Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Voluntar fiind, de câțiva ani buni la IHTIS, încerc să observ, să înțeleg și să susțin voluntar grupurile vulnerabile. Ajutând practic, am înțeles de ce utilizatorii de fotolii rulante acorda o așa mare importanță accesibilizării. O banală treaptă ivită în calea acestora, le limitează acțiunea, împiedicându-i să fie independenţi.
În Convenția ONU, articolul 9 (Accesibilitatea) și articolul 27 (Munca și încadrarea în muncă) este scris că: toate statele membre trebuie să ofere persoanelor cu dizabilități o viață bună și accesibilă în comunitate. Anual, există la nivel UE un concurs intitulat sugestiv „City acces”, evidențiind faptul că un oraș accesibil, înseamnă că, persoanele cu dizabilități pot fi independente iar accesibilitatea și egalitatea de șanse trebuie să fie primele lucruri de care se ține cont atunci când se stabilește cum se cheltuiesc banii publici. Legea nr. 448/2006 (Capitolul 4, Accesibilitate) protejează drepturile persoanelor cu dizabilități și obligă toate instituțiile publice și firmele să ofere locuri de muncă accesibile. Nu numai locul de muncă trebuie să fie accesibil dar și orașul în care persoana cu dizabilități locuiește.
În România, Norma prin care se impune obligativitatea amenajării clădirilor instituţiilor publice, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, locuințelor construite din fonduri publice, mijloacelor de transport în comun, a telefoanelor publice și a căilor de acces în vederea asigurării accesibilității persoanelor cu handicap este Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102/1999 (art. 11) cu modificările și completările ulterioare.
Anul trecut, voluntariatul meu la IHTIS a împletit arta fotografică (un hobby personal) cu ilustrarea gradului de accesibilizare a Municipiului Dorohoi. Atunci, imaginile surprinse au evidențiat trei categorii de rampe: optime, impracticabile și inexistente.
Înțelegând diferențele, am încercat să asociez - uneia din cele trei categorii - noua rampă construită anul trecut la Casa de Cultură din Dorohoi. Fotografiind-o, am constatat faptul că, grija pentru mașini este mult mai importantă decât accesibilitatea persoanelor cu handicap.
Imaginile sunt sugestive, iar constatarea este ușor de făcut: rampa construită, destinată utilizatorilor de fotolii rulante, nu le permite acestora accesul de pe trotuar în curtea instituției. În dreptul portiței mici, la baza rampei, treapta măsoară aproximativ 30 cm, în timp ce, pentru accesul mașinilor a fost găsită soluția optimă (rampa din dreptul porții mari). Doi saci de ciment și o roabă de balastru în plus, atât ar mai fi fost necesar pentru a transforma o rampă impracticabilă, într-una conformă cu legislația și, mai ales, cu nevoile beneficiarilor cărora le este destinată.
Fac un apel către cei dispuși să transforme rampa acum impracticabilă – într-una optimă, o investiție minimă care va garanta 100% cunoașterea și aplicarea legilor sus-amintite. (Marius Petrescu)
26.02.2014 la 15:44
da dar stii cine a insistat pt ca acasta rampa sa se construiasca multumim domnule vice primar bursuc si sper ca la viitoru cinema 3d sa se faca o rampa cu o inclinatie de 30% asa prevad normele.
26.02.2014 la 09:55
Rareori se intampla ca cineva sa inteleaga rostul / utilitatea unei legi speciale si sa ia initiativa. O dovada ca voluntariatul responsabilizeaza si intareste relationarea intre toate categoriile sociale. FELICITARI si VA MULTUMIM!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.