Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pentru unii locuitori ai judeţului, începutul primăverii înseamnă şi incendierea necontrolată a vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, miriştilor , resturilor vegetale, stufului sau tufărişurilor .
Având în vedere intensificarea incidenţei incendiilor de vegetaţie constatate în ultima perioadă în ţară, Agenţia pentru Protecţia Mediului Botoşani a luat măsuri de informare şi atenţionare, referitoare la pericolul pe care îl reprezintă această practică asupra suprafeţelor împădurite, terenurilor agricole, locuinţelor şi nu în ultimul rând asupra ariilor naturale protejate, habitatelor şi speciilor de interes conservativ.
Conform Ordonanţei de Urgentă nr 195/2005 privind protecţia mediului cu modificările si completările ulterioare, art.94 , aliniat(1), litera n), persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu ardă miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Agenţia pentru Protecţia Mediului nu aprobă incendierea terenurilor doar pentru curăţarea acestora de resturile vegetale. Dacă totuşi este necesară incendierea pentru carantină, solicitanţii vor trebui sa depună la APM Botoşani un memoriu justificativ insoţit de actul doveditor emis de Direcţia Fitosanitară privind prezenţa bolilor sau dăunătorilor şi acceptul primarului din comuna in care se găseşte suprafaţa respectivă..
Incendierea categoriilor de vegetaţie anterior menţionate, nu se poate face decât după notificări la ISU şi Comisariatul Judeţean al Garzii de Mediu. În plus, trebuie luate toate măsurile pentru ca focul să nu se extindă, conform Ordinului 579/2008 pentru aprobarea Dispoziţiilor generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti , vegetaţie uscată şi resturi vegetale.
Precizăm că arderea miriştilor, fără respectarea condiţiilor sus menţionate, constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoanele fizice si de la 25.000 la 50.000 lei pentru persoanele juridice, conform legislaţiei de mediu în vigoare. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.