Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Adolescenţii botoşăneni consumă droguri „legale” la vârste tot mai fragede, arată un raport al Centrului Antidrog. Oficial, în Botoşani nu există droguri şi nici consumatori. În realitate, vârsta cel care vor să încerce produse halucinogene scade de la an la an. Recent, şase eleve de gimnaziu au povestit psihologului că au fumat ierburi ca să afle cum este să te droghezi.
Nu este şcoală în Botoşani în care să nu fi ajuns moda consumului de droguri, fie ele şi uşoare, o spun coordonatorii Centrului Antidrog, care susţin că fenomenul ia amploare la Botoşani. „Nu o să vă vină să credeţi, dar am întrebat elevii unui liceu din oraş dacă ştiu colegi care nu consumă droguri. Un singur adolescent a ridicat mâna şi a spus că ştie el un băiat”, a spus Florin Barbu, inspector de educaţie în cadrul Centrului Antidrog Botoşani.
Tentaţii şi la gimnaziu
Specialiştii susţin că alarmant este faptul că drogurile au ajuns şi în rândul elevilor de gimnaziu. Anul trecut, la una dintre cele mai bune şcoli generale din oraş, şase fete de clasa a VII-a au povestit psihologului şcolar că au fumat droguri legale. Minorele, cu vârste cuprinse între 12 şi 13 ani, s-au speriat când au aflat efectele nocive ale consumului de etnobotanice. „Fetele au comandat ierburile de pe internet şi le-au fumat ca să afle cum este. Au povestit că pământul se învârtea cu ele, iar bucătarul de pe borcanul de muştar dansa şi le zâmbea din etichetă. Minorele sunt monitorizate de un an de psihologi şi specialişti“, a spus Vlad Axinciuc, coordonator al Centrului Antidrog din Botoşani.
Minori duşi la testare
Monitorizat este şi un adolescent de 16 ani, elev în clasa a X-a la un liceu de construcţii din municipiu. Minorul a fost dus de mama sa la Centrul Antidrog, cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, pentru teste. Rezultatul a fost pozitiv, iar liceanul a recunosc că a fumat cannabis şi etnobotanice toată vara.
„În perioada iunie-august 2011, împreună cu alţi prieteni din cartier, am cumpărat etnobotanice, cu 10 şi 15 lei, pe care le-am fumat. Acestea ne erau aduse în urma unui telefon dat unui tip de pe internet. În prezenţa părinţilor mei am fost testat la Centrul Antidrog Botoşani pentru consum, iar rezultatul a fost pozitiv. Mă angajez să nu mai folosesc asemenea produse sau alte droguri”, este declaraţia dată de Iulian în urmă cu două săptămâni. Minorul şi-a respectat angajamentul până în prezent şi s-a apucat de sport, spun părinţii. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Adrian Z., de 21 de ani, care locuieşte cu bunica sa. Părinţii săi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar tânărul vinde lucruri din casă pentru a avea bani să îşi procure droguri.
Cea care are grijă de tânăr este disperată mai ales de când acesta a devenit tot mai violent. „Nu ştiu ce să mai fac cu el. Este total schimbat şi nu dă cu zilele pe acasă. Se droghează de trei ani, iar acum a intrat în cercuri dubioase şi primeşte tot felul de ameninţări”, a spus Antonia Z., bunica tânărului care a cerut ajutorul poliţiştilor şi specialiştilor antidrog.
Magazine închise, consumatori în creştere
„Tânărul a recunoscut că este consumator de cannabis şi etnobotanice. Noi ne-am oferit să îl ajutăm, dar el refuză să coopereze. Nu este exclus să fi intrat într-o reţea şi să vândă droguri, de aici şi problemele pe care le are în ultima perioadă”, a spus Vlad Axinciuc, şeful Antidrog Botoşani.
Cazul a intrat în atenţia poliţiştilor care încearcă să dea de urma celor care alimentează piaţa neagră a drogurilor uşoare. Mai ales că toate magazinele de vise din oraş au fost închise anul acesta prin hotărâre de Consiliu Local.
„Nu putem controla fenomenul!”
Profesorii nu au pregătirea necesară pentru a depista dacă elevii lor vin drogaţi la ore, susţine conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), care recunoaşte că fenomenul consumului de droguri în rândul adolescenţilor nu poate fi controlat.
Harta zonelor de risc din oraş
„Cu siguranţă nu se consumă droguri în şcoală. Dacă vin drogaţi la ore, profesorii nu pot să îşi dea seama că au consumat etnobotanice sau alte droguri pentru că nu au pregătirea necesară”, a declarat Ada Macovei, şefa IŞJ Botoşani.
Ea este de părere că părinţii trebuie „să-şi păzească odraslele ca ochii din cap“ şi să nu le dea dea bani de buzunar în exces. Peste 40 de tineri cu vârste cuprinse între 12 şi 25 de ani au fost depistaţi în ultimul an că au consumat droguri. În realitate, numărul lor este mult mai mare, susţin specialiştii Centrului Antidrog, dar puţini sunt aduşi de rude la centru pentru testare şi consiliere.
Unii dintre tineri au necesitat internarea pe Secţia de Pshiatrie a Spitalului Judeţean, care are doar 13 paturi ocupate în permanenţă de toxicomani.
„Mulţi sunt copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Rudele, fie nu cunosc simptomele, fie nu observă schimbarea şi nu fac nimic să-i ajute”, a spus Florin Barbu, inspector de educaţie în cadrul centrului. Specialiştii au stabilit, în baza unui studiu, că multe dintre drogurile care ajung pe piaţa din Botoşani, majoritatea etnobotanice şi cannabis, sunt aduse de studenţi pe timpul vacanţei şi livrate prin cluburi, parcuri şi cafenele.
„Am identificat, de asemenea, zonele de risc maxim unde se livrează mărfurile şi se consumă. Este vorba despre zona Capăt 1, lângă staţia de tramvai, în zona poligonului ACR şi cimitirul Pacea. Aici s-au găsit multe ambalaje de droguri şi seringi, iar tinerii testaţi au confimat supoziţiile noastre”, a declarat Vlad Axinciuc, şeful Centrului Antidrog Botoşani, care a sesizat poliţiştii cu privire la cele descoperite în municipiu. Zonele sunt monitorizate de ofiţerii Biroului de Investigare a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul IJP Botoşani. Sursa: adevarul.ro
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.