Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Dorohoienii care au venit in concediu cu ocazia sarbatorilor de iarna incep sa se intoarca la locurile lor de munca. Nu avem o situatie exacta, nici guvernantii nu au, dar se pare ca cele mai multe posturi au fost ocupate în domenii precum construcţii, personal medical şi sanitar, restaurant, industrie sau hoteluri/turism. În ce priveşte repartiţia pe sexe a acestora, la nivel national, 70% sunt bărbaţi şi 30% femei, cei mai mulţi fiind din grupele de vârstă 26 - 35 de ani şi 36 - 45 de ani.
Statisticile arata ca in primul an de criza, aproape 300.000 de romani, adica mai mult de 2% din populatia activa, au parasit tara. Majoritatea pentru contracte temporare de munca ce pot fi, insa, primul pas spre plecarea definitiva. Cei care isi cauta o slujba cat mai bine platita, urmand sa se intoarca acasa la finalul contractului, s-au orientat, spre Marea Britanie, Germania si in Italia (circa 45.000 de persoane fiecare) si Franta (cam 35.000 de plecari). Nimeni nu cunoaste cifra exacta a celor care lucreaza la negru peste hotare. Ingrijorator este faptul ca multi dintre ei isi iau si copiii care isi continua studiile in strainatate. Exista si multe cazuri nefericite in care acestia abandoneaza studiile. Cu toate acestea, oficialii Ministerului Educatiei si Cercetarii din Romania nu considera ingrijorator acest fenomen de migrare a tinerilor si adolescentilor romani. “Problema este in estul tarii, in judetele Iasi, Vaslui, Botosani si poate in Bistrita-Nasaud. Nu exista insa o statistica centrala, care sa ne alarmeze”. Fiecare absolvent plecat care nu se mai intoarce sa munceasca in tara inseamna pentru statul roman pierderi de zeci si chiar sute de milioane de lei, reprezentand costurile scolarizarii. Potrivit calculelor Ministerului Educatiei, in acest moment, un prescolar si un elev de scoala generala costa anual, in medie, 15 milioane lei, iar scolarizarea unui licean ajunge si la 20 milioane lei. Asadar, scolarizarea unui tanar, incluzand trei ani de gradinita si 12 ani de scoala, costa aproximativ 185-200 milioane lei. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
08.01.2011 la 11:39
Felicitari autorului! Aveti perfecta dreptate, guvernantii vin si striga: la munca!, nu asteptati ca statul sa va dea pomeni! Bine sunt de acord dar UNDE LA MUNCA?????? Bugetarii sunt concediati iar intreprinderile mici si mijlocii intra in faliment nefacand fata la taxe si impozite,deci: UNDE SA MUNCEASCA OMUL domnilor guvernanti?
08.01.2011 la 08:23
Pleaca saracii...ce sa faca in tara lui Base si Boc? Sa vezi copii, care isi conduc la autocar parintii, cum plang. Iti rupe inima astfel de scene. Incearca parintii cu dulciuri si jucarii sa cumpere amagirea dar e o copilarie furata, furata de guvern. Cand doi tineri se casatoresc, Ofiterul Starii Civile spune printre altele: STATUL ROMAN OCROTESTE FAMILIA...aiurea...cum o ocroteste ?
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.