Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
„Puterile omului singur sunt foarte slabe” Nicolae Bălcescu.
Am cunoscut un om minunat care a primit puteri din credința în Dumnezeu și de la oamenii care nu l-au judecat după aparențe și după neputințele cu care a venit pe lume. Este Marius Giradă.
Încheiam primul interviu, în 2013:
Ana: Înţeleg şi văd bucuria şi fericirea biruinţei tale în luminiţele din priviri. Ce-ţi doreşti în acest moment?
Marius: Să mai vii, când mai timp.
Am revenit la începutul acestui an, să-l revăd și să aflu planurile de viitor. Din interviul acordat de Marius cu mare bucurie, am învățat o lecție de viață impresionantă, am aflat o poveste... adevărată.
Ana Maria Gîbu: Bună Marius, te rog să vorbești despre tine.
A.M.G.: Am înțeles că, în ciuda dificultăților pe care le întâmpini zi de zi, tu continui să citești și să scrii. Ce scrii acum?
Marius Giradă: Ca să răspund la această întrebare trebuie să precizez mai întâi că Dumnzeu ocupă cel mai important loc în viaţa mea și, studiind religia ortodoxă din care fac parte, mi-a apărut dorinţa de-a scrie. Să vă spun ce am scris până acum. Am 31 de poezii, majoritatea religioase, iar restul despre viaţa de zi cu zi, adunate în cartea „Viața românilor și credința lor”. A urmat „Şcoala săptămânii patimilor”, volum conceput pe texte din Sfânta Scriptură, urmate de câte un comentariu și de câte o rugăciune, la finalul fiecărui capitol, compuse de mine. Acum citesc despre Istoria Ținutului Dorohoi.
A.M.G.: Ce înseamnă pentru tine acest mod de a te exprima?
M.G.: Scrisul este singurul mod de a-mi exprima starea sufletească, de a spune celor din jur cum văd eu viaţa din care, în ciuda problemelor pe care mi le-a dat, eu pot să iau partea frumoasă care arată lucrarea Lui Dumnezeu şi veşnicia Sa la care toţi nădăjduim. Prin scris vă spun celor care doriți să mă ascultați, ce vreau, ce simt, ce vreau să fac, de ce am nevoie, este mijlocul prin care comunic.
A.M.G.: Vorbești tot mai mult despre artă, despre artiști, fie ei poeți, cântăreți, dansatori, pictori... Consideri că a fi artist este un mod de viață?
M.G.: Îmi plac cântăreții, ascult muzică mai tot timpul; îmi plac pictorii, dar cel mai mult îmi plac poeții. O parte din răspuns îl găsești după prima întrebare, acolo unde spuneam că prin scris pot să-mi exprim trăirile proprii, pot să vă arăt cunoştinţile pe care le acumulez. Mai ales că acum sunt elev în clasa a VII-a. Cât despre partea materială, nu se pune problema, nu pentru asta scriu, ci scriu pentru că îmi place, că sunt foarte curios totdeauna când ajung la finalul unei lucrări, să văd cum iese. Și asta aflu de la voi, prietenii și cititorii mei. Atunci sunt foarte fericit!
A.M.G.: Cum este văzută lumea în creațiile tale?
M.G.: De mic mi-a plăcut viaţa așa cum este ea în realitate. Îmi amintesc bine că după revoluţie fratele meu mă certa că nu stau cu el la desene animate fantastice, deoarece pe mine mă atrageau emisiunile care prezentau realitatea: filme, documentare, chiar emisiunile de politică etc. Așa că tot ceea ce eu scriu este din viaţa de zi cu zi, cu bune și cu rele.
A.M.G.: Care sunt visele tale în ceea ce privește poezia? Ce îți dorești pentru anul 2014?
M.G.: Niciodată poezia n-a reprezentat un scop, acela de a scoate neapărat o carte, ci am scris când am simţit eu nevoia. Cartea de poezii, despre care ți-am spus și în primul interviu, am scris-o în 15 ani. Pentru 2014 ...(stă puțin pe gânduri, mă privește lung...) am alte proiecte, unul dintre ele foarte important.
