Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
O bună parte a populaţiei din Dorohoi se alimentează cu apă din fântâni sau izvoare întrucât nu toate străzile din municipiu beneficiază de sistem de canalizare şi apă potabilă. În acest context devine foarte importantă calitatea apei de unde cetăţenii aleg să îşi facă proviziile pentru băut şi gătit. Este ştiut că apa potabilă de proastă calitate are efecte negative asupra stării generale de sănătate a individului.
Recent, dorohoienii care locuiesc pe strada Colonel Vasiliu, stradă care duce spre Cartierul Trestiana şi care a fost grav afectată de inundaţiile de anul trecut, când Jijia le-a intrat în case lăsându-i pe mulţi fără munca de o viaţă, ne-au adus la cunoştinţă că apa pe care ei o beau zi de zi le cauzează probleme. Mulţi dintre oamenii care trăiesc aici sunt ferm convinşi că din cauza inundaţiilor apa s-a "stricat". Cu toate acestea la fântânile din cartier nu există vreun semn care să indice că "apa nu este bună de băut", semn că organele care s-au ocupat de verficarea calităţii apei au aprobat uzul acestei.
„Eu nu beau apă de la fântânile astea, îmi este frică. Am avut probleme cu stomacul de la apă, iar fata mea a avut şi ea probleme. Nu vreau să mă risc aşa că îmi cumpăr apă de la magazin, deşi e scumpă", ne-a declarat o locatară de pe Colonel Vasiliu.
Cu privire la situaţia în care se găsesc, vecinii au păreri împărţite. Unii sunt deacord că ceva trebuie făcut cu apa, pentru că "nu se mai poate aşa", alţii nu se tem de repercursiuni şi beau în continuarea, ferm convinşi că "nu a murit nimeni de la apă, unora le este frică".
Cert este că apele freatice pot fi poluate în urma unor fenomene naturale, cum sunt poile abundente, topirea zăpezii sau în cazul nostru iunundaţiile. Printre cele mai frecvente surse de poluare a apei potabile din fântâni se numără: apele menajere vărsate haotic la suprafaţa solului, veceurile şi latrinele neizolate pentru acumularea apelor reziduale, deşeurile organice de la grajduri şi veceuri, gunoiştile neautorizate. Deseori aceste surse de poluare sunt amplasate în nemijlocita apropiere de fântânile şi/sau izvoarele din care se alimentează populaţia.
Ca urmare, este afectată starea sănătăţii populaţiei, cei mai vulnerabili fiind copiii şi persoanele în vârstă. Oamenii nu-şi dau seama că adesea motivul stării precare a sănătăţii lor este consumul apelor contaminate cu diferite substanţe toxice şi agenţi patogeni. Ca rezultat creşte incidenţa unor asemenea maladii ca hepatita virală A, dizenteria, bolile diareice acute, salmoneloza, tuberculoza, methemoglobinemia (boala albastrului de fântână), guşa endemică, caria dentară ş. a.
În vederea prevenirii efectelor negative ale poluării apelor din fântâni, specialiştii în domeniu recomandă utilizarea sistemelor de filtrare şi restabilirea pe cât posibil a sondelor, activităţi organizate cu sportul statului. În zonele în care majoritatea fântânilor nu corespund cerinţelor de potabilitate să fie facilitat accesul la apa îmbuteliată. În cazurile în care acest lucru nu este posibil, se recomandă cu insistenţă de a steriliza prin fierbere apa întrebuinţată pentru consumul intern. De asemenea, trebuie verificată cu stricteţe starea igienică a recipientelor folosite pentru scoaterea apei din fântâni şi izvoare.
Pentru a îi ajuta pe toţi cei care se confruntă cu asemenea probleme Primăria Municipiului urmează să analizeze concret situaţia şi să se gandească la un proiect. Până atunci dorohoienii nu au altă soluţie decât să se descurce singuri. (DorohoiNews.ro, Adriana D.)
Autor: DorohoiNews.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.