Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Incepand cu data de 30 aprilie 2011, vor intra in vigoare modificarile aduse de Legea 40/2011 la Codul Muncii. In acest sens, primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 10.000 si 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata, fata de sanctiunile anterioare care erau cuprinse intre 3.000 si 4.000 lei / persoana.
Constituie contraventie si se sanctionaza cu inchisoare de la 1 la 2 ani sau cu amenda penala, primirea la munca a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetatenia acestora, fara incheierea unui contract individual de munca.
De asemenea, cu caracter de noutate, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, este sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 lei.
In acest sens este declansata inca din cursul anului 2011 o campanie de constientizare privind munca nedeclarata si efectele negative ale acesteia.
Întrucât munca nedeclarată implică un loc de muncă nesigur, cu perspective pe termen scurt, fără posibilitatea realizării profesionale, efectele negative pentru cei care prestează activitate nedeclarată se reflectă şi în condiţia economico-socială precară în comparaţie cu salariaţii angajaţi cu forme legale.
Principala cauză a perpetuării acestui fenomen îl constituie avantajul financiar imediat, obţinut atât de angajator, cât şi de salariat, generat de sustragerea de la plata impozitelor şi a contribuţiilor sociale. Munca nedeclarată se poate manifesta doar cu implicarea celor două părţi, respectiv angajatorii şi salariaţii lor, având la bază practici neloiale care diminuează simţul responsabilităţii necesar într-o societate în care o parte importantă a resurselor este destinată protecţiei sociale.
MUNCA NEDECLARATĂ - EFECTE NEGATIVE
EFECTELE: - persoana care prestează munca la negru:
- nu are siguranţa plăţii muncii prestate, plata făcându-se în funcţie de bunăvoinţa angajatorului;
- nu beneficiază de asigurările sociale, asigurările de sănătate, asigurările de şomaj, cele pentru accidente de muncă şi boli profesionale.
- angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta;
- fondurile sociale şi bugetul de stat sunt păgubite prin sustragerea de la plata contribuţiilor sociale şi a impozitelor.
FORMELE SUB CARE SE ÎNTÂLNEŞTE MUNCA NEDECLARATĂ:
- înţelegerea dintre angajator şi salariat în urma căreia acesta din urmă acceptă să presteze munca fără semnarea unui contract individual de muncă;
- neîncheierea contractului individual de muncă pentru perioada de probă;
- folosirea în mod ilegal a forţei de muncă ziliere sau sezoniere.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.