Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Timp de două săptămâni comuna Ibăneşti a fost gazda unui grup de tineri francezi aparţinând localităţii Bonnoeuvre, din departamentul Loire-Atlantique. Vizita s-a desfăşurat în cadrul proiectului internaţional intitulat „Nous Jeunnes Europeénes en Milieu Rural ”(„Noi tinerii europeni în mediul rural”) şi constituie un răspuns la vizita delegaţiei comunei Ibăneşti din primăvară, în localitatea Bonnoeuvre.
Cei 11 tineri francezi (Cocaud Claire, Dixneuf Manon, Guérin Clotide, Rallu Zoé, Barat Ophélie, Rallu Charlie, Barat Gaetan, Barat Florian, Favreau Jordan, Mercier Jordan, Vincent Deborah) însoţiţi de profesorii lor (Peggy Lemoine, Amandine Bacou, Marie-Thérèse Bioteau, Julien Niel) au luat parte la o serie de activităţi cultural - educativ - recreative ce au permis crearea condiţiilor necesare în vederea formării unui dialog intercultural şi de cooperare între elevi.
Pe parcursul vizitei, francezii s-au bucurat descoperind frumuseţile comunei, tradiţiile şi obiceiurile locale, au vizitat împrejurimile şi au degustat din preparatele tradiţionale româneşti.
Duminică, 11 august 2013 oaspeţii au fost primiţi oficial de domnul primar ing. Romică Magopeţ, la Primăria comunei Ibăneşti, unde au avut parte de o ceremonie deosebită.
Sub acordurile imnurilor naţionale ale celor două ţări, domnul primar ing. Romică Magopeţ a subliniat în alocuţiunea susţinută în deschiderea evenimentului, importanţa acestui parteneriat internaţional desfăşurat împreună cu delegaţia franceză din Bonnoeuvre. „Astăzi este o zi specială pentru noi toţi pentru că proiectul continuă. Calea aceasta prin viaţă este drumul spre cunoaştere. Nimic nu se naşte din „NU” – totul se întâmplă din dorinţă, iar dorinţa arată astăzi apropiere dintre poporul român şi poporul francez. Astăzi suntem într-o familie, europeană, unde ospitalitatea şi căldura sufletească vin din adâncul inimii. Am fost încântaţi de această colaborare, pentru a arăta şi noi evoluţia economică corectă, pentru a arăta că suntem civilizaţi, că avem istorie, identitate şi tradiţii şi…că ne mândrim cu ele. Am învăţat din primul cod civil al lui Napoleon realizat în vremea primului Imperiu Francez despre societate, familie, drepturi, obligaţii sau libertăţi. Dar, am învăţat şi de la Sf. Arh. Mihail, care în ebraică înseamnă „cine este ca Dumnezeu” - ne sugerează că NIMENI. Sf. Mihail este conducătorul armatei lui Dumnezeu, a luptat împotriva Răului şi a învins.
Şi noi suntem învingători pentru că avem educaţie! Felicit iniţiatorii şi tinerii pentru această activitate pentru că este un succes!”
Cu acest prilej, domnia sa a oferit diplome şi distincţii în semn de apreciere şi prietenie coordonatorilor acestui proiect, respectiv doamnelor Peggy Lemoine, Marie-Thérèse Bioteau, Amandine Bacou şi domnului Julien Niel din delegaţia franceză, precum şi tuturor celor care au avut o implicare deosebită în desfăşurarea şi realizarea acestui amplu proiect.
În cuvântul rostit de reprezentanta delegaţiei franceze şi una din coordonatoarele acestui proiect, doamna Marie-Thérèse Bioteau a dat citire mesajului transmis de domnul primar al localităţii Bonnoeuvre, Jean-Yves Ploteau, în care se relata: „Tinerii din Bonnoeuvre sunt încântaţi de şansa pe care o au, de a vă putea descoperi frumoasa ţară şi frumoasa comună în aceste zile. Acest schimb, între europeni va permite fiecăruia să constate şi să înţeleagă că deşi uneori suntem diferiţi, societatea funcţionează la fel şi mereu în raporturile umane. Credem împreună că această iniţiativă va servi tinerilor noştri pentru viitorul lor. De asemenea, cred şi îmi doresc ca legătura creată cu această ocazie să reziste în timp. Sper că într-o zi ne vom putea întâlni cu toţii la Ibăneşti. Cu prietenie, Jean Yves-Plouteau”.
La rândul ei, doamna Peggy Lemoine şi-a exprimat bucuria şi aprecierea faţă de comunitatea ibăneşteană: „Suntem foarte fericiţi că suntem în România unde am descoperit căldura umană în primirea dumneavoastră. Atât tinerii români, cât şi tinerii francezi au fost foarte încântaţi să se regăsească şi să continue schimbul de informaţii şi de bune practici, să cunoască şi să descopere bogăţiile şi frumuseţile ţării. În această zi suntem egali, suntem cetăţeni europeni. Întâlnirea noastră permite tinerilor să fie încrezători astfel încât să descopere o cultură diferită de a lor şi să fie o apropiere între popoare. Felicit toţi tinerii implicaţi pentru că au mers până la capăt în acest proiect. Este un proiect plin de emoţie şi bucurie pentru noi toţi. Mulţumesc domnului primar ing. Romică Magopeţ pentru că a acordat o importanţă majoră venirii noastre în România, în comuna Ibăneşti, pentru primirea călduroasă şi ceremonia emoţionantă de care am avut parte”.
De asemenea, doamna director prof. Mariana Magopeţ a ţinut să mulţumească familiilor şi copiilor pentru efortul depus în realizarea acestui proiect: „Vă mulţumesc tuturor pentru implicarea şi sprijinul acordat în demersul nostru. Sper că veţi fi mesagerii noştri şi veţi spune tuturor că poporul nostru este un popor frumos, bogat cultural, cu oameni serioşi şi muncitori, şi sperăm că acest proiect se va bucura de continuitate”.
După această ceremonie oficială, grupul francez a asistat la un spectacol artistic în limba franceză, în care au evoluat pe scenă elevii şcolilor din Ibăneşti coordonaţi de doamnele profesoare Dodu Angela, Fulga Luminiţa şi Aiacoboaie Simona. Aceştia au prezentat un program artistic variat constituit din dansuri şi cântece tradiţionale româneşti, susţinut de formaţia de dansuri populare „Dumbrăveanca”, cântece populare interpretate de eleva Creangă Adelina, dansuri moderne (grupul artistic Bobo Class), muzică instrumentală la acordeon (Silvestru Bidaşcu) şi orgă (Şoptică Antonie) şi o piesă de teatru în limba franceză interpretată de elevii Batâr Bianca, Amarinei Mihaela, Ionuţ Dobranişte, Derscariu Viviana, Condurache Adelina, Zotic Melania, Antoneac Simona.
Emoţionaţi şi impresionaţi, spectatorii francezi au apreciat la superlativ tezaurul folcloric ibăneştean şi culoarea artistică locală, în privirile lor instalându-se regretul despărţirii şi speranţa revederii.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.