Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Statornici în ideea noastră de a prezenta cititorilor Dorohoi News imagini sau detalii care ne ajută să descoperim adevărata identitate a oraşului în care trăim, prin campania de reconstituire a istoriei oraşului „Dorohoiul de altădată”, recent, dorohoianul Calin Marinescu (inginer chimist - actualmente pensionar), ne-a transmis MONITORUL OFICIAL din luna Mai 1915, prin care Regele Ferdinand decreta: “Se aprobă de Noi regulamentul pentru distribuirea energiei electrice de iluminat şi forță motrice, precum şi executarea instalaţiunilor electrice, privitor pe oraşul Dorohoi (…)”.
Paradoxul este că, pe pagina Wikipedia a oraşului Dorohoi, regăsim următoarea informaţie – „În 1959 orașul este alimentat cu energie electrică furnizată de uzina proprie (...)”, deşi se pare că am avut energie electrică în oraş cu aproximativ 44 de ani înainte, s-a acreditat ideea ruşinoasă că în Dorohoi curentul electric a fost introdus abia în anul 1959.
Dacă informaţiile sunt corecte, se pare că în perioada ocupaţiei sovietice martie-octombrie 1944 a dispărut / s-a furat / s-a dislocat centrala electrică veche. Ulterior abia în 1959 s-a dat în funcţiune o nouă centrală.
Fiecare oraş are o istorie. Noi toţi, cei care ne-am născut, am copilărit, am muncit sau participăm astăzi la devenirea celui de-al doilea municipiu al judeţului, locuim în acest oraş - incluzând aici şi pe acei cărora destinul le-a purtat paşii pe alte meleaguri ale lumii, dar şi pe cei care au plecat dintre noi -, suntem personajele care contribuim la scrierea istoriei de mâine, cu datoria civică de a o păstra, de a o transmite, dar, mai ales, de a contempla fărâmele de nostalgie, ale celor care şi-au legat existenţa de aceste locuri.
Mulţumim pe această cale, celui care ne-a furnizat aceste pagini din Monitorul care a cunoscut lumina tiparului acum mai bine de un secol, rugându-vă totodată, pe acei dintre dumneavoastră, care deţineţi fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimiteţi pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.