135 de botoşăneni au fost salvaţi de pompierii botoşăneni în primele trei luni ale anului 2015, din locuinţele cuprinse de flăcări, autoturismele implicate în accidente rutiere, fântâni sau alte medii ostile vieţii. Alte 1.266 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale, au ajuns la timp la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.
În primul trimestru al acestui an, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani au intervenit în 1.466 situaţii de urgenţă, ceea ce înseamnă că zilnic au avut în medie peste 16 misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor materiale.
Împărţite pe categorii, acestea înseamnă 116 incendii, 1.254 intervenţii SMURD din care 50 intervenţii ale echipajului de terapie intensivă şi nouă intervenţii la accidente rutiere, precum şi 96 alte intervenţii (degajare persoane rămase blocate în apartamente, imobilizate la pat ori înecate, asanare fântâni, transport persoane/apă).
În 94 de situaţii, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă ori au fost alarme false.
În urma situaţiilor de urgenţă produse, altele decât S.M.U.R.D., şi-au pierdut viaţa 5 persoane, iar una a fost rănită. De menţionat este faptul că nici o persoană nu şi-a pierdut viaţa după sosirea echipajelor ISU Botoşani la locul intervenţiei.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, numărul intervenţiilor la care au acţionat serviciile profesioniste a crescut cu peste 6%, respectiv de la 1.379 în trimestrul I 2014, la 1.466 în primul trimestru 2015.
În cursul primelor trei luni ale acestui an, în zona de competenţă a inspectoratului, s-au produs 116 incendii (31 de vegetaţie uscată), faţă de 123 în aceeaşi perioadă a anului 2014, înregistrându-se o scădere cu aproape 6%.
Pagubele produse în urma incendiilor au fost estimate la 412.700 lei, iar valoarea bunurilor salvate se cifrează la 11.105.000 lei.
Un număr de 76 incendii s-au produs la proprietăţi individuale (locuinţe, anexe, bunuri şi mijloace de transport), şapte la domeniul privat român (societăţi, asociaţii, fundaţii, culte) şi două la domeniul privat al statului, judeţului, localităţi (bunuri care nu fac parte din domeniul public).
Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă au participat, în primul trimestru al anului 2015, alături de forţele ISU, la stingerea a 83 incendii. De menţionat este faptul că alte 20 de incendii au fost stinse doar de pompierii voluntari.
Cauzele cele mai frecvente care au generat incendii la Botoşani sunt: coşurile de fum defecte sau necurăţate, focul deschis în spaţii deschise/închise şi instalaţii electrice defecte.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.
DorohoiNews.ro, 16-04-2015
Va rugam sa folositi un limbaj decent; mesajele postate vor fi validate de un Moderator inainte de a fi publicate pe site.
NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.
Site-ul www.dorohoinews.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.