Daca sunteti martorul unor evenimente importante va rugam sa ne contactati la tel: 0749.877.802 sau email: [email protected]
Trei imagini ce amintesc de parfumul târgului de altădată, amintiri păstrate pe hârtie fotografică, ale vieţii de odinioară, în care regăsim Strada - 30 Decembrie, sunt locuri care au intrat în istorie, sunt amintiri care persistă atâta timp cât oamenii vor povesti despre ele, vor scrie şi vor arăta, prin pozele vechi pe care le mai au, prăfuite şi decolorate, cum arăta o bucăţică din trecutul acestui oraş.
Acum, această stradă nu mai există, cel puţin nu în forma ei materială, bătrânele clădiri au fost demolate în anii '80, fiind înlocuite de blocuri înalte, construcţii tip, înghesuite, fără personalitate, concepute la comandă, pentru eficienţă locativă, dar, pentru cei care au trăit aici înainte, clădirile noi, masive, amintesc de distrugerea unui trecut, a unor amintiri. Este adevărat că, aşa cum era... nu putea rămâne, nevoia de schimbare, casele vechi şi şubrezite de trecerea anilor, străzile înguste pavate cu piatră cubică, magazinele gestionate de evrei (la jumătatea străzii, cum mergeai spre piaţă, era un magazin unde gestionar era Brif, iar, dacă informaţiile sunt corecte, mai la deal de acest magazin, a locuit Rabinul Wasserman), nevoia de spaţii comerciale moderne, toate acestea, au fost factori decisivi pentru cei care, ţineau în mâinile lor, „frâiele” oraşului.
Puţini dintre cititorii DorohoiNews, suportul media al campaniei de reconstituire a istoriei oraşului, prin fotografie – „Dorohoiul de altădată”, îşi vor aminti că această stradă, până în anul 1948, se numea – Principele Carol – stradă care avea continuitate către străzile D. P. Moruzi şi Başotă. Vorbim despre o stradă care era paralelă cu Strada Trandafirilor şi începea, de sus, din faţa Cinematografului Cultural, terminându-se jos, cu acces către Podul Botoşani sau către Uzina Electrică.
Am încercat să fotografiez din acelaşi unghi, de jos în sus, dar nu este posibil... pe locul din care, în trecut, un alt fotograf a surprins trecutul, acum este Banca BRD. Iar, dacă aş încerca de sus în jos, blocul la parterul căruia în prezent este sediul E-ON, ar sta în faţa obiectului aparatului de fotografiat. Fotografia color este mai recentă, după vechile clădiri se vede Blocul Turn (construcţia Blocului Turn, a început în anul 1975 şi a fost finalizată în anul 1976). În ambele imagini alb/negru se distinge o pompă de apă, pe acolo, pe lângă pompă, era un gang, o scurtătură care avea legatură în Strada Trandafirilor.
Vom încerca, într-o ediţie viitoare, cu sprijinul profesorului Ilarion Mandachi şi a lui Roşca Velea Alexandru, să redăm prin alte imagini, străduţa care începea din colţ, de la Brif şi ducea către Piaţă. Rugăm cititorii Dorohoi News, pe acei dintre dumneavoastră care vă amintiţi despre aceste locuri, să interacţionaţi cu noi prin intermediul redacţiei, pentru ca, împreună, să formulăm o inevitabilă legătură între Trecut şi Prezent.
Solicităm acelor cititori, care deţin fotografii, vederi, cărţi poştale, cu aspecte ale trecutului istoric al oraşului, să le trimită pe adresa redacţiei, pentru a fi făcute publice. (Marius Petrescu)
01.05.2019 la 16:17
Îmi aduc aminte că era un gang dinspre fosta cramă către piață, unde se aflau magazinele evrești, apoi era renumitul tocilar care dădea la pedală și ascuțea cuțite, foarfece etc.
26.09.2014 la 11:03
...fiind copil pe vremea aceea, mi s-a intiparit in minte ca \"strada care mirosea urat\" ...si la capatul careia gaseam samburi si \"strujanasi/strujenei\" - acadele bastonas. Si mai era, langa blocul turn un domn care ascutea cutite/foarfece..
24.09.2014 la 11:21
da, pt atunci aveai unde munci, acum nu, se sta in fata calculatorului sau se joaca boboroasa sau la crasma de dimineata cu paharul de bautura in fata
24.09.2014 la 09:05
orasul nostru a fost si este din ce in ce mai frumos! multumiri pentru pastrarea unei amintiri din trecut a orasului !
24.09.2014 la 07:44
Pe atunci, Teodor, erau puține mașini, era frica de organele legii. Azi...mergi pe trotuar și se urca cu mașina pe tine.
23.09.2014 la 15:19
Vedeti ce trotuare erau atunci? Si nimeni nu reclama.... Azi reclamatia e la moda, nu si munca!
Se întâlnesc două prietene:
- Ce mai faci, dragă?
- Sunt supărată! Soţul meu m-a jignit serios!
- Cum aşa?
- L-am rugat să-mi dea 300 de euro ca să mă duc la un salon de înfrumusețare, el s-a uitat la mine și mi-a dat 500!
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.