, etc) puteţi obţine prin intermediul „telefonului cetăţeanului” din cadrul Ministerului Federal pentru Muncă şi Probleme Sociale la numărul 01 805 / 67 67 13 (cost: preţ fix 0,14 euro/min – valabil de pe mobil).
Cum se procedează cu cazarea şi întreţinerea ?
Mulţi angajatori oferă cazare şi / sau întreţinere şi scad cheltuielile pentru acestea din retribuţia lunară. Câteodată o cameră sau o locuinţă se poate împărţi cu un alt student. In cazul în care angajatorul dvs nu vă poate pune la dispoziţie o locuinţă, vă va ajuta în găsirea acesteia.
Care sunt modalităţile de plată ?
Salariul precum şi toate celelalte condiţii de muncă corespund reglementărilor tarifare respectiv celor locale din Germania. Studenţii străini nu au voie să câştige mai puţin decât cei germani care execută acelaşi gen de activitate.
Salariul se plăteşte de regulă la sfârşitul lunii şi din această cauză este bine să aveţi bani suficienţi la dumneavoastră (pentru cazare şi întreţinere) de acasă pentru primele săptămâni.
ATENTIE! Oferta de loc de muncă primită de la ZAV cuprinde de regulă salariul brut. Acesta nu corespunde salariului efectiv plătit (salariul net).
Vă rugăm să luaţi notă că pentru o activitate care nu este plătită în acord, salarizarea cea mai sigură se face prin plata pe oră lucrată.
Ce trebuie să am în vedere înainte de plecarea în Germania ?
Trebuie neapărat să încheiaţi în ţara dumneavoastră de origine o asigurare de sănătate valabilă în străinătate, astfel încât în caz de boală eventualele costuri ale tratamentului să fie acoperite. Ca student nu sunteţi asigurat în mod legal pe caz de boală.
ATENTIE ! Vă rugăm sa aduceţi cu dvs în Germania un certificat de înmatriculare suplimentar de care are nevoie angajatorul dvs la calcularea salariului.
Cum şi de unde solicit viză ?
In cazul în care aveţi nevoie de viză, solicitaţi-o în baza unui paşaport valabil şi a ofertei de loc de muncă care certifică în acelaşi timp dreptul la muncă. Viza se solicită la reprezentanţa germană străină (ambasadă, consulat general din ţara dvs de origine). Oferta de muncă din partea ZAV certifică în acelaşi timp şi aprobarea pentru muncă. Vă rugăm să vă informaţi la Ambasada din ţara dumneavoastră ce fel de acte vă sunt necesare pentru obţinerea vizei
Studenţii din UE nu au nevoie de viză.
Cui trebuie să mă adresez după sosirea mea în Germania ?
După intrarea dvs în Germania sunteţi obligat ca în decurs de 8 zile să vă anunţaţi la administraţia locală (comună sau oraş ).
De cele mai multe ori această sarcină este preluată de către angajator. Pentru soluţionarea situaţiei acesta are nevoie de actele dvs de identitate (paşaport, carte de identitate).
Angajatorul se oferă de cele mai multe ori să aibă grijă de actele dvs de identitate. In cazul în care nu doriţi acest lucru trebuie să informaţi angajatorul. In orice caz purtaţi la dvs în permanenţă o copie a actului de identitate.
Ce cheltuieli trebuie să am în vedere ?
Cheltuielile de transport trebuie suportate de dvs personal.
Nu este uşor să găsiţi în Germania o cazare corespunzătoare. In cazuri individuale (exemplu agricultură, gastronomie ), cazarea se pune la dispoziţie gratuit de către angajator sau angajatorul vă ajută să găsiţi o cazare potrivită. (a se vedea punctul 16.) Costurile cazării trebuie de regulă stabilite înainte de data călătoriei.
In alte domenii de activitate (exemplu gastronomie şi prelucrarea alimentelor ) trebuie să se efectueze în Germania un control medical specific pentru respectivul loc de muncă. În acest caz cheltuielile fiind suportate de către dvs.
Care este situaţia asigurărilor sociale în Germania ?
Asigurare medicală, de întreţinere, şomaj:
De regulă nu există obligativitate de asigurare şi nici o poliţă de asigurare pentru studenţii înmatriculaţi în străinătate în ceea ce priveşte asigurările germane de boală, întreţinere şi şomaj (§ 6 alineat 1, Nr. 3 SGB V, § 20 alineat 1 SGB XI, § 27 alineat 4 SGB III). Din acest motiv este bine să încheiaţi în ţara de origine o asigurare de boală înainte de a ajunge în Germania iar înainte de începerea activităţii să informaţi corespunzător angajatorul asupra asigurării de boală. (a se vedea punctul 18.)
Asigurarea de pensii:
Dacă lucraţi în Germania mai mult de 2 luni , trebuie să plătiţi şi contribuţii la asigurarea germană de pensii (§ 5 alineat 2 Nr. 2 SGB VI, § 8 alineat 1 SGB IV).
Excepţii: în cazul în care câştigaţi mai puţin de 400 euro pe lună.
Mai multe informaţii puteţi obţine de la angajatorul dvs sau de la instituţiile în drept care se ocupă de pensii. (vă rugăm să întrebaţi pentru mai multe informaţii angajatorul).
Asigurarea de accidente
Majoritatea angajatorilor vă vor angaja numai în cazul în care aveţi asigurare de accidente. Vă rugăm ca în cazul unei oferte să vă întrebaţi angajatorul, iar în ţara de origine încheiaţi o asigurare de călătorie, care să acopere şi activitatea (asigurare de călătorie şi muncă).
24. Despre taxe?
Vă rugăm să verificată cu angajatorul dvs. la biroul de taxe respectiv dacă trebuie să plătească impozite.
Autor: DorohoiNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.