Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
În fiecare an, „Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită pe 13 septembrie, ne readuce în memorie faptele pompierilor eroi conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au reuşit să opună rezistenţă armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848 şi să restabilească ordinea.
În urmă cu 164 de ani, cca.160 de pompierii au înfruntat, într-o bătălie sângeroasă, trupele otomane venite să zdrobească Revoluţia din 1848.
La 12 ani de la lupta din Dealul Spirii, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat o lege pentru recompensarea luptătorilor din 13 septembrie şi a instituit prima medalie militară românească “Pro virtute militari”. Începând cu 1901, data la care a fost dezvelit Monumentul Pompierilor, eroii din Dealul Spirii au fost omagiaţi anual prin ceremonii religioase şi militare. Din 1953, 13 septembrie a fost decretată “Ziua Naţională a Pompierilor din România”.
Prin acest act eroic, pompierii au apărat tot ceea ce românii au obţinut prin mişcarea revoluţionară – „libertate şi independenţă naţională a poporului român”.
În cartea tradiţiilor de luptă, pompierii militari au înscris şi alte memorabile pagini de istorie. Pe timpul războiului din 1877 – 1878, ostaşii pompieri, constituiţi în baterii de artilerie teritorială sau în coloane de transport muniţii, au contribuit la succesul operaţiunilor militare pentru câştigarea independenţei României. Mândria noastră, a pompierilor militari botoşăneni, rezidă şi din participarea la marele eveniment eroic cu ostaşi din cadrul Secţiei de Pompieri Botoşani, sub comanda locotenentului George Sterie.
Acestor eroi li se adaugă alţii, care, de-a lungul celor 164 de ani de la primul act de eroism al armei, au dat dovadă de curaj şi devotament, plătind cu viaţa lor apărarea semenilor şi a bunurilor acestora în bătălia cu flăcările, apele dezlănţuite sau alte situaţii de urgenţă. Astfel, în această zi, nu-i putem uita pe pompierii militari căzuţi la datorie la Telegean , Mihăileşti, Bucureşti, Cernavodă, Hunedoara, Botoşani, Baia Mare.
Cu aceeaşi recunoştinţă au fost şi sunt privite toate faptele deosebite de arme săvârşite de pompierii militari. Integraţi în Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii botoşăneni se pregătesc continuu şi desfăşoară o întreagă gamă de intervenţii produse de majoritatea tipurilor de risc generatoare de situaţii de urgenţă (incendii, cutremure, inundaţii, accidente, explozii, avarii, alunecări sau prăbuşiri de teren, îmbolnăviri în masă, prăbuşiri ale unor construcţii, instalaţii ori amenajări, calamităţi naturale sau evenimente publice de amploare, determinate ori favorizate de factori de risc specifici).
Acum, la zi de sărbătoare pompierii botoşăneni îi asigură încă odată pe locuitorii judeţului că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor.
Vezi programul activităţilor dedicate comemorării a 164 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi Zilei Pompierilor din România!
Festivităţile aniversării „Zilei Pompierilor din România” vor avea loc în ziua de 13 septembrie 2012, ora 11.00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani .
În cadrul şedinţei festive vor fi prezentate mesajele autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, se va da citire Ordinului de zi pe unitate al inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi ordinelor de avansare în grad înainte de termen a unui ofiţer şi trei subofiţeri.
Totodată, în data de 13 septembrie, se va organiza şi „Ziua Porţilor Deschise” la subunităţile de intervenţie, dar şi o paradă militară cu noua şi vechea tehnică de intervenţie. (DorohoiNews.ro)
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.