Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Campania de informare a adulților ”Un cămin sigur pentru copilul tău”, inițiată și derulată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, a determinat conștientizarea de către părinți a pericolelor la care sunt expuși copiii în mediul casnic.
Datele statistice furnizate de specialiștii Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, relevă faptul că în 2020, numărul copiilor care au ajuns la spital în urma unor accidente casnice a scăzut față de anul precedent.
Astfel, anul trecut, 484 de copilași au fost victime ale unor accidente casnice (arsuri/opăriri, intoxicații/ otrăviri, înghițire corpi străini sau traumatisme), cu 74 cazuri mai puține față de 2019.
În 2020 s-a înregistrat o scădere, față de 2019, cu 55 de cazuri a micuților care au ajuns pe patul de spital cu intoxicații cu substanțe toxice, respectiv de la 94 de cazuri în 2019, la 39 de cazuri în 2020.
Anul trecut 115 copilași au ajuns la spital cu traumatisme, cu 23 mai puțini decât în anul precedent. Tot cu 23 a scăzut și numărul copiilor care au avut nevoie de ajutorul medicilor după ce au înghițit corpi străini, înregistrându-se 251 cazuri.
Din nefericire, a crescut numărul copiilor care au suferit arsuri, fie că vorbim de flacără, lichid fierbinte sau substanțe chimice. În total, anul trecut, 79 de copilași au fost internați în spital cu acest diagnostic, cu 27 mai mulți decât în 2019.
Pompierii botoșăneni speră ca noul an să nu fie marcat de astfel de evenimente, motiv pentru care vor continua acțiunile de informare și educare preventivă. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, campania va fi derulată în mediul online. Astfel, în fiecare lună, pe data de 10, vor fi prezentate pericolele concrete la care sunt expuși copiii, dar și măsurile ce trebuie luate pentru a fi evitate astfel de accidente.
Unic la nivel național, proiectul își propune prevenirea accidentelor casnice în care sunt implicați copiii sub 5 ani.
Dezvoltarea conceptului de „Un cămin sigur pentru copilul tău” a fost impusă de faptul că, în ultimii ani, tot mai mulți copii botoșăneni au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu substanțe toxice, s-au opărit, au înghițit corpi străini ori au suferit diferite traumatisme.
Având în vedere faptul că broșura conține zece sfaturi utile pentru părinți, data de 10 a fost declarată ziua campaniei.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.