Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Modernizarea urbei noastre a început în anul 1893 când s-a dat în folosință moderna clădire a gimnaziului de băieți „Gr. Ghica VV”. De-a lungul timpului acest lăcaș de cultură a fost o pepinieră fructuoasă, de pe băncile gimnaziului ridicându-se oameni de o valoare incontestabilă.
În anul 1895, a fost inaugurat podul de fier spre Trestiana, o construcție susținută de primăria condusă de Nicolae Mihail.
Între anii 1896-1899, primar al Dorohoiului a fost avocatul Gheorghe Gh.Burghele. În anul 1896, piața din fața actualei primării a fost pietruită, iar târgul de vite a fost mutat pe Șesul Crivei. Mai semnalăm inaugurarea liniei ferate Dorohoi-Iași. Tot în 1896 s-au dat în folosință clădirile pentru pompieri, casa intendentului și capela de la cimitirul Eternitatea. De asemenea, primăria locală a dat regimentului 29 infanterie de pe strada Dorobanți un spațiu necesar pentru construirea cazarmei.În anul următor, 1897, campusul regimentului 29 infanterie a fost completat cu un pavilion administrativ,două pavilioane pentru companii, o infirmerie și clădiri destinate atelierelor și depozitelor. Un alt eveniment deosebit în viața Dorohoiului a fost inaugurarea superbului Palat Administrativ la 15 noiembrie 1899.
În anul 1886, primăria orașului cumpărase de la casa Ospitalului Sf.Spiridon din Iași terenul din centru situat în fața Școlii Primare nr.1 de băieți. În anul 1902, forul local condus de primarul avocat Gheorghe Marcu a hotărât ca pe acest teren să se construiască o clădire modernă din care să se administreze urbea noastră. Piatra fundamentală a fost pusă la 25 august 1903, iar frumosul edificiu, declarat în zilele noastre monument istoric, a fost inaugurat la 4 martie 1907, an în care primar era tot avocatul Gheorghe Marcu.
Orașul nostru datorează mult avocatului Gheorghe Marcu. Personalitate multilaterală, cu un deosebit simț artistic și un foarte bun gospodar și-a pus amprenta nepieritoare pe deosebite realizări ale Dorohoiului: a construit și amenajat parcul ”Aurora”-unul din cele mai frumoase parcuri din Moldova acelor ani, a promovat muzica militară a regimentului 29 infanterie cu scopul de a cânta în parcul orașului pentru concetățenii săi, a construit modenul local al primăriei care încântă și azi privirea,s-a zbătut pentru construirea de noi localuri de școli, a reparat și modernizat străzile orașului, a aprobat contribuția financiară la construirea uzinei electrice, a gospodăriei comunale de pe strada Gherghel sau reparații ale diferitelor imobile publice dorohoiene. Casa în care a locuit de pe strada Școalelor dăinuie și astăzi oferind privitorilor o parte din simțul său artistic. În spiritul dragostei pentru frumos a depus toate eforturile pentru modernizarea orașului nostru. (va urma)
prof. Ilarion Mandachi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.