Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Un tânăr de 30 de ani din comuna Hilişeu Horia îşi câştigă existenţa din vânzarea coşurilor şi a panerelor realizate de el, din răchită.
Mihai are 30 de ani. Este tatăl a trei copii, niciunul mai mare de şase ani. Locuieşte alături de cei mici şi de soţie într-o încăpere a fostului pichet de grăniceri de la graniţa cu Ucraina, în comuna Hilişeu Horia. Este o clădire mare, dărăpănată, cu zidurile scorojite în care îşi duc zilele alte aproximativ 45 de suflete. De la copii de câteva luni până la oameni care au peste 70 de ani. Au ajuns aici după inundaţiile devastatoare din 2010, când gospodăriile lor au fost făcute una cu pământul de puhoaiele de apă.
„Hilişeu Horia a fost atunci a doua cel mai grav afectată localitate după municipiul Dorohoi. Sute de oameni au rămas atunci fără acoperiş deasupra capului. Pe o parte dintre ei i-am adus să locuiască aici. Cei care stau aici au rămas aici - nu aveau acte de proprietate şi nu am avut altfel cum să îi ajut", spune primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru.
Mihai Tănăsucă a venit în comuna Hilişeu Horia, pentru soţia sa, din comuna Cristineşti. Aici el a învăţat de la socrul său să împletească coşurile din răchita culeasă din împrejurimi.
„Este culeasă de mine din zonă. Merg şapte-opt kilometri. Îmi iau bicicleta, că am o bicicletă, şi aduc răchita. Trebuie aleasă foarte bine. Dacă nu e cea bună se rupe şi nu îţi cumpără nimeni marfa dacă e defectă. Înainte foloseam lozie, care se fierbea. Acum s-a pierdut obiceiul. Ca să fac un paneraş aşa mic durează cam o oră. Dacă am materialul pregătit", dacă nu durează mai mult, spune bărbatul.
Produsele sunt mai apoi vândute pe preţuri de nimic prin satele învecinate.
„Iau câte opt-zece lei. Depinde cum mă înţeleg cu omul. Câteodată iau cereale, cartofi la schimb. Ce să fac? Trebuie să îmi întreţin familia că altă sursă de venit nu am. Am doar alocaţia copiilor. Vara mă mai duc prin ţară şi lucrez în construcţii sau cu ziua pe unde apuc, dar acum... fac coşuri pentru haine, panere şi mă duc să le vând. Fac şi câte 50 de coşuri pe zi şi iau un faieton la care dau 50 de lei şi mă duc prin sate. Din păcate nu prea merge vânzarea. Oamenii nu mai cumpără ca înainte", spune cu amărăciune Mihai Tănăsucă.
Acum, Mihai Tănăsucă lucrează la o comandă dată de o femeie din Anglia. 50 de coşuleţe a cerut ea. Pentru fiecare astfel de coşuleţ femeia îi oferă câte o liră, adică cinci lei. O afacere bună pentru ea, având în vedere că în magazine astfel de coşuleţe se vând cu peste 30 de lei.
Primarul comunei Hilişeu Horia, Ioan Butnaru, vrea să amenajeze un atelier specializat pentru oamenii care au acestă îndeletnicire. Pentru asta el vrea să depună un proiect pentru a obţine finanţare.
„Vreau să reabilitez şi să recompartimentez clădirea şi totodată să ajut la valorificarea muncii oamenilor prin înfiinţarea unor ateliere. Un atelier de împletitutri din răchită, un atelier de cărămidă, mai rudimentar. Până în 1989 a funcţionat un atelier de cărămidă ce avea o valoare mai mare decât cea de la Dorohoi. În plus, vreau să valorificăm produsele din păduri. Ciuperci, fructe de pădure sunt în zonă", a completat Ioan Butnaru.
Sursă: adevarul.ro
03.11.2013 la 13:39
Fiecare om, cu talentul și harul său. Problema capitală este că multora din cei talentați le este lene, sau mai bine spus, caută altceva din care să iasă banul ușor. Ori, banul ușor nu prea poate fi câștigat, mai ales că această cărare să-a cam aglomrerat rău tare.....
- Nu ştii unde mi-e creionul?, îl întreabă un tip pe colegul său de birou.
- Ba da, după ureche.
- Omule, nu-mi complica viaţa. După care ureche?
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.