Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Numărul de accidente rutiere soldate cu victime omenești, pe raza municipiul Botoșani, în ultimii 5 ani de zile este în scădere. În municipiul Botoșani, în perioada 2019 până în prezent s-au produs 76 de accidente rutiere grave soldate cu 10 decese și 68 de persoane rănite grav. Totodată, în perioada analizată s-au produs un număr de 364 de accidente ușoare soldate cu rănirea ușoară a peste 380 de persoane.
Total accidente grave în ultimii 5 ani:
2019 – 26 accidente – 4 decese și 24 rănite grav
2020 – 16 accidente – 3 decese și 13 rănite grav
2021 – 12 accidente – 1 deces și 11 rănite grav
2022 – 11 accidente - 2 decese și 9 răniți grav
2023 –11 accidente – 0 decese, 11 răniți grav
Total accidente ușoare în ultimii 5 ani:
2019 – 84 accidente
2020 – 80 accidente
2021 – 69 accidente
2022 – 61 accidente
2023 – 70 accidente
De remarcat este faptul că în comparație cu 2019, numărul de accidente rutiere grave s-a redus cu 60%, iar scădere se înregistrează și în cazul accidentelor ușoare.
Astfel, deși numărul accidentelor rutiere soldate cu victime omenești este în scădere, numărul posesorilor de permis de conducere și a autovehiculelor înmatriculate care circulă pe drumurile publice este anual în creștere, iar polițiștii atrag atenția asupra unor situații de nerespectare a normelor legale de către conducătorii auto implicați în accidente de circulație pe care polițiștii rutieri le constată, anual, într-un număr tot mai mare.
Obligațiile legale pentru accidentele soldate cu victime omenești
În conformitate cu prevederile art. 77 alin. (1) din OUG 195/2002 R., ”Conducătorii de vehicule implicați întru-un accident de circulație în urma a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei personae este obligat să ia măsuri de anunțare imediată a poliției, să nu modifice sau să șteargă urmele accidentulu iși să nu părăsească locul faptei.
Alin. 2 al aceluiași articol prevede că nu doar conducătorii auto implicați în accidente au obligații, respectiv ”orice persoană care este implicată sau are cunoștință de producerea unui accident de circulația în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane(…) , iar alin. 3 al aceluiași articol prevede că ”este interzis oricărei persoane să schimbe poziția vehiculului implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, să modifice starea locului sau să șteargă urmele accidentului fără încuviințarea poliției care cercetează accidentul”.
Totodată, în conformitate cu prevederile art. 78 alin. 1, conducătorii auto implicați în accidente de circulație în urma cărora a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei personae ”le este interzis consumul de alcool sau de substanțe psihoactive după producerea accidentului și până la testarea concentrației sau recoltarea probelor biologice.”
Neîndeplinirea acestor obligații atrage răspunderea penală, fiind incidente prevederile art. 338 din Codul Penal.
Astfel, deși atrag răspunderea penală, anual, în municipiul Botoșani înregistrăm cazuri în care conducătorii auto părăsesc locul producerii accidentelor rutiere din care au rezultat victime omenești. Numai în anul 2023 am înregistrat 10 astfel de cazuri, acești conducători auto fiind cercetați pentru comiterea infracțiunii prev. de art. 338 Cod Penal.
Din practică, majoritatea conducătorilor auto care au părăsit locul producerii accidentului și care nu au anunțat organele de poliție despre eveniment, au motivat că victimele au declarat verbal că nu au suferit vătămări corporale.
Precizăm faptul că vătămarea integrității corporale ori a sănătății unei persoane se constată de către cadrele medicale ale unităților specializate sau de către medicii legiști și nu pot fi apreciate de personal neautorizat.
Obligațiile legale pentru accidentele soldate cu pagube materiale
În conformitate cu prevederile art. 79 alin. (1) din OUG 195/2002Rep., ”Conducătorii de vehicule implicați întru-un accident de circulație în urma căruia au rezultat numai avarierea vehiculelor și/sau alte pagube materiale sunt obligați:
a) Să scoată imediat vehiculele în afara părții carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezența.
b) Să se prezinte la unitatea de poliție competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.”
Aliniatul 2 al aceluiași articol prevede că sunt exceptați de la aceste obligații conducătorii auto care încheie o constatare amiabilă de accident, în condițiile legii (completată și semnată de ambii conducători auto, iar autovehiculele implicate să dețină I.T.P și R.C.A valabil iar conducătorii auto, de asemenea, să dețină permis de conducere valabil) sau cei care dețin o asigurare facultativă de avarii auto, iar din accident a rezultat doar avarierea propriului vehicul.
Neîndeplinirea acestor obligații de către conducătorii auto atrage răspunderea contravențională și chiar reținerea permisului de conducere în vederea suspendării pentru o perioadă de 30 de zile.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.