Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Incepand cu 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare "Legea politiei locale" (Legea 155/2010). Chiar daca acest act normativ a fost deja publicat in Monitorul Oficial, inca de pe 14 iulie, legea nu poate fi aplicata pana cand nu va fi adoptata prin hotarare de consiliu local. Conform actului normativ, politistii locali vor avea mai multe atributii, dar si zone de actiune.
"Lucram la un proiect de hotarare privind aprobarea de catre Consiliul Local a unei hotarari care sa prevada reorganizarea Politiei Municipiului Dorohoi in Politia Locala Dorohoi. Speram ca acest lucru sa se intample in Sedinta Ordinara a Consiliului Local din luna ianuarie, dar ne confruntam cu o problema privind angajarile care au fost blocate de guvern", a precizat pentru Dorohoi News, primarul Dorin Alexandrescu.
Politia Locala va functiona ca un compartiment din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau ca institutie publica de interes local, insa va dispune si de personalitate juridica. Noua formatiune va actiona in mai multe domenii. Atributiile ei sunt extinse. Agentii Politiei Locale vor actiona pentru asigurarea linistii si ordinii publice, vor asigura paza bunurilor. Nici circulatia pe drumurile publice nu le va fi straina. Ei vor actiona si in domenii precum disciplina in constructii si afisajul stradal, protectia mediului, activitati comerciale si evidenta persoanelor. Asta inseamna ca vor participa la actiuni comune cu administratorul drumului pentru inlaturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenta, viscol, vant puternic, ploaie torentiala, grindina, polei si alte asemenea fenomene, pe drumurile publice.
Odata cu adoptarea legii, agentii care au atributii in domeniul ordinii si linistii publice, in cel al circulatiei sunt obligati sa urmeze niste cursuri de specialitate, in termen de cinci ani. Mai exact ei vor trebui sa urmeze un program de formare initiala organizat intr-o institutie de invatamant din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Exista insa posibilitatea ca acesti lucratori sa fie scosi din sistem. Conform noului act normativ, daca dupa cinci ani, politistul local nu reuseste sa urmeze macar trei luni de scoala, acesta va fi dat afara din structuri.
O noutate privind atributiile viitorilor politisti locali consta in faptul ca acestia vor putea aplica amenzi contraventionale pentru opriri, parcari si stationari ilegale. Ei vor putea opri in trafic si acele autoturisme care circula pe strazile cu acces interzis. Mai mult, pe langa amenzi ei vor putea aplica si punctele de penalizare la permisul de conducere.
Pentru a putea fi incadrati in noul sistem, agentii comunitari ar trebui sa dispuna de statutul de functionari publici, asta pentru ca Legea Politiei Locale, prevede acest lucru. (DorohoiNews.ro)
Autor: DorohoiNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.