Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Elevi școlii gimnaziale din Comuna Ibănești, Sat Dumbrăvița au realizat, pe parcursul acestei luni, numeroase activități cu ocazia evenimentelor deosebite care au avut loc.
„Porni Luceafărul..!”, astfel a fost desemnată întâia activitate, dedicată celui mai mare poet român, cu ocazia zilei sale de naștere, 15 ianuarie 1850. În cadrul acestui eveniment au participat elevii claselor V-VIII, de la Școala „Mihai Sadoveanu”, sub coordonarea domnilor profesori: dir. Mariana Magopeț, Culiceanu Georgeta, Păvăleanu Magdalena, Nanu Simina, Șulic Oana, Teliban Delia, Domonco Ioan, Carmen și Ciprian Corduneanu, Corneliu Derscanu, Dodu Angela etc.
Activitatea a debutat cu o masă rotundă în care s-au prezentat volumele creației Eminesciene și materialul informativ „Lacul ca oglindă cosmică în opera eminesciană”. A urmat prezentarea portofoliilor de autor realizate de elevii clasei a VIII-a care au cuprins elemente inedite despre viața și opera poetului, desene inspirate din poezia acestuia și versuri dedicate de elevi. Un mic recital a fost realizat pe fond muzical, creațiile fiind prezentate în limbile română, franceză, engleză și germană. Activitatea a avut susținerea unei prezentări virtuale a locului de basm în care a copilărit poetul, ”Unde s-a răsturnat carul cu poezii”. Într-o atmosferă de profundă emoție, spiritul eminescian s-a răsfrânt asupra celor prezenți.
„Unirea, națiunea a făcut-o!”. Spectacol cultural artistic inițiat cu prelegerea: „Însemnătatea Unirii Moldovei cu Țara Românească” prezentată de prof. de istorie Furtună Gelu. A continuat un mic recital de versuri dedicate zilei de 24 ianuarie, fiind implicați elevii claselor V-VIII de la școala din Dumbrăvița. Un moment de maximă atractivitate a fost realizat prin susținerea scenetei „Moș Ion Roată și Cuza Vodă”. Au impresionat costumele specifice epocii, punerea în scenă, regia și decorurile dar și implicarea micilor actori. Aceștia au captivat publicul format din membrii comunității noastre, reprezentanții Consiliului Local și a Primăriei.
În final, copiii și adulții și-au dat mâna într-o horă simbolică a unirii, urmată de câteva cuvinte adresate de către domnul Primar Romică Magopeț: „Iată-ne ajunși la împlinirea celor 161 de ani de la ”Unirea Principatelor Unite”. Mica Unire semnifică una dintre cele mai importante aniversări din istoria României, reprezentând primul pas spre Marea Unire a românilor. Sunt încântat că și dumnveavoastră, generația tânără, mențineți cu drag această tradiție istorică și prețuiți neamul strămoșesc.”
I.L.Caragiale – „Spirit atemporal” a reprezentat cea din urmă activitate din această lună, dedicată celui mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori: I.L.Caragiale. Au fost puse în scenă diverse piese de teatru: „Five o`clock”, „Pedagog de școală nouă” și „D`ale carnavalului”, menite să stârnească hazul celor prezenți.
Luna ianuarie a reprezentat așadar, luna culturii în cadrul Școlii din Dumbrăvița și nu doar „Ziua Națională a Culturii”, din data de 15 ianuarie.
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.