Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Pompierii botoşăneni au intervenit, în ziua de 24 iulie 2012, pentru stingerea a trei incendii izbucnite în mai puţin de trei ore. Unul dintre incendii, produs în curtea unei case praznicale de pe raza comunei Plugari (judeţul Iaşi), a fost observat de echipajul care se întorcea de la o altă intervenţie şi lichidat înainte ca flăcările să se extindă la clădire.
Primul apel de ajutor a venit din partea unui cetăţean din Prisacani (oraşul Flămânzi), puţin înainte de ora 14.00. Acesta anunţa un incendiu de vegetaţie uscată izbucnit pe un teren agricol de la marginea satului, care ameninţa să se extindă la gospodăriile din apropiere. Spre locul indicat s-au deplasat două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Botoşani. Împreună cu şase voluntari de la SVSU Flămânzi, pompierii au reuşit să stingă incendiul în mai puţin de o oră. A ars vegetaţia uscată de pe 10 ha . Evenimentul a fost generat cel mai probabil de o persoană necunoscută care a încercat să igienizeze terenul prin arderea resturilor vegetale.
Nici bine nu au încheiat misiunea că un alt apel anunţa izbucnirea unui incendiu de vegetaţie uscată pe raza localităţii Boroscoaia, comuna Plugari (judeţul Iaşi). Intervenţia a durat mai puţin de o oră. A ars vegetaţia uscată de pe cca. şapte ha.
În timp ce se întorceau la subunitate, pompierii au observat un incendiu în curtea unei case praznicale a parohiei Plugari. Provocat de o lumânare aprinsă lăsată de o persoană care participase la un praznic lângă un depozit de lemne, incendiul ameninţa să se extindă la clădire. Prin intervenţia lor, pompierii au reuşit să salveze casa praznicală.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale, se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau la construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile. Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.