Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În subsolurile judeţului se găsesc resurse care ar putea aduce profituri de miliarde de dolari. Înainte de Revoluţie, în Botoşani a fost realizat experimental, din nisipul cuarţos, un cristal foarte fin. În zonă mai există zăcăminte neexploatate de gips şi ape minerale.
Geologii regimului comunist au descoperit în anii '80, în localitatea botoşăneană Ivăncăuţi, comuna Păltiniş, cel mai mare zăcământ de gips din România şi al patrulea ca importanţă din Europa. Studiile făcute atunci au arătat că materialul este de o puritate nemaîntâlnită, fiind singurul din ţară ne-radioactiv, proprietate extrem de rară. Chiar şi exploatat intensiv, zăcământul ar acoperi necesarul României timp de o sută de ani, scrie adevarul.ro.
Printre geologii care au lucrat atunci în cercetare s-a aflat şi inginerul Sorin Grindei, în prezent consilier al prefectului judeţului Botoşani. „A fost una dintre cele mai importante descoperiri ale vremii. Stratul de gips are o grosime cuprinsă între 20 şi 40 de metri şi este de o calitate unică. Zăcământul este compact, pe o suprafaţă foarte mare. Este întins şi pe teritoriile Republicii Moldova şi ale Ucrainei. Ei îl exploatează, noi însă nu", a spus doctorul inginer Sorin Grindei.
Nicolae Ceauşescu a fost convins de cercetătorii geologi să investească 80 de milioane de dolari în industria de exploatare şi prelucrare a zăcământului de gips de la Ivăncăuţi. La 1 decembrie 1989 a fost semnat şi un decret prezidenţial în acest sens, urmând ca din 1990 să înceapă construirea unor combinate mari în nordul judeţului.
„Trebuia extinsă calea ferată spre Darabani şi apoi Săveni, urma să se deschidă o exploatare minieră de suprafaţă, o fabrică de ardere a gipsului şi un combinat de prefabricate din gips, de panouri şi grinzi elastice, rezistente la cutremure mari. Se vorbea chiar de fabricarea unor anumite plăci de prefabricate pentru izolarea reactoarelor de la Cernavodă. După 1990, proiectul a fost îngheţat", îşi aminteşte Sorin Grindei.
Dintre toate zăcămintele descoperite în Botoşani, doar nisipul cuarţos din zona Miorcani-Hudeşti-Suharău se exploatează. Calitatea nisipului îl situează pe primul loc din Europa, cu o puritate de 99,8%. Cu toate acestea, nu sunt exploatate nici 10% din resursele de nisip cuarţos din această zonă. Dacă ar exista tehnologie pentru extragerea urmelor de fier din nisip, acesta ar putea fi folosit exclusiv la fabricarea lentilelor de mare precizie. „Din acest nisip s-a realizat experimental, înainte de 1989, un cristal mai fin decât cel de Bohemia. Fiind industrii energofage, aproape toate fabricile de sticlă s-au închis, iar nisipul nu mai are căutare", a spus inginerul Sorin Grindei.
Botoşaniul se află pe locul doi în topul celor mai sărace judeţe din România. Experţii spun că exploatarea resurselor subterane ar putea aduce profituri de ordinul miliardelor de dolari. Cel mai mare avantaj ar fi crearea a mii de locuri de muncă, fapt ce ar putea scoate din colaps industria din zonă.
11.04.2011 la 12:49
Si cui ii pasa de zacaminte, de nisipuri, petrol si gips cand avem Pepe si Oana, Monica si Iri, e.t.c. Nu e mai bine sa ne uitam la tv, sa comentam si sa radem ca idiotii in loc sa muncim? Nu e mai bine sa vina un investitor strain care are ,,know how'' si sa exploateze toate zacamintele si sa ne dea si noua 200 de euro pe luna pentru 50-60 de ore e munca/luna?! Cateodata stau si ma gandesc, oare nu e mai bine sa fiu si eu o leguma ca ceilalti, sa ma uit la Pepe si Oana, sa mananc paine cu margarina, sa rad si sa comentez de pe margine si sa nu muncesc...
06.04.2011 la 20:11
La granița dintre comunele Hlipiceni și Răuseni,există urmele unui foraj geologic,săpat cam prin anii 50-55,unde s-ar fi descoperit petrol.Din motive politice....sau ..să nu se intre în conflict cu URSS (cine știe?!)nu s-a mai spus nimic deaceastă *sondă*!
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.