Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Odată cu începerea curăţeniei de primăvară în gospodării şi în jurul blocurilor, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei Dorohoi atrage atenţia dorohoienilor asupra obligaţiilor pe care le au în ceea priveşte aprinderea unui foc deschis pentru arderea deşeurilor vegetale. Aceasta deoarece, în ultimii trei ani în momentul în care a început să se încălzească, cel mai frecvent din a doua jumătate a lunii martie, s-au produs un număr ridicat de incendii la gospodării ale populaţiei, având drept cauză focul deschis efectuat pentru curăţenia de primăvară prin distrugerea resturilor menajere, furajere sau a vegetaţiei uscate din grădini şi curţi.
În unele cazuri, cetăţenii au ars resturi menajere, mirişti ori vegetaţie uscată pentru pregătirea terenurilor în vederea executării lucrărilor agricole de primăvară sau pentru păşunat, în apropierea plantaţiilor şi pădurilor ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea locuinţelor, grajdurilor, şurilor sau furajelor, în condiţii de vânt şi fără asigurarea unor mijloace de intervenţie, ceea ce a condus la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube deosebit de mari, în unele situaţii şi pierderi de vieţi omeneşti.
Reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor cu vegetaţie uscată
· Izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite cu lăţimea de peste 20 m spre drumuri şi păduri sau de 50 m spre căile ferate adiacente.
· Marcarea cu indicatoare de securitate, privind interdicţia fumatului şi a utilizării focului deschis, a suprafeţelor de teren pe care se află mirişti şi vegetaţie uscată.
· Proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri, cu titlu sau fără titlu, le este interzis să ardă miriştile, stufărişul sau vegetaţia uscată fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a primăriilor şi a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din localităţile respective.
· arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- eliberarea permisului de lucru cu foc;
- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
Conform prevederilor H.G.R. nr. 537/2006, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei". (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.