Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În istoria unei instituţii cu o devenire de peste 16 decenii, sunt multe clipe memorabile şi momente de mândrie, iar Jandarmeria sărbătoreşte mâine unul din acestea: Înfiinţarea Jandarmeriei Rurale.
Ziua de 1 septembrie, este un moment cu profundă semnificaţie pentru jandarmi. Anul acesta se sărbătoresc 119 ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat la 1 septembrie 1893 de regele Carol I, act ce a statuat înfiinţarea acestei instituţii.
Jandarmeria devine, pe lângă un corp militar, şi o instituţie naţională, pentru că, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, noul înfiinţat Inspectorat General al Gendarmeriei coordona o structură pe tot teritoriul naţional – patru inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmi la ,,plăşi”, precum şi posturi de jandarmi la sate.
Transpunerea în fapt a legii Jandarmeriei Rurale a presupus eforturi extinse timp de aproape un deceniu, dar s-a reuşit în bună măsură constituirea Jandarmeriei într-un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.
Până în anul 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor.
La 1 septembrie 1893 odată cu apariţia Legii Jandarmeriei Rurale, se reorganizează Jandarmeria, în judeţul Botoşani la acea vreme existând o companie de jandarmi. Oraşul şi judeţul Botoşani a cunoscut o nouă dezvoltare în perioada de început de secol, în documentele oficiale, arătându-se că aici a funcţionat fără intermitenţă o companie de jandarmi care a participat la toate evenimentele istorice ale ţării sau zonei.
La început de secol în fiecare comună funcţiona câte un post de jandarmi, şeful de post fiind şi comandantul garnizoanei. (DorohoiNews.ro)
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.