A.M.G.: Îmi vei povesti și despre celelalte proiecte, imediat. Știu tot de la tine și din cele citite pe blog și în presa locală, despre greutățile pe care a trebuit să le depășești în acest drum și totuși ai mers mai departe. Ce te-a determinat să nu renunți?
M.G.: Nădejdea că voi reuşi. Și în mare parte am reușit! Tu ce crezi, Ana!?
A.M.G.: Ai reușit! Și mă bucură mult orice izbândă a ta! Spune-mi, te rog, cum ai caracteriza tu un artist?
M.G.: Un om care a hotărăt să se exprime prin talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, să spună lumii ceea ce simte.
A.M.G.: Marius, ce părere ai tu despre tinerii din ziua de azi, mai sunt ei deschiși spre cultură?
M.G.: Din păcate nu! Dar nu toți. Sunt tineri talentați în toate domeniile artei, dar aceștia sunt puțini și parcă nu prea sunt luați în seamă. Greșesc, Ana? Iar cei mai mulți au o cultură făcută de ei pe care eu unul nu o accept.
A.M.G.: Aminteai mai sus de niște proiecte pentru 2014. Despre ce este vorba?
M.G.: A, da! Îmi place să vorbesc despre aceste proiecte și mă bucur mult că pot să ți le împărtășesc și ție. În primul rând îmi doresc să fiu sănătos, eu și familia mea. În al doilea rând vreau să termin cât mai bine clasa a VII-a și să încep clasa a VIII-a. Așa cum îți spuneam în celălalt interviu, am obținut aprobare să fac doi ani în unul. Dar cel mai important proiect pentru anul 2014 este legat de o campanie pe care doresc să o realizez cu ajutorul prietenilor și a tuturor celor care pot contribui la realizarea acestui proiect. Uite, Ana despre ce este vorba: prin luna noiembrie, cred, am văzut la televizor o emisiune despre o fată cu probleme de sănătate similare cu ale mele, care scrie la PC ca şi mine, cu nasul. Ea dorea să-și instaleze un lift în scara blocului, pentru a urca şi a coborî scările mai uşor. Atunci mi-a venit și mie ideea să fac şi eu o campanie pentru a-mi instala un asemenea lift. De fapt acest lift este ca o platformă care se montează pe balustrada de pe scară şi prin acţionare eletronică urci şi cobori. Acesta este noul meu proiect pentru 2014.
A.M.G.: Sper să reușești. Este un proiect care ar rezolva o problemă, dar și o dorință a ta, aceea de a deveni cât mai independent. Te rog, să adresezi un mesaj tinerilor din ziua de azi.
M.G.: În primul rând, să creadă în adevăratele valori creştine şi tradiţionale şi în al doilea rând, chiar dacă o persoană în fotoliu rulant are mişcări involuntare şi tulburări de limbaj, să înțeleagă că și aceasta gândeşte şi simte normal. Iar pe tine Ana, te rog să mai vii!
A.M.G.: Mulțumesc, Marius! Îți doresc sănătate, spor la scris, succes în noul an școlar, ca elev în clasa a VIII-a și îndeplinirea tuturor dorințelor. (Ana Maria Gîbu)
25.02.2014 la 18:24
Pe ceilalti copii sanatosi nu-i baga nimeni in seama, eventual sa-si bata joc capitalismul din ei transformandu-i in oameni fara viitor ..(cei mai saraci)..!!!
25.02.2014 la 17:21
FELICITARI ! si sper ca toate proectele tale sa ajunga la bun sfarsit si sa se andeplineasca toate dorintele tale.ESTI UN EXEMPLU DE OM. Anca o data felicitari si ne bucuram ca faci parte din orasul nostru DOROHOI.
25.02.2014 la 11:04
Am avut placuta surpriza de a citi acest articol pentru care ii multumesc Anei si redactii ca sunt alaturi de mine.
25.02.2014 la 10:21
Felicitari ! Esti un model de viata ce trebuie urmat, mai ales de tinerii din ziua de azi care cred ca totul li se cuvine fara sa faca nimic.
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.