Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În plină criză provocată de virusul COVID-19, când cu toții mulțumim medicilor și întregului colectiv sanitar pentru eforturile lor supraomenești în eradicarea pandemiei, am ales din paginile de istorie ale orașului nostru numele unui medic cu deosebite contribuții la emanciparea Dorohoiului: Chernbach Sigismund.
Chernbach Sigismund s-a născut în anul 1827. După absolvirea studiilor medicale universitare în străinătate, s-a stabilit la Dorohoi unde a desfășurat o intensă activitate socială, medicală și culturală în scopul propășirii orașului care l-a adoptat.
În anul 1875 a cumpărat o casă situată pe strada Adormirea, clădire care există și astăzi, restaurată recent de primăria orașului nostru. Casa fusese construită în anul 1851 de una din personalitățile Dorohoiului din acea vreme- Dumitru Ghițescu.
Sigismund Chernbach, proaspăt medic cu idei emancipate pentru acei ani, cu vederi largi formate în straăinătate și care văzuse cum arăta civilizația europeană, stabilit la Dorohoi, s-a implicat în diverse acțiuni menite să ridice urbea noastră pe trepte superioare. Acțiunle sale erau apreciate de oamenii de seamă locali. Astfel, Mihalache Ștefanovici - prezident efor al orașului în 1857 și 1862 - i-a alocat o sumă mare de bani pentru întreținerea unui ”crivat” la spital. De asemenea, dorohoianul Gh. Crivăț a lăsat prin testament suma de 500 galbeni (sumă considerabilă pe atunci) în folosul spitalului condus de S.Chernbach. Ulterior, Sigismund Chernbach a fost numit medic primar al județului Dorohoi.
În anul 1891, în România s-a înfințat LIGA CULTURALĂ. Doi ani mai târziu, în 1893, datorită inițiativei și eforturilor medicului S.Chernbach s-a înființat și la Dorohoi o filială a acestei societăți culturale, în cadrul căreia a contribuit activ.
Dar, principala realizare a medicului Sigismund Chernbach, prin care a scris o pagină deosebită în istoria Dorohoiului, este efortul de necontestat și deosebit de important depus pentru înființarea unui gimnaziu la Dorohoi. Numele său rămâne inscris pentru totdeauna alături de celelate personalități dorohoiene prin strădunțele și insistețele sale la Ministerul Învățământului, în urma cărora s-a înființat în 1879 Gimnaziul de băieți ”Gr. GhicaVV” din Dorohoi, un focar de cultură care avea să dea ulterior țării numeroase personalități de excepție.De altfel, medicul Sigismund Chernbach a fost și primul director al acestui gimnaziu. Pe lângă activitatea de conducere, a predat la gimnaziu obiectele matematica, fizica și chimia.
Implicat total în viața orașului nostru, a contribuit considerabil în dezvoltarea urbei nosatre. Deși ne-au rămas puține date despre viața și activitatea medicului Sigismund Chernbach, considerăm că numele lui nu trebuie omis din Cartea de aur a Dorohoiului.
prof. Dorina Mandachi
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